Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

11 Kasım 2019 Pazartesi

Sinema: Sil Baştan - Eternal Sunshine of the Spotless Mind - Birbirlerini Hafızalarından Sildirmeye Çalışan İki Aşığın Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Sil Baştan - Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Oyuncular; Jim Carrey, Kate Winslet, Kirsten Dunst
Yönetmen; Michel Gondry
Tür; Dramatik Komedi, Bilim Kurgu

Konusu; Film, hafızalarından birbirlerine ait anıları sildirmeye çalışan iki sevgilinin romantik komedi tadında yaşadığı olayları konu almaktadır.

Özeti; Joel ve Clementine'nin mutlu başlayan birliktelikleri zamanla içinden çıkılmaz bir hal alacak ve Clementine, Joel ile ilgili anılarını hafızasından sildirerek O'nu unutmak isteyecektir. Bu işlemi yapan bir merkeze giden Clementine, burada Joel ile ilgili anılarını yok ettirirken hafıza sildirme merkezinde çalışan ve O'ndan hoşlanan Patrick ile karşılaşacaktır. Patrick, Clementine'nin haberi olmadan hafızasından sildirdiği Joel'in yerine geçmeye çalışacak ve Clementine, artık Patrick'i sevgilisi olarak hatırlamaya başlayacaktır.




Diğer tarafta Joel, Clementine'in kendisini hafızasından sildirdiğini öğrenecek ve bu duruma katlanamayıp Joel'de Clementine'i hafızasından sildirmek ve O'nu tamamen unutmak isteyecektir.

Hafıza silme işlemi başladığında Joel'i kendi evinde bir yatağa yatıracaklar ve kafasına taktıkları makine aracılığı ile beyninde Clementine'in anılarından oluşan bir harita oluşturacaklar ve teker teker bu anıları silmeye başlayacaklardır. 

Bu anı silme olayı yaşanırken Joel ve Clementine'in yaşadığı anları yeniden yaşamak zorunda olan Joel, bu olaydan vazgeçmek isteyecek ancak ne var ki işlem başlatılmıştır ve geri dönülemez haldedir. Kendi zihninin içinde Clementine'i yeniden hatırlamak için O'nu haritanın dışında olan anıların bulunduğu yere saklamaya çalışacak, bu sırada çok komik olaylar yaşanacak, anılar silinirken Clementine ile veda konuşmaları yapacak, ilişkilerinin detayları ile ilgili sohbetler edecekler ve yavaş yavaş anılarından Clementine silinmeye başlayacaktır. Ne kadar uğraşsa da bu işlemi durdurmayı başaramayacak ve Clementine ile ilgili bütün anıları yok olacaktır. Bu sırada Patrick'in de farkında varan Joel, ne kadar istese de O'na ulaşamayacaktır. Aynı zamanda yatağının başında Joel'in hafızasından anılarını silmek için çalışan uzmanların arasından Mary ve Dr. Howard'ın da bir ilişkisi olduğu ortaya çıkacak ve bu ilişkilerini unutmak için Mary'in hafızasından anılarının silindiğini öğrenen Mary, sonrasında gerçekleri anlatmak için Clementine ve Joel'e hafıza silme işlemi ile ilgili kendi kayıtlarından oluşan kasetleri gönderecektir.





Joel'in de hafızasından Clementine tamamen çıktıktan sonra kader yine onları bir araya getirecek ancak Mary'in kendilerine gönderdiği kaset kayıtları ile öncesinden birbirlerini hafızalarından sildirdiklerini anlayacaklar ve sonrasında Clementine, Patrick ile ilgili gerçeği öğrenecek ve her şeye rağmen yine birlikte olmaya devam edeceklerdir.

Birbirlerini hafızalarından sildirdiklerini anlayıp bunları neden yaptıkları hakkında bir karara vardıktan sonra yeniden birlikte olmaya karar veren Clementine ve Joel'in görüntülerinden sonra film son bulur.

Komedi ustası Jim Carrey'in ve Titanik'in romantik güzeli Kate Winslet'in baş rolünde oynadığı, birbirini seven iki sevgilinin inişli çıkışlı ilişkilerinin konu edildiği, ayrılmak isteseler de kaderin yine onları buluşturması gibi sürprizlerin yaşandığı, oldukça sürükleyici ve eğlenceli olan bilim kurgu ve dramatik komedi filmidir.