Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

12 Kasım 2019 Salı

Sinema: Ay'da İlk İnsan - First Man - Neil Armstrong'un NASA Temelli Olan Apollo 11 Uçuşunun Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Ay'da İlk İnsan - First Man

Oyuncular; Ryan Gosling, Claire Foy, Jason Clarke
Yönetmen; Damien Chazelle
Tür; Tarihi, Biyografi, Dram

Konusu; Film, astronot Neil Armstrong'un NASA temelli olan Apollo 11 uçuşu ile Ay'a ilk ayak basana kadar yaşadığı 1961 ve 1969 yılları arasında geçen olayları konu almaktadır.

Özeti; 1961 ve 1969 yılları arasında geçen film Neil Armstrong'un kızının ölümü ile başlamaktadır ve sonraki geçen sürede Neil Armstrong, Nasa'nın uzaya insan göndermek üzere düzenlediği mülakata katılacaktır. Bu mülakattan başarı ile geçen Neil Armstrong, sonrasında bir çok sınav ve denemeye tabi tutulacak, uzaya uçuş için uygunluğu test edilecektir. Nasa'nın planına göre Ay'a yolculuk, bir uzay aracının oraya kadar gidip gelmesi şeklinde mümkün olacaktır. Nasa mühendisleri bir roketin bu yolculuğu birlikte yapacağı bir kaç gemi içerdiği modern bir yaklaşım geliştirmişlerdir.





Tıpkı Kolomb'un Santa Maria'dan yeni dünyanın kıyısına bir sandal ile çıkması gibi astronotlarda ana gemiden ay yüzeyine kadar daha küçük bir uzay gemisi ile gidecektir. Geri dönüş zamanı geldiğinde küçük gemi yüzeyden havalanacak ve ana gemiye kenetlenecek buda mürettebatı dünyaya yönlendirecektir.

Bu plana göre Ay'a insan göndermeye çalışan Nasa yetkilileri öncelikle Dünya'nın yörüngesinde uzay araçlarının kenetlenmesi ile ilgili bir deneme
gerçekleştireceklerdir ve bu denemeyi Neil Armstrong başarı ile tamamlayacaktır. Sonrasında Ay'a Apollo 11 uzay aracı ile gitmesi için karar verdikleri ekibin uzay aracı kablosuz deneme sırasında arıza verecek ve uzay aracının içindeki 3 astronot yanarak ölecektir. 

Ed, Gus ve Roger bu deneme sırasında hayatını kaybedince Nasa'nın elinde Ay'a yolculuk için en uygun astronot olarak Neil Armstrong ve Buzz Aldrin kalacaktır ve gereken denemeler ve incelemeler yapıldıktan sonra bu iki astronotu Apollo 11 uzay aracı uçuşu ile Ay'a  göndereceklerdir. Ancak bu yolculuğun geri dönülmemesi gibi ihtimalleri olduğu için Neil Armstrong, ailesi ile zorlu bir veda anı yaşayacak, çocuklarına geri dönmeme ihtimali olduğunu söylemekte zorlanacak ve arkasında kendisini bekleyen bir ailesi olduğu halde bu yolculuğa çıkacaktır.








1969 yıllarının teknolojik imkanları ile uzay mekiği ile havalanarak 3 astronot planlanan şekilde Ay'a yolculuk edeceklerdir. Astronotların biri Ay'ın yörüngesinde parçalara ayrılmış olan uzay aracının diğer bölümünde Neil Armstrong ve Buzz Aldrin'i geri dönmesi için bekleyecek ve 'Kartal' adlı Ay modülü ile Neil Armstrong ve Buzz Aldrin Ay'a inişi gerçekleştireceklerdir.

Ay'a ilk adımını atan Neil Armstrong olur ve adımı atarken sonrasında ünlenecek o sözü söyleyecektir '' Bir insan için küçük ama insanlık için büyük bir adım ''

Ay'da belirli bir süre zaman geçirip, Ay'ın toprağından örnekler aldıktan sonra kızının künyesini Ay'da ki bir kratere bırakan Neil Armstrong ve Buzz Aldrin sonrasında geri dönmeyi başaracaklar ve dünya bu mutlu haber ile yankılanacaktır. Dünya'da ki bütün ülkelerin televizyonlarında gösterilen bu büyük olay insanlık için gurur kaynağı olmuştur ve Amerikan'lar John F. Kennedy'nin hayalini de gerçekleştirmiş olurlar. Neil Armstrong'un dünyaya geldikten sonra belirli bir süre karantinada kalması gerekmektedir ve bu karantina alanında eşi ile birlikte özlem giderdikleri sırada filmde son bulur.

1960'lı yıllarda Ay'a çıkmak için uğraşan insanlığın karşılaştıkları zorlukları ve verdikleri fedakarlıkları, mücadeleleri izleyeceğiniz, insanlık için büyük bir adım olan olayın sinemaya uyarlanmış halinin izleyicisi ile buluştuğu tarihi biyografik dram filmidir.