Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

18 Ağustos 2019 Pazar

Sinema: Akıl Oyunları - A Beautiful Mind - Delilik ile Dahilik Arasında Geçen Gerçek Bir Yaşam Öyküsü... / Konusu, Özeti, Afişler

Akıl Oyunları, A Beautiful Mind

Oyuncular; Russell Crowe, Ed Harris, Jennifer Connelly 
Yönetmen; Ron Howard
Tür; Gizem, Dram, Biyografi, Psikoloji, Gerilim

Konusu; Film, ünlü ve dahi bir matematikçi olan John Nash'in, zaman içinde gördüğü halüsinasyonları gerçeklerle karıştırması sonucunda akli dengesinin bozulmasına kadar giden ve sonunda nobel ödülü almasına kendisini götürecek olan hayat hikayesini konu almaktadır.

Özeti; 1947 yılında Princeton Üniversitesinde matematik bölümünde öğrenim gören John, kendi alanına çok ilgi gösteren ve başarılı olmayı kendisinde takıntı yapmış bir öğrencidir. Arkadaşları arasında çalışmalarıyla ilgili sürekli bir rekabet içinde olan John, bu dönemlerde bir oda arkadaşı edinir. Charles ismindeki bu oda arkadaşı ile en özel anlarını paylaşan John, sonrasında aylar süren çalışma sonucunda okulda istediği başarıyı elde edecek ve aradan 5 yıl geçtikten sonrasında John, MIT'de öğretim görevlisi olacaktır ve askeriye için özel şifre çözmek ile ilgili bir gizli görev yapmaya başlayacaktır.





Rusların Amerikanlarla ilgili olan özel şifreli sırlarını çözmektedir ve bu çok gizli görev olduğu için sadece kendi bilmektedir.

MIT'de eğitim verdiği sırada ileride eşi olacak olan öğrencisi Alicia ile tanışır ve flört etmeye başlarlar. John, açık sözlülüğü sayesinde bir çok kere terslenmiş olsa da, bu sefer Alicia, O'nun bu hallerinden hoşlanacak ve birlikte olmaya başlayacaklardır. Bu sırada John, kendisine özel görevler veren ve özel bir çalışma alanında görüştüğü bir ajan olan William ile tanışır. 

William, John'a çok gizli istihbarat görevleri verir, Rusların yaptığı bombaların yerlerini bulması konusunda talimatlar verir ve John, artık bir casus olmuştur. Koluna özel bir cihaz yerleştirirler, John, sürekli çalışmalarını belirtilen adresteki bir posta kutusuna atar ve belirli bir süre bu şekilde kendisinin casus olduğunu düşünerek ve bu durumu herkesten gizleyerek yaşamaya devam eder. Sonrasında Alicia ile evlenecek ve Alicia, hamile kalacaktır. Alicia ile bir eve taşınan John, bir gün William'ın O'nu arabayla alarak kendilerini Rus ajanların silahlarla kovalaması sonucunda artık bu casusluk işinden ayrılmak isteyecektir ama William, buna karşı çıkacaktır.





William ile arası açılan John, artık her yerde William ile karşılaşmaktadır ve en son olarak bir konferans sırasında kendisini kovalayan Rus ajanlarının olduğunu düşündüğü için John'u alıp akıl hastanesine yatıracaklardır. 
Burada olaylar artık çözülmeye başlar ve John'nun tüm bu gördükleri ve yaşadıkları şeylerin halüsinasyon olduğu anlaşılır. Okuldaki oda arkadaşı Charles ve O'nun kız yeğeni, aynı zamanda casusluk yaparken gittiği yerler, yaşadığı olaylar ve William, hepsi kendi beyninin ürettiği aslında olmayan halüsinasyonlardır. 

Doktor, John'a gerekli bakımları uygulayarak ilaç tedavisi altına alır. Bu sırada Alicia'da John'nun sürekli kapalı zarf şeklinde bıraktığı, özel istihbarat bilgisi olarak adlandırdığı zarfları postadan alır ve hiç açılmadığını, onları kimsenin almadığını John'a gösterir.  Uzun zamandır inandığı ve yaşadığı şeylerin aslında gerçek olmadığının söylenmesi John'a çok ağır gelecek ve sonrasında hastaneden çıkıp Alicia ile birlikte yaşadığı evde ilaç tedavisi görmeye devam etmek için geri gelecektir. İlaç kullanırken halüsinasyon görmeyen John, kendi ihtiyaçlarını karşılayamadığını düşündüğü için ilaçları bırakacak ve yine aynı karakterleri ve olayları görmeye başlayacaktır.






Bu sırada çocuğuna istemeden öldürme tehlikesi yaşatan John, Alicia'nın artık bu duruma dayanamaması üzerine, iyice düşünecek ve Charles'in yeğeni olan halüsinasyon kızın hiç büyümediğini anlayarak gördüklerinin gerçek olmadığına kanaat getirecektir.

Bunun üzerine artık kendindeki sorunları anlamaya başlayan John, doktoru ile görüşecek, kendi kendine tedavi olmayı isteyecek ve zamanla bu görüntülerle savaşarak bunu başaracaktır.

Artık aradan yıllar geçmiş olur ve John, kendisini iyileştirmiş, yaşlanmış ve kendi üniversitesinde öğretim görevlisi olmuştur. Bu zamanlarda üzerinde çalıştığı denge teorisi yüzünden Nobel'e adaylığı gösterilen John'nun, bu haberi aldığı sırada okulunda itibar sahibi olan profesörlere kalem bırakılma adeti kendisi içinde gerçekleştirilir ve sonunda Nobel'i de kazanır. Nobel ödülünü ise eşi Alicia'ya ithaf edecek ve son kez halüsinasyon karakterlerini de gördükten sonra film son bulacaktır.

Dahilik ile deliliğin ince bir çizgi üzerinde yol alması kavramının ne demek olduğunu filmi izleyince anlayacağınız, çok orijinal, ödüllü ve sürükleyici bir senaryosu olan ünlü matematikçi John Nash'ın hayatının anlatıldığı film, tavsiye edebileceğimiz gizem, dram, biyografi ve psikolojik gerilim filmidir.