Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

15 Kasım 2019 Cuma

Sinema: Mumya - The Mummy, 1999 - İnsanlığa Musallat Olan Bir Mumya; İmhotep... / Konusu, Özeti, Afişler

Mumya - The Mummy, 1999

Oyuncular; Brendan Fraser, Rachel Weisz, John Hannah
Yönetmen; Stephen Sommers
Tür; Aksiyon, Fantastik, Macera

Konusu; Film, firavun döneminde ağır bir suç işlediği için cezalandırılarak mumyalaştırılan bir rahibin, 1923 yılında gelindiğinde yeniden canlanarak insanlığa musallat olmasını konu almaktadır.

Özeti; Firavun döneminde İmhotep isimli bir rahip, Firavun'un metresi Anak Su Namun ile yasak bir aşk yaşayacak, bu ilişkileri ifşa olunca Firavun'u öldürecekler ve Firavun'un askerleri, İmhotep ve Anak Su Namun'u yakaladıkları sırada Anak Su Namun, sonrasında İmhotep'in O'nu diriltmesi için kendini öldürecek ve İmhotep, kaçacaktır. Bu olay sonrasında İmhotep, Anak Su Namun'u mezarından çıkaracak ve kendi rahipleri ile birlikte diriltme töreni düzenleyerek yeniden Anak Su Namun'u hayata getirmeye çalışacaktır. Ancak Firavun'un askerleri onları tören üzerindeyken yakalayacak ve İmhotep'e çok ağır eski bir Mısır cezası uygulayacaklardır.




İmhotep, canlı canlı mumyalanacaktır ve bu cezaya göre mumyalaştırılan kişi yeniden hayata getirilirse Mısır'a lanetler getirebilecek gücü olan kötü bir varlık olacaktır. Bu ceza sırasında İmhotep'in yaşamsal organları çıkarılmış ve 4 kutsal kavanoza yerleştirilmiştir.

Aynı zamanda İmhotep'i diriltecek olan kara ölüm kitabı ve öldürebilecek olan altın yaşam kitabı da Hamunaptra'da ki dev heykellerin içine saklanmıştır.

Bu olay üzerinden bin yıllar geçecek ve 1923 yılına gelindiğinde O'Connel yani Rick, Hamunaptra'da bir savaş sırasında İmhotep'in lahitinin gömülü olduğu yerin üzerinde yaşam mücadelesi verecek ve O'nu ölümden İmhotep'in toprakların altında yatan mezarı kurtaracaktır. Bu olayın ardından korkarak Hamunaptra'dan kaçan Rick, sonrasında Mısır'lı insan tacirlerine yakalanacak ve tutsak edilecektir. Ancak Hamunaptra'dan kaçarken İmhotep'in lahitini açan anahtarı bulmuştur ve bu anahtarı O'ndan Jonathan isminde biri çalmıştır. Jonathan, Mısır'ın baş kenti Kahire'de ki bir kütüphanede çalışan Evy'nin kardeşidir ve bu anahtarı hiyeroglifler konusunda uzman olan kardeşi Evy'e götürecek, Evy, anahtarın içinde Hamunaptra'ya ait bir harita bulacak, ve o dönemlerde Hamunaptra'nın masal ürünü olduğunu düşünürlerken bu harita sayesinde gerçekliğine inanmaya başlayacaklardır. Bunun üzerine Jonathan, Evy'i anahtarı çaldığı kişinin yanına götürecek, burada Rick ile tanışacaklar ve Rick, kendisini tutsaklıktan kurtarmaları karşılığında onları Hamunaptra'ya götürebileceğini söyleyecektir. Bunun üzerine Rick'i, Hamunaptra'da ki bulunacak olan hazineden pay vermek karşılığında ölümden ve tutsaklıktan kurtaracaklar, sonrasında hep birlikte bir gemiye binerek Hamunaptra'ya doğru yol alacaklardır.




Gemide kendileri gibi Amerikanlar vardır ve onlarda Hamunaptra'ya gitmektedirler. Onların rehberliğini yapan Beni isminde ve Rick'e savaş sırasında ihanet eden biri daha vardır.

Hep birlikte gemi ile nehirde gittikleri sırada gemiyi Macaylar basacak ve anahtar ile haritayı almak isteyeceklerdir. Macaylar, İmhotep'in nasıl bir varlık olduğunu bilen ve bin yıllardır O'nun uyandırılmasına engel olmaya çalışan bir insan topluluğudur. Ancak anahtarı ve haritayı almak istedikleri sırada gemide yangın çıkacak ve hepsi nehre atlayacaklardır. 

Sonrasında uzun bir çöl yolculuğu yapacaklar ve güneşin ışıklarının yansıması ile beliren Hamunaptra'ya ulaşacaklardır. Burada kazı çalışmalarına başlayacaklar, Amerikanlar ve Evy başka bölgelerde araştırmalar yapacak, Amerikanlar İmhotep'in organlarını ve kara ölüm kitabını bulurken, Evy'de İmhotep'in lahitini bulacaktır ve sonrasında kara ölüm kitabını okuyunca İmhotep, canlanacaktır. Bu olay sonrasında Hamunaptra'ya çekirge sürüsü gelecek, İmhotep'in lanetleri başlamış olacak, bir çok insan ölecek ve İmhotep kendini yenilemek için organlarının bulunduğu kavanozu alan insanları teker teker öldürecektir. Bu ölümler sayesinde kendi fiziksel bedenine kavuşan İmhotep, Evy'i de Anak Su Namun'u yeniden diriltmek için kullanmak isteyecektir.




Sonrasında İmhotep, Evy'i Hamunaptra'ya götürecek ve orada ayin düzenleyerek, kendi rahiplerini de uyandırarak Anak Su Namun'u Evy'in bedenine geçirmeye çalışacaktır. Ancak Hamunaptra'ya gelen Rick ve diğerleri bu ayine engel olacak, buldukları altın yaşam kitabını okumaya başladıklarında her şey değişecek ve uyanmış olan Firavun'un askerlerini bu sayede yönetebileceklerdir.

Sonrasında bu askerler Anak Su Namun'u öldürecek ve Evy, altın yaşam kitabının iç sayfalarını da okuyunca İmhotep'in ölümsüzlüğü gidecek ve artık ölümlü olacaktır. Bu ölümlü hali ile İmhotep, Rick'in sapladığı kılıç yüzünden ölecek ve sonrasında Hamunaptra yıkılmaya başlayacaktır. Yıkılan Hamunaptra'dan Rick, Evy ve kardeşi Jonathan kaçmayı başaracak ve dışarıda öldü sandıkları Macay dostları ile de karşılaşacaklardır.

Hamunaptra yıkılırken içeride Rick'e ihanet eden, İmhotep'e de rehberlik yapan Beni kalacak ve et yiyen yırtıcı bok böcekleri çevresini sarıp O'nu öldüreceklerdir. Son olarak Beni'nin dışarıya taşıdığı altınların Rick'in bindiği devenin üzerinde olduğu görünecek, Rick ve Evy'nin aşklarını ilan edercesine öpüşmeleri ve birbirlerine sarılarak yol almaları sonrasında film son bulacaktır.

1999 yapımı olmasına rağmen hala zevkle izleyebileceğiniz görsel efekt ve görüntülere sahip, serinin birinci filmi olan, bol aksiyonlu, yer yer komik sahnelerinde olduğu fantastik macera filmidir.