Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

18 Temmuz 2019 Perşembe

Sinema: Arınma Gecesi 1 - The Purge 1 - Yılın Bir Gecesi Bütün Suçlar Serbest Olursa? / Konusu, Özeti, Afişler

Arınma Gecesi 1, The Purge 1

Oyuncular; Ethan Hawke, Lena Headey, Max Burkholder
Yönetmen; James DeMonaco
Tür; Aksiyon, Gerilim, Korku

Konusu; Film, Amerika Birleşik Devletlerinde yılın bir gecesinde insanlar için yasak olan her şeyin yasallaşması sonucu yaşanan olayları konu almaktadır. 

Özeti; Bu durumu insanların içindeki kötü taraflarını dışa vurması ve kendilerini arındırması olarak adlandıracaklar ve bu geceler sırasında her türlü yasa dışı olay yapabileceklerdir. Arınma gecesi televizyondan duyurulan şu şekildeki bir duyuru ile başlar; Acil yayın sistemi. Bu bir test değildir. Acil yayın sistemi size Birleşik devletler tarafından onaylanan yıllık arınma gecesinin başladığını duyurur. Arınma esnasında 4.sınıf ve daha düşük seviyede silahların kullanılmasına izin verilmiştir. Yüksek rütbeli on hükumet yetkilisi arınmadan muaf tutulmuştur ve zarar görmeyeceklerdir. Sürenin başlamasından itibaren her türlü suç, buna cinayette dahil 12 saat boyunca yasal olacaktır. Polis, itfaiye, acil sağlık sistemleri arınma bitene kadar, yani sabah 7'ye kadar ulaşılamaz olacaktır. Yeni kurucu babalarımız, yeni doğmuş Amerika kutsansın. Tanrı sizinle olsun.





Bu duyurudan sonra siren sesi duyulur ve arınma gecesi başlamış olur. İnsanlar arınma gecesi sonucunda içlerindeki canavarların serbest kaldığını ve bu sayede ülkede işsizlik ve suç oranının azaldığına inanmaktadırlar. Bu yüzden bu geceleri gerekli olarak gören insanlar vardır.

Arınma gecesi için önceden insanlar hazırlanırlar, kimileri dışarıda insan avına çıkar, kimileri evinde kendini güvene almış bir şekilde gecenin bitmesini bekler. James ve ailesi, bu gecede kendi ürettikleri ev güvenlik sisteminin içinde kalacaklardır ve geceyi güvenle bitirmeyi planlamaktadırlar. James'in eşi Mary ve iki çocuğu Charlie ve Zoey evdedirler. Ama bu sırada ailece yemek yerlerken eve Zoey'in erkek arkadaşı Henry girmiştir, Henry'nin ise amacı görüşmelerine izin vermeyen Zoey'in babası James'i bu arınma gecesinde öldürmektir. Ve arınma gecesi başladıktan sonra dışarıyı kameralarla izleye bilmektedirler ve dışarıda bir insanın zor durumda olduğunu gören Charlie, evin kapılarını açar ve evsiz bir yabancıyı içeri alır. 

Bunun üzerine olayı öğrenen James ve ailesi, panik içine girecek, evsiz adamın onlara zarar vermek için geldiğini düşünecekler ve bu sırada Henry'de ortaya çıkacak, James'i öldürmeye çalışırken kendi ölecek, evsiz yabancı adam ise evin içinde saklanacaktır. Evin içinde bir kovalamaca başlamıştır ve bu sırada evsiz adamı kovalayan insanlarda dışarıda evin önünde toplanırlar ve James'ten evsiz adamı vermelerini isterler.






Bunun olmaması sonucunda dışarıdaki eli silahlı insanlar zorla evin kapılarını kırarlar ve içeri girerler. Sonrasında evin içinde James ile ailesi bir yaşam mücadelesi verecektir ve dışarıdan gelen insanlar James'i yaralayacak ve ailesini öldürmek üzereyken, James'in komşuları gelecek ve ailesini kurtaracaktır.

Bu duruma sevinen James ve ailesi, sonrasında gelen komşularının da kendilerini arınma gecesi için öldürmek istediğini öğrenirler ve komşuları tarafından tam öldürüleceklerken evin içinde saklanmış olan evsiz yabancı adam ortaya çıkar ve James'ın ailesini kurtarır ama James ölecektir. 

Sonrasında komşularla beraber gecenin bitmesini beklerler ve siren sesi duyulduktan sonra olaylar biter. Arınma gecesinin vahşet haberleri ile de film son bulur.

Konusu çok absürt olsa da amacına hizmet etmiş tam bir gerilim ve korku filmidir ve film serisidir. Serinin diğer filmlerinde aksiyon çok daha fazladır ve bu sefer olaylar sokaklarda, caddelerde geçmektedir. Meraklısı için gerilimin hiç durmadığı aksiyon dolu korku ve gerilim filmidir.