Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

6 Nisan 2020 Pazartesi

Sinema: Annem - Bir Anne ve Kızın Hüzünlü Hayat Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Annem

Oyuncular; Sumru Yavrucuk, Özge Gürel, Sercan Badur
Yönetmen; Mustafa Kotan
Tür; Dram

Konusu; Film, zorluklar içinde yaşamaya çalışan bir anne ve kızın hüzün dolu hayat hikayesini konu almaktadır.

Özeti; Kırklareli'nin Alpullu beldesinde yaşayan Ayşe'nin doğum sırasında ölen iki çocuğu sonrasında Nazlı isimli kızı Dünya'ya gelir
ve büyük bir ilgi ve sevgiyle O'nu yetiştirmeye çalışır. Nazlı'yı gözünden sakınan annesi, O'nun okumasını ve kendi ayakları üzerinde durmasını istemektedir ancak babası bu duruma karşı çıkmaktadır. Sürekli alkol kullanan, agresif ve sevgisini göstermeyen babası, kamyon şoförlüğü yapmaktadır. Yıllar bu şekilde geçecek, Nazlı büyüyecek ve yaşadığı bu beldeden kurtulmak isteyecektir. Nazlı'nın geleceği için bir liranın bile hesabını yapan annesine Nazlı, zaman zaman kızacak ve bu hareketlerinden utanç duyacaktır. 





Aynı zamanda çalışkan bir öğrenci olan Nazlı'nın tek hayali üniversiteyi kazanıp doğup büyüdüğü bu yerden kurtulmaktır. Sık sık kavga eden anne ve babasının bu durumundan çok fazla sıkılan Nazlı, sonunda İstanbul'da öğretmenlik bölümünü kazanacak ve uzun zamandır annesinin kavanozlarda biriktirdiği para ile İstanbul'a gidecektir.

Orada köylüleri olan Neriman abla Nazlı'ya yardımcı olacak, O'nun için ayarladığı küçük bir evde kalacak, gündüzleri okula gidip akşamları Neriman ablanın kafesinde çalışacaktır. Evinde ders çalıştığı bir gün alt katta tadilat işi yapan Mert ile tanışan
Nazlı, O'ndan hoşlanacak ve geçen zaman sonrasında yakınlaşacaklar ve çıkmaya karar vereceklerdir. 

Bu sırada annesi Ayşe, yaşadığı beldede komşularına kızının başarısı ile ilgili hava atmakta ve kızı ile gurur duymaktadır. İlk bulduğu fırsatta kızının yanına giden Ayşe, İstanbul'da yine kızının kendisinden utanmasına neden olacak olaylar yaşayacaktır. Zaman geçtikten sonra Nazlı, üniversiteden mezun olacak ve bir kreşte öğretmenlik yaparken Mert'in evlenme teklifi ile karşılaşacak ve kısa bir zaman sonra evleneceklerdir. Mert'in varlıklı olan ailesi ile tanışması için yemeğe davet edilen Nazlı'nın anne ve babası, yemekte Mert'in annesi Nihal hanımla tatsızlıklar yaşayacaklar, Nihal hanım Nazlı'nın ailesini fakir ve cahil bulacak, kendilerine
yakıştıramayacaktır. Bunun üzerine Ayşe hanım yemeği terk edecektir ve Nazlı'da ailesi ile birlikte restorandan ayrılmak zorunda kalacaktır.




Ancak Nazlı, bu duruma çok üzülecek ve bütün suçun kendi ailesinde olduğunu düşünecektir. O'nun bu kadar üzülmesine dayanamayan annesi Ayşe, Nihal hanımla görüşmeye gidecek ve bu evliliğe engel olmamasını söylediğinde Nihal hanım, aileler denk değil diyecek ve çare olarak Ayşe hanımda, o zaman herkese ailesinin öldüğünü söylersiniz diyecektir. 

Bu olay sonrasında Nazlı, Mert ile evlenecek ve hamile kalacaktır. Annesi Ayşe ise hiç evine gelmemiştir, O'nunla sadece telefonda konuşmaktadırlar. Kısa bir süre sonra babası vefat eden Nazlı, Alpulla'ya gidecek ve annesi orada komşularından kızının hamile olduğunu öğrenecektir. Yinede kızına küsmeyen Ayşe hanım, Nazlı'yı İstanbul'a gönderecek ve aylar sonra doğum yapan Nazlı'nın hastanede yanına gidecektir. 

Nazlı doğum yaptıktan sonra çocuğunu kaybedecek ve bu durum ağır bir depresyona girmesine neden olacaktır. Bu depresyon sırasında annesine kızan Nazlı, uzun bir süre annesi ile görüşmeyecek ve sonrasında Alpullu'ya gidecektir. Bu gidişinde tamamen başka biri gibi davranan ve geçmişte annesine yaptıklarından pişman olan Nazlı, annesine çok iyi davranacak, O'nunla gezmeye ve eğlenmeye çalışacaktır. Geçmişini, anılarını yad ederek geçirdiği zaman içinde annesinin Nihal hanıma gittiğini de öğrenen Nazlı, duygu yüklü anlar yaşayacak ve başka bir odada unuttuğu telefonunu Mert arayınca, annesi cevap verecek ve kızının pankreas kanseri olduğunu ve kısa bir süre öleceğini öğrenecektir. 





Hastalığı için yapılacak hiç bir çarenin olmadığını öğrenen Ayşe, bu haber ile şok geçirecek ve ne kadar belli etmek istemese de yaşadığı buhran nedeni ile Nazlı'ya bildiğini söyleyecek ve her ne olursa olsun İstanbul'a gidip tedavi olmaya çalışmasını isteyecektir. 

Kızını tedavi bulması için İstanbul'a giden trene bindirecek ve Candan Erçetin'in Annem isimli
şarkısı eşliğindeki bu hüzünlü ayrılık anından sonra film son bulacaktır.

Hayatını çocuğunun yaşamına adamış bir annenin zorluklar ve yokluklar içerisindeki mücadelesini izleyeceğiniz, kızı ne yaparsa yapsın O'na asla darılmayan ve tavır almayan bir annelik örneği ile oldukça duygu yüklü anların yaşandığı Türk dram filmidir.