Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

27 Aralık 2019 Cuma

Sinema: Kaynak - The Fountain - Ölümsüzlüğün ve Aşkın Arandığı Üç Ayrı Hikaye... / Konusu, Özeti, Afişler

Kaynak - The Fountain

Oyuncular; Hugh Jackman, Rachel Weisz, Ellen Burstyn
Yönetmen; Darren Aronofsky
Tür; Dram, Gizem, Fantastik, Bilim Kurgu

Konusu; Film, geçmiş, bugün ve gelecekten üç ayrı hikayenin içindeki aşkı ve ölümsüzlüğü arayan aynı kişilerin birbirleri ile kesişen yaşamlarını konu almaktadır.

Özeti; Geçmiş zamandaki bir kaşif, İspanya kraliçesini engizisyonun elinden kurtarmak için bir hayat ağacını aramaktadır. Şimdiki zamanda ise, ağaçlar üzerinde çalışan ve onlardan ilaçlar yapmaya ve bu sayede ölmek üzere olan eşini kurtarmaya çalışan bir tıp araştırmacısı vardır. Başka bir zamandaki ise, çevresi bir koruma kalkanı ile örtülmüş şekilde yaşlı bir ağaç ile seyahat eden psişik bir uzay yolcusudur. Bu psişik, Nebula'nın ortasındaki yıldıza doğru yol almaktadır. Bu üç ayrı zamanların karakterleri de aşkı ve ölümsüzlüğü arayan aynı erkeklerdir.






Şimdiki zamandaki Tom, maymunlar üzerinde denediği ve beyin tümörünü yok edecek olan bitkisel karışımı bulmaya çalışmaktadır. Bu hastalığa çare bulduğunda eşini de ölümden kurtaracaktır ve ölümü tedavi edilmesi gereken bir hastalık olarak görmektedir.

Oysaki eşi İzzi, ölümle barışmış, ölümün aslında yeni bir yaratılış olduğunu düşünmektedir. Bu tedavi sürecinde ölüm ötesi deneyimler yaşayan İzzi, Tom'a uzaydaki bir koruma kalkanı içindeki ağaç ile birlikte nebulanın ortasındaki yıldıza doğru yol alan uzay yolcusu olan psişikten bahsedecektir ve bu psişik artık Tom'un başka bir zamandaki hali olarak ortaya çıkacaktır. 

Uzaydaki psişik Tom'un yanında olan ağacın ise kendine ait özel bir hikayesi vardır. Bu ağaç aslında bir insanın gömüldüğü yerden çıkmış ve içinde insanı yaşatan bir ağaçtır. Yapraklarında, dallarında o insanın ruhu vardır ve meyvesini bir kuş yediği zaman kuş gibi O'da özgür olacaktır. Aynı zamanda İzzi, son günlerinde bir kitap yazmıştır ve bu kitap, geçmiş zamanda yaşamış bir İspanya kraliçesinin Engizisyon karşısında verdiği mücadeleleri konu almaktadır ve Tom, bu hikayede baş roldedir. Kraliçeye yardım edecek olan kaşif Tom, mayalardan kalan bir kehanet üzerine İncil'de bahsedilen hayat ağacını aramaya çıkacaktır ve bunu yaptığı zaman İspanya kraliçesi O'nun Havva'sı olacaktır.








Bu hikayede ki kraliçede İzzi'dir ve hayat ağacını bulmak için gizlenmiş piramidi bulan Tom, burada hayat ağacını koruyan bir muhafız ile mücadele ettiği sırada uzayda yol alan psişik Tom'un kendisinden yansıması sonucu muhafız yolundan çekilecek ve Tom, hayat ağacını bulacaktır.

Hayat ağacını bulan Tom, ağaca delik açınca içinden çıkan sıvının saniyeler içinde topraktan filiz vermesine tanık olacak ve bu durumdan etkilenecek, sonrasında daha büyük bir delik açarak çıkan sıvıyı içmeye başlayacaktır. İçtiği sıvı sonrasında her yerinden bitkiler çıkacak ve Tom, toprağın içinde kaybolacaktır.

Diğer tarafta ise şimdiki hayattaki İzzi, hayatını kaybedecektir. Ölmeden önce yazmaya başladığı kitaptaki hikayeyi Tom'un bitirmesini istemiştir ve geçmiş hayattaki yaşanan hikayenin son sahneleri bu yüzden Tom'a aittir. İzzi'in ölmesi ile uzaydaki psişiğin yanındaki ağaçta ölecek ve psişik Tom, bulunduğu kalkandan çıkacak ve nebulanın içindeki yıldıza girerek evrenle bir bütünleşme yaşayıp yok olacaktır. Şimdiki zamandaki Tom ise aşkını toprağa gömmüştür ve son olarak İzzi'den aldığını düşünüğü bir tohum parçasını O'nun mezarına ekecek ve ayrı zaman ve mekanlarda yaşatılan bu üç hikayenin aşk ve sonsuzluk arayışı, kendi hikayelerindeki bu bulgularla son bulacaktır. Üç hikayede ağaçlarla ilgilidir ve üç hikayede karakterler aşklarını kaybetmişlerdir ancak sonsuz hayata ulaşmışlardır. Geçmiş hayattaki Tom, hayat ağacını bulmuş ancak Havva'sını kaybetmiştir. Şimdiki zamandaki Tom, hastalığa çare olacak tedaviyi bulmuştur ancak İzzi'yi kaybetmiştir. Psişik Tom ise sonsuzluk ile bütünleşmiş ancak ağacını kaybetmiştir. Birbirlerinin içerisine girmiş konuları ile aynı hikayeleri farklı zamanda farklı olaylarla ve karakterlerde yaşatmışlardır.





İç içe geçmiş üç hikayenin işlendiği filmde, aşk ve ölümsüzlük için mücadele eden üç ayrı zamandaki aynı insanların yaşamlarına tanık olacaksınız. Karışık bir senaryosu olmasına rağmen içeriğinde yaşam ile ilgili etkileyici anekdotlar vardır. Aynı zamanda kendine ait bir tarzı olan, oldukça etkileyici görsel efektlerin bulunduğu romantik dram, gizem ve fantastik bilim kurgu filmidir.