Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

9 Nisan 2020 Perşembe

Sinema: Önce Babamı Öldürdüler - First They Killed My Father - 1970'lerde Kamboçya'da Yaşanan Yürek Burkan Bir Soykırım Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Önce Babamı Öldürdüler - First They Killed My Father

Oyuncular; Kompheak Phoeung, Sveng Socheata, Sareum Srey Moch
Yönetmen; Angelina Jolie
Tür; Tarihi, Biyografi, Dram, Savaş

Konusu; Film, 1970'ler de Kamboçya'da ülkenin yönetimini ele alan Kızıl Kmer isminde bir topluluğun yaptığı soykırımı konu almaktadır.

Özeti; Amerika'nın etkisi altından kurtulduklarına sevinen Kamboçya'lıları artık Kızıl Kmer'ler isminde bir topluluk yönetmeye başlayacaktır. Vietnam'la savaş halinde olan Kızıl Kmer'ler, Amerikan ve batı kaynaklı her şeye karşı bir duruş sergilemişlerdir ve kendi Kamboçya halklarını savunduklarını ifade etmektedirler. Sözde sosyalist, devrimci bir tavır takınan Kızıl Kmer'ler, bir gün ansızın kendi evinde yaşayan Kamboçya halkını evlerinden çıkaracaklardır ve sebep olarak Amerikan'ların bulundukları alanı bombalayacağını söyleyeceklerdir. Ellerinde silahlarla bir nevi zoraki olarak, aynı zamanda bombalanmaktan korkan halkı evlerinden apar topar çıkaracaklar ve kimileri yürüyerek, kimileri kamyonetlerle kendi yaşam alanlarından uzak açık bir araziye götürüleceklerdir.





Bu insanların içinde Loung Ung ve ailesi de vardır. 6 kardeşi ve anne ve babası ile
yollara düşen Loung Ung, ayrıldıkları evlerinde oldukça mutlu bir hayat sürmekteydiler.

Hükumet devrilmeden önce babası bir asker olarak görev yapmaktaydı ancak bu yeni düzende kendi kimliğini saklamak zorunda kalmıştır. 5 yaşında Loung Ung, geceyi ailesi ile kamyonette geçirecekler ve ülkenin yönetimini ellerine almış olan Kızıl Kmer'ler, sabah hepsini uyandırıp belirledikleri güzergahta yollarına devam etmelerini isteyeceklerdir.

Ancak Kızıl Kmer'ler kamyonetlerini almışlardır ve artık yürüyerek yol almak zorundadırlar. 3 gün boyunca arada konaklayarak yol aldıkları bu
sürede Kızıl Kmer'ler, kendilerince denetleme yapacak ve Loung Ung'in babası limanda paketleme işi yaptığını söyleyecektir. Çantasında askeri bir üniforma buldukları insanları, eski hükumet için çalışan insanları cezalandırmak yada öldürmek için götüreceklerdir. Ellerinde silahlarla çocuk askerlerinde olduğu bu ortamda, Loung Ung'un dayısı ile karşılaşan aile, belirli bir süre dayılarının çiftliğinde kalacaklar ancak hem dayılarının eşinin rahatsız olması nedeni ile hemde onlardan haberdar olan Kızıl Kmer'ler yüzünden yeniden yollara düşeceklerdir. Ve onlar gibi bir çok insanı Kızıl Kmer'lerin toplama kamplarına götüreceklerdir.





Burada kendilerine ait bütün özel eşyaları alınacak, bütün farklı renkler yasaklanacak, yabancı yada batı kaynaklı her şey artık kullanılamayacaktır.

Artık baskı altında bir yaşam sürmek zorunda kalan Loung Ung ve ailesi, tarlalarda çalışmak zorunda kalacaklar, çok az yemek karşılığında bütün aile canla başla çalıştırılacaktır. Bir baba, çocuğu hasta olduğu için batı kaynaklı bir ilaç kullanacak ve bu yüzden cezalandırılacaktır. Çok fazla açlık çeken çocuklar, kendilerinin yetiştirdiği tarlalardan sebze yemek istedikleri zaman cezalandırılacaktır.

Bu sırada Loung Ung'un büyük ablası hastalanacak ve kısa bir zaman sonra ölüm haberi gelecektir. Kampta şartlar çok ağırdır, çok zor şartlarda çalışan çocuklar ve yaşlılar sürekli açlık çekmektedirler. Yetiştirilen yiyecekleri cephede savaştığını söyledikleri Kızıl Kmer'lere göndermektedirler ve kamptaki insanlara çok az paylar düşmektedir. Kısa bir zaman sonrada Loung Ung'un babasını öldürmek için götürecekler ve annesi ile 5 kardeşi kampta kalacaklardır. İki büyük abisi onlarla birlikte değildir, ayrı bir kamp alanındadır. Ve bu sıralarda kardeşinin çok acıkması nedeni ile tarladan sebze çalmaya çalışan Kim, yakalanacak ve dayak yiyecektir. Bu gidişata dayanamayan anne, geriye kalan üç çocuğuna Kim, Loung Ung ve Chaou'ya, gece kamptan ayrılmalarını ve hepsinin ayrı yönlere giderek başka çalışma kampları bulmalarını isteyecektir. Ve onlara yetim olduklarını söylemelerini tembih etmiştir.





İstemeseler de annelerinin sözünü dinleyen çocuklar, ormanlık alanda yürümeye başlayacaklar ve iki kız kardeş Loung Ung ve Chaou bir kampa, Kim ise başka bir kampa gidecektir.

Bu kampta kardeşi ile birlikte belirli bir süre çalışan Loung Ung'u, bu seferde savaşan çocukların arasına alacaklardır ve küçücük yaşında O'na silah, mayın ve dövüş eğitimleri vermeye başlayacaklardır. Neredeyse konuşmayı bile unutmuş olan çocuklar, bir asker gibi sert koşullarda eğitim göreceklerdir. 

Uzun bir süre eğitim almış olan Loung Ung, kardeşi Chaou'yu özleyince izin alıp O'nu görmeye gittiğinde kampın yerinde olmadığını görecek ve çok üzülecektir. Belirli bir süre daha eğitim aldıktan sonra bir gece bulundukları kamp saldırıya uğrayacak ve bir çok çocuk ölecektir. Bir şekilde canını kurtarmayı başaran Loung Ung, Vietnam'lıların kontrolü altına geçtikleri zaman bir topluluk olarak yürüdükleri sırada diğer iki kardeşini görecektir ve Loung Ung, Kim ve Chaou, yeniden bir araya geleceklerdir. Artık Vietnam'lılar kontrol etmektedir sivilleri ancak bu seferde kamp alanlarına Kızıl Kmer'liler saldıracaktır ve yine bir çok çocuk, insan acı bir şekilde hayatını kaybedecektir. Kaçarken mayına basarak ölenler, çatışma sırasında arada kalarak ölenler gibi bir çok sebeple çocuklar ve yetişkinler hayatını kaybedecektir. Bu çatışma sonrasında da üç kardeş yine bir araya gelecek ve toplandıkları kampta artık daha rahat bir şekilde zaman geçirmeye başlayacaklardır.





Hatta bu sivil halk, bir Kızıl Kmer askerini yakalayacak ve bütün acılarını O'ndan çıkaracaklardır. Kısa bir zaman sonra kamp alanına üç kardeşin büyük olan iki abileri de gelecek ve 5 kardeş yine eskisi gibi bir arada olacaklardır. Yıllar geçtikten ve savaş bittikten sonra beş kardeşin birlikte dua etme görüntüleri ile de film son bulacaktır.

ABD Hava kuvvetleri verileri tarafsız bir ülke olan Kamboçya'nın gizlice bombalanmasında en az 2,7 milyon ton patlayıcı atıldığını ortaya koymaktadır. Kızıl Kmerler, idam, açlık ve zorla çalıştırmayla sistematik olarak ülke nüfusunun neredeyse dörtte birini öldürmüştür. Kamboçya'lı bir kız hatırlatıyor ki başkaları asla unutmasın...

1970'ler de Kamboçya'da Kızıl Kmer'liler tarafından yaşatılan bir soykırımın konu edildiği, içler acısı ve yürek burkan sahnelerin olduğu, savaşların insanların hayatlarına ne gibi olumsuzluklar kattığını anlatan, Angelina Jolie'nin Loung Ung'un kitabından Ung ile birlikte senaryoya aktardığı tarihi, biyografik, dram ve savaş filmidir.