Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

24 Aralık 2019 Salı

Sinema: Bir Otostopçunun Galaksi Rehberi - The Hitchhiker's Guide to the Galaxy - Hayatın Anlamına Dair Çıkılan Bir Yolculuk... / Konusu, Özeti, Afişler

Bir Otostopçunun Galaksi Rehberi - The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

Oyuncular; Martin Freeman, Yasiin Bey, Sam Rockwell
Yönetmen; Garth Jennings
Tür; Aksiyon, Komedi, Fantastik, Bilim Kurgu

Konusu; Ütopik bir evrende geçen filmde, yok olmak üzere olan Dünya gezegeninden ''Otostopçunun Galaksi Rehberi' isimli bir yayının dünya ayağındaki muhabiri olan Ford Prefect ile kaçmayı başaran Arthur'un galaksideki yaşadığı komik ve macera dolu olayları konu almaktadır.

Özeti; Arthur Dent isimli sıradan bir hayatı olan bir adam, bir gün evinin bulunduğu alan üzerinden çevre yolu inşa edileceğini öğrenerek güne başlayacaktır ve bu sırada yanına gelen uzaylı arkadaşı Ford, O'na yakında dünyanın yok olacağını söyleyecektir ve kısa bir zaman sonra kendilerini galaksinin güvenlik birimleri olarak ilan etmiş olan Gogonlar, dünyanın çevresini tamamen sarmış binlerce uzay gemisi ile geleceklerdir ve dünyanın bulunduğu alandan bir hiper uzay çevre yolu geçeceğini söyleyerek dünyayı yok edeceklerdir.





Ancak bu sırada Arthur, arkadaşı Ford ile otostop yüzüğü sayesinde Gogonların uzay aracına gireceklerdir ve ölümden kurtulacaklardır. Uzay araçlarının içinde yabancıların olduğunu anlayan dev, hantal, aptal, uyuşuk, sakar Gogonlar, Arthur ve Ford'u uzay boşluğuna bırakacaklardır ve onları kısa bir zaman sonra Arthur'un dünyadaki sevdiği kız Trillian ve galaksinin kaçak yöneticisi Zaphod Beeblobrox kurtaracaktır.

Onlarda Zaphod'un kaçırdığı bir uzay aracı ile Magnetia gezegenine gitmeye çalışmaktadırlar ve yanlarında bunalımda olan sevimli robot Marvin vardır. Aynı zamanda Gogonlar, yönetici Zaphod'u da aramaktadırlar ve peşlerine düşen Gogonlardan bu seferde Sonsuz Olanaksızlık Motoru sayesinde kurtulmayı başaracaklar ve bez bebek şeklinde geldikleri yeni yaşam alanından sonrasında
normale dönerek yollarına devam edeceklerdir. 

Sonsuz Olanaksızlık Motoru bir ışınlama aletidir ancak ışınlananların gittiği yerde nasıl bir şekle bürüneceği belli olmamaktadır. Işınlanma sonrasında kendilerini Magnetia yerine, her birinde elliden fazla kol olan küçük mavi Cetra Wanted isimli yaratıkların yaşadığı gezegende bulacaklardır. Bu gezegenin yöneticisi olan Humma Kavula ile görüşecekler ve Magentia gezegenine gitmek için koordinatları almak istediklerinde Humma, onlardan her soruya cevap veren, her şeyi bilen gelmiş geçmiş en büyük bilgisayar sisteminin tasarladığı bir silahı getirmesini isteyecektir.




Ancak o silah karşılığında koordinatları verecektir ve öncesinde bir rehine isteyecektir. Rehine olarak iki tane kafası olan Zaphod'un kafalarından birini alacaktır ve onların izini bulan Gogonlar, yine saldıracaklardır. Bu saldırı sırasında Trillian'ı kaçıracaklar ve sonrasında Arthur, Ford ve Zaphod, Trillian'ı kurtarmak için Gogonların gezegeni olan Vogsphere'a gideceklerdir.

Burada komedi ve macera dolu yaşanan bir çok olay sonrasında Trillian'ı bir canavara yem olmadan kurtarmayı ve ardından Magnetia gezegenine gitmeyi başaracaklardır. Ancak burada gezegenin yerlileri tarafından hazırlanmış güvenlik önlemleri ile karşılaşacaklar ve onlara termo nükleer füze saldırısında bulunacaklardır. Bu füzelerden kurtulmak için yine Sonsuz Olanaksızlık Motorunu kullanacaklar ve peşlerindeki füzelerden biri çiçekli bir saksıya, diğeri de ispermeçet balinasına dönüşecektir ve onlarda kendilerini yabancı oldukları karlarla kaplı bir gezegende bulacaklardır. 

Bu gezegende ise, başka boyutlara geçiş kapıları ile karşılaşacaklardır ve Ford, Zaphod ve Trillian, bu kapılardan geçecek ancak Arthur, korktuğu için geçmekte geç kalacaktır. Sonrasında Arthur'u ise Slartibartfast isimli gezegen tasarımcısı bulacaktır ve O'nu, yok edilen dünya gezegeninin bir kopyasına götürecektir. Ford, Zaphod ve Trillian ise geçtikleri boyutta tüm zamanların en gelişmiş bilgisayarı ile karşılaşacaklardır ve O'ndan Humma Kavula'nın istediği bakış açısı silahını alacaklardır.





Bu silah ile kime ateş edilirse O kişinin kendi bakış açısı ile düşünmesini sağlamaktadır ve sonrasında Arthur'un da bulunduğu yeni yapılmış dünya gezegenindeki evinde kendilerini bulacaklardır.

Aynı zamanda filmde, birde hayatın anlamını arayan fare kılığında kızlar vardır ve onlar başka boyutun varlıkları olarak trilyonlarca yıl öncesinden gelerek her şeyi bilen bilgisayar sistemine ( Derin Düşünce ) bu soruyu sormuşlardır ve hayat, evren ve her şeye dair nihai sorunun cevabı olarak 42'yi almışlardır. Bu cevap ile tatmin olamayınca Arthur'dan kendilerini tahmin edici bir cevap istemişlerdir yoksa beynini çıkarmakla tehdit etmişlerdir. 

Ford, Zaphod ve Trillian'ın baygın olduğu evin içinde Arthur, farelerden kurtulmayı başaracak ancak sonrasında yine Gogonlar evin önüne gelecektir ve hepsine ateş açacaktır. Bu sırada yaralanan Marvin, sonrasında kendine gelerek Gogonlara bakış açısı silahı ile ateş edince bütün Gogonlar bunalıma girecek ve oldukları yere bayılacaklardır. Bu olay sonrasında galaksideki turlarına devam etmeye giden Ford, Zaphod, Arthur ve Trillian'ın görüntülerinden sonra film son bulur.

Hayat, evren ve her şeye dair nihai sorularla dolu bir çok metaforların ve anekdotların olduğu, oldukça eğlenceli ve komik sahneleri içeren, kitap uyarlaması olan aksiyon, komedi ve fantastik bilim kurgu filmidir.