Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

13 Temmuz 2019 Cumartesi

Sinema: Forrest Gump - Tom Hanks - Hayatı Saf ve Temiz Duygularla Algılayan IQ'su Düşük Forest'in Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Forrest Gump

Oyuncular; Tom Hanks, Gary Sinise, Robin Wright
Yönetmen; Robert Zemeckis
Tür; Dram, Komedi

Konusu; Film, Forrest isimli IQ'su düşük ama bu sebeple hayatı saf ve temiz duygularla algılayan bir insanın çocukluktan olgunluğa uzanan yaşamında başına gelen olayları konu almaktadır. 

Özeti; Forest, bu yaşamı sırasında Elvis Presley, Kennedy, Nixon’ın da olduğu tarihsel kişilerle de tanışır. Forrest, çocukluğundan bu yana başına gelen bütün olayları aşık olduğu kadın olan Jenny'e gitmek üzere olduğu bir otobüs durağı bankında yanına gelen insanlara bıkmadan anlatacaktır. Forrest, çocukluğunda ancak bacakları metallerle kaplı bir şekilde olduğu zaman onlardan destek alarak yürüyebilmektedir ve mahalledeki Forrest'i kovalayan çocuklar sebebiyle onlardan kaçmak için bu metallerden kurtulacak ve artık yürümeye başlayacaktır. Bu sırada tek ve en sevdiği arkadaşı Jenny'dir. Jenny ise babası tarafından tacize uğrayan küçük bir kızdır.





Zamanla ikisi de büyür fakat Forrest, hep aynı saflık ve temiz duygularla yaşayan biri olarak kalacaktır. Bu O'nun IQ'su düşük olduğu anlamına gelse de yaşananların tanımı böyledir. İçinde hiç bir şekilde kötülük barındırmayan bir insandır Forrest.

Ve Forrest kendisini kovalayan çocuklar yüzünden koşma konusunda uzman olmuştur ve sürekli koşan biri olarak tanınmıştır. Bu sayede O'nu futbol takımına alırlar ve futbol takımında çok başarılı olur. Sonrasında askere gidecektir ve Vietnam savaşına katılacaktır, orada da başarılar elde edecektir, bir çok kez madalyalar alacaktır. 

Sonrasında askeriyede pinpon yarışmalarına katılır ve yine dereceler elde eder. Forrest, artık ünlü olmaya başlar ama bu O'nun hiç umurunda bile değildir, hayatı başka şekilde algılamaktadır ve tek düşündüğü şey sevdiği kız Jenny'dir. Sonrasında askeri dönemi bitince, askerdeki ölen bir arkadaşına verdiği sözden dolayı karides teknesi kaptanı olmaya karar verir ve bir karides teknesi alır. Artık denizlerde karides avlama başlar ve askerdeki teğmen arkadaşı Dan'de O'na katılır. Beraber karides işinde büyürler ve ardından annesinin hastalanması üzerine Forrest, tekneden ayrılır ve annesinin evine döner. Bu sırada annesi vefat etmiş, karides teknesi işi yapan teğmen Dan ise işi büyütmüş, Apple bilgisayar şirketi ile ortak olmuş, çok para kazanıp kendi payını Forrest'e göndermiştir.








Forrest, artık zengin olmuştur ve herkese yardım etmeye başlar. Bu olaylar sırasında Jenny ile bir çok kez karşılaşmış ve her defasında Jenny, O'nu terk etmiştir ama Forrest'in hep aklındadır. 

Ve bir gün Forest annesinin evinde iken, çok uyuşturucu kullanmış ve hayattan yorulmuş Jenny gelir ve birlikte yaşamaya başlarlar. Bu sırada Jenny, Forrest'den hamile kalır ve O'nu bu şekilde terk eder. Bu terk ediliş üzerine ne yapacağını bilemeyen Forrest, sonunun nereye varacağını bilmeden koşmaya başlar ve bu koşu sırasında yine ünlü olacaktır ve bu sonu gelmeyen koşu 3 yıl sürecektir. 

Peşine insanlar takılacaktır, Forrest'ı bir rehber olarak göreceklerdir ama aniden koşuyu bırakan Forrest, tekrar evine geri dönecektir. Ve bu sırada Jenny, O'na mektup yazmıştır ve Forrest'in filmi anlatmaya başladığı bank, bu mektubu aldığında Jenney'in yanına gitmek için beklediği bank olur ve film buradan sonra anlatımlarla devam etmez, olayları bire bir yaşayacaktır. Buradan Jenny'nin yanına gider, Jenny'in hasta olduğunu ve kendisinin Forrest isminde bir çocuğu olduğunu öğrenir.




Ardından Jenny ile evlenerek çocuğunu da alıp kendi evine gelir ve Jenny, burada ölür. Sonrasında çocuğuna kendi bakacaktır ve kendisi gibi çocukken bindiği otobüse bu seferde kendi çocuğunu bindirirken filmde son bulur.

Oldukça duygu yüklü sahnelerin olduğu filmde Forrest'in hayata bakış açısı, en ufak bir art niyet bile beslemeden yaşama adapte olmaya çalışması, saf halleri görülmeye değer insan manzaralarıdır. Kendi anlatımlarıyla masal gibi seyreden film dramatik komedi filmidir.