Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

7 Eylül 2019 Cumartesi

Belgesel: Dünya Muhteşem Bir Gün, Earth One Amazing Day, Bölüm 3, Zürafalar, İspermeçet Balinası,Tembel Hayvan, Çember Sakallı Penguen... / Konusu, Özeti, Afişler

Dünya Muhteşem Bir Gün, Earth One Amazing Day, Bölüm 3

Yönetmenler: Peter Webber, Lixin Fan, Richard Dale
Yapımcı: Stephen McDonogh
Tür; Belgesel, Hayvan, Doğa

Konusu; Belgesel, dünyada geçen bir gün içinde bir çok hayvan türünün neler yaşadığını anlatmaktadır. Gece ve gündüz aralığında hayvanların yaşam mücadeleleri hakkında detaylı bilgiler vermektedir.

Özeti;
Zürafalar
Erkekler arasında bölge ve dişilerin ilgisi uğruna olan çekişme öyle baskındır ki, en kendi halinde canlıyı bile mücadeleye sevk eder. Çöl sıcağında tam öğle vaktinde, genç bir erkek zürafa yerli yetişkin bir erkeğe bölgenin başına geçmek ve onunla gelen dişiler için meydan okuyor. Normalde burada biterdi, fakat genç rakip şansının olduğunu düşünerek saldırıyor.











Sonunda ihtiyar erkek düşecek ve son darbenin geleceğini biliyor ve eğiliyor, karşılık veriyor. Günün kazananı yine ihtiyar erkek oluyor ve kaybeden ise çöle sürgün ediliyor.


İspermeçet Balinası
Tek bir gün süresince güneşin devasa gücü bile büyük okyanusları fazla ısıtacak kadar güçlü değil. Burada, dünyadaki en büyük canlılardan biri bizimki kadar uzun ve belkide karmaşık hayatlar sürüyor. Bunlar ispermeçet balinası ailesi.











Ve merkezinde nadir bir şey görüyoruz, bir yavru. Şimdiden beş metre uzunluğunda yaklaşık bir yaşında ve epey bir meraklı. İki, üç yıl boyunca annesinin sütü ile beslenecek. Yağ oranı o kadar yüksek ki, yoğunluğu süzme peynir ile aynı. Süt içilirken deniz suyunda çözünmüyor anlayacağınız. Büyük balinalar var olmuş en büyük yırtıcılardır, yine de en koruyucu aileler de onlardır. Ayrıca çeneleri de düşüktür, klik sesleriyle konuşurlar. Gezegendeki en gürültülü canlılardır. Jet motorundan daha yüksek sesler çıkarabilirler. Dikine asılmış şekilde denizin devleri öğle arası kestiriyor. Bu balinaların beyinleri diğer bütün hayvanlarınkinden daha büyüktür. Kim bilir gündüz vakti ne zenginlikte hayallere dalarlar.

Tembel Hayvan
Tropika da, öğlenin bunaltıcı sıcaklığı öğleden sonraya da geçiyor. Merkez Amerika'da,
Panama kıyılarındaki ufacık bir adada her şey hayatı ağırdan alıyor.












Cüce üç parmaklı tembel hayvan. En iyi halinde oldukça tembeldir. Günün bu saatlerinde komada olduğu söylenebilir. Onu ancak tek bir şey canlandırabilir, oda dişi bir tembel hayvanın ötelerden gelen çağrısı. Hazır sular yüksekken kısa yoldan gitmeyi tercih ediyor. Potansiyel eşin nereden çağırdığını anlamak kolay değildir. Ama ne yazık ki bu dişi randevu aramıyor. Yavrusuna bakarken bekarlıktan gayet memnun. Denildiği gibi, '' manana'' her zaman yarın vardır.


Çember Sakallı Penguen
Burası Antartika'da ki Zavodovski Adası. Bir buçuk milyon çember sakallı penguene ev sahipliği yapıyor. Olağanüstü bir yer. Merkezindeki volkanın tükürdüğü bir kaya mostrası.









Okyanus gece ve gündüz buraya vuruyor. Penguenler ise çapraz ateş altında kalıyor. Tüm gün boyunca yetişkin penguenler evleri ile avlanma alanları olan açık deniz arası yolculuk ederken dalgalara karşı mücadele ediyor, kaçınamadıkları bir çile bu. Aileleri onlara bel bağlıyor. Çember sakallı penguen yavruları hem anne hem de babalarının desteği olmadan tamamen çaresizler. Her gün taze yemeğe ihtiyaçları var.






Ebeveynleri sıra ile yemek almaya çıkıyor. Oldukça fazla anne ile baba için oldukça fazla avlanmak demek oluyor. Annelerin yavrusuna vereceği yiyecekleri kalamayabiliyor ve babaların biran önce geri dönmeleri gerekiyor. İkindi vaktinde sabah çıkan ilk avcı dalgası dönüyor ve bunlar yavruların babaları oluyor. Kıyadan 80 km ötede avlanıyorlardı ama artık o kadar uzakta değiller. Suya güvenli bir şekilde girmek zor olduğu kadar, çıkmakta çok zordur. Küçük pençeleri çetin suda her hangi bir yere tutunmasını sağlıyor. Ve babaların ailesine ulaşması için 3 km yürümesi gerekecek. Yemekle dolu bir mideninde faydası olmuyor. Bu dünya üzerindeki en büyük penguen kolonisidir. Ancak her gün bu yolculuğa çıkıldığı düşünülürse gözleri kapalı başarabilmesi lazım.





Ama bazen çocuklarını nereye koyduklarını hatırlamak zorlaşabiliyor. Bu sağır eden koronun ortasında eşine has sesi tanıyabilir. Kafa sallamaları penguenlerin eve hoşgeldin deme tarzıdır. Ve kavuşan aileler yavrularını doğurur ve dünyadaki en zor ev-iş arası yolculuk mutlu sonla biter.

Harika görselleri olan belgesel filminin özetler şeklinde yayınladığımız bu üçüncü bölümüdür. Belgesel, bir çok başka hayvan türünün ilginç geçen bir gününü anlatmaktadır. Hayvan belgeseli sevenlere tavsiye edilebilir.