Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

19 Temmuz 2019 Cuma

Sinema: Narnia Günlükleri 1 - Aslan, Cadı ve Dolap - The Chronicles of Narnia; The Lion, the Witch and the Wardrobe - Dolabın İçindeki Fantastik Dünya'ya Giren Kardeşlerin Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Narnia Günlükleri 1, Aslan, Cadı ve Dolap. The Chronicles of Narnia; The Lion, the Witch and the Wardrobe

Oyuncular;  Georgie Henley, Skandar Keynes, Anna Popplewell
Yönetmen;  Andrew Adamson
Tür; Aile, Fantastik, Macera

Konusu; Film, 2 kız 2 erkekten oluşan dört kardeşin evin içindeki bir dolabın içinden geçmesi ile içerisinde bambaşka fantastik varlıkların bulunduğu Narnia ismindeki fantastik bir dünyaya girmelerini ve bu fantastik dünyada yaşadıkları olayları konu almaktadır.

Özeti; Susan, Lucy, Edmund ve Peter savaş yüzünden anneleri tarafından tanıdıkları bir profesörün evine gönderilirler. Bu ev çok büyüktür ve kardeşler aralarında oyunlar oynamaktadırlar. Bir gün saklambaç oynarken Lucy, dolabın içine girer ve dolabın içindeki kürklerin arkasına geçtikçe kendisini birden karlarla kaplı bambaşka bir yerde bulur.









Burada yarısı insan yarısı keçi görüntüsünde olan bir çoban cini ile karşılaşır, adı  Mr. Tumnus'dur. Ve Tumnus, Lucy'nin insan olduğunu anlayınca şaşırır ve bunun üzerine O'nu evine çay içmeye davet eder. Ve evinde çaldığı kaval ile Lucy'i uyutur çünkü O'nu beyaz cadıya verecektir ve bu yaptığı şey yüzünden çok üzülmektedir.

Sonrasında bunu yapmaktan vazgeçer ve Lucy'i dolaptan evine geri gönderir. Eve geri gelen Lucy, bu durumu kardeşlerine anlatsa da inanmazlar, aynı zamanda dolabın içindeki geçit de kapanmıştır, bu yüzden onlara Narnia'yı gösterememiştir.

Bu durumu aklından çıkaramayan Lucy, bir gece yine dolaba girer ve bu sefer peşinden giden Edmund'da dolabın içine girer ve Narnia'ya geçer. Ama Edmund'u beyaz cadı yakalayacak ve O'nu kandırıp yeniden bırakacak, sonrasında Edmund, Lucy ile karşılaşacaktır. Tekrar dolaptan içeri girip eve dönerler ve ileride dört kardeş olarak geri geleceklerdir. Bay Tumnus'a ulaşmak isterler ama O'nu beyaz cadı ihanet ettiği için alı koymuştur ve karşılarına çıkan kunduz onlara Narnia'da yaşananları anlatır. Ve onlara kehanetten bahseder, kendilerinin bu kehanetle ilgili alametler olduklarını söyler ve onların yardım etmesini ister. Bu sırada cadı tarafından kandırılan Edmund, kaçar ve beyaz cadının sarayına gider. Beyaz cadı ise bütün kardeşleri yakalamak için Edmund'u yem olarak kullanmaktadır. Çünkü beyaz cadı'da bu kardeşlerin kehanette bahsedilen insanlar olduğunu anlamış, bu yüzden kehanet gerçekleşmeden hepsini bulup yok etmek istemektedir, kehanet ise kendisinin yok olacağından bahsetmektedir.









Kardeşleri Edmund'un beyaz cadının elinde olması durumunda çaresiz kalan diğer kardeşler kendilerine bir tek Aslan'nın yardım edebileceğini öğrenirler ve Aslan'ı aramaya koyulurlar. Bu sırada kraliçenin emrinde bir sürü vahşi kurt vardır ve hepsi üç kardeşin ve kunduzların peşindedir. Kurtlardan kaçan kardeşler, bir ağaca çıkarlar ve onlara bir tilki yardım edecek, izlerini kaybettireceklerdir.

Diğer tarafta beyaz cadı Edmund'u tutsak etmiş, aynı hücrede bay Tumnus ile karşılaşmıştır. Beyaz cadı çok kötü biridir ve bütün Narnia'yı hükmü altına almıştır. Bu yüzden her yer karla kaplı, donmuş şekilde, soğuk ve renksizdir. 

Bu sırada kardeşlerin karşılarına Narnia'nın noel babası çıkar ve onlara işlerine çok yarayacak sihirli hediyeler verir. Lucy'e, ateş çiçeğinin öz suyunu verir, bir tek damlası bile her yarayı iyileştirmektedir. Susan'a ok ve yay verir, kolay kolay hedef şaşırmayan oklardır bunlar ayrıca nerede olursa olsun yardım getiren bir üflemeli alette verir. Peter'a ise özel bir kalkan ve kılıç verir.  Sonrasında onlara yetişen kurtlar saldıracaklar ve kurtlardan, eriyen buzlar ve Peter'ın kılıcı sayesinde kurtulacaklardır. Öte yandan kehanet gerçekleşmek üzere olduğu için Narnia'nın bazı kısımlarına yaz gelmeye başlamıştır ve buzlar erimektedir. Sonrasında Aslan'ın kabilesini bulurlar ve orada Narnia'nın bir çok çeşitli varlıklarını görürler. Ardından Aslan ile buluşurlar ve Aslan'nın yaptığı plan ile Edmund'u beyaz cadının elinden kurtarırlar.











Ama sonrasında cadı, aslanın karşısına çıkacak ve Narnia'nın yasalarını hatırlatacaktır. Bu yasalara göre bütün hainler cadıya aittir ve Edmund, yaptıklarından dolayı hain olarak kabul edilmiştir.

Bunun üzerine Edmund'un hayatını kurtarmak için kendi hayatını feda eden Aslan, geçici olarak ölecek, fedakarlık yaptığı için Narnia yasaları O'nu yeniden hayata döndürecek ve bu sırada cadı ve ordusu ile savaşan Peter ve diğer Narnia varlıkları bu savaşı sonunda kazanacak ve Aslan, cadıyı öldürüp Narnia'ya huzuru, sevgiyi ve barışı getirecektir. 

Ve yıllar boyunca bu kardeşler Narnia'da kral ve prenses olarak yaşarlar ve bir gün çocukken geldikleri dolabın girişini bulurlar. Ardından dolaptan içeri girdiklerinde sanki daha yeni ayrılmış gibi, çocuk olarak evin içinde dolaba girdikleri zamana geri dönerler.

Ve film böylelikle son bulur.

2 seri bölümü daha olan, kitap uyarlaması, fantastik konulu filmlere ilgi duyanların kaçırmaması gereken ve birbirinden güzel ve farklı fantastik karakterlerin olduğu aile ve fantastik macera filmidir.