Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

21 Ağustos 2019 Çarşamba

Sinema: Kader - Predestination - Zaman Yolculuğu Yapan Ajanların Sıra Dışı Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Kader, Predestination

Oyuncular; Ethan Hawke, Sarah Snook, Noah Taylor
Yönetmen; Michael Spierig, Peter Spierig
Tür; Gizem, Psikoloji, Dram, Bilim Kurgu

Konusu; Film, elindeki bir çanta ile zaman yolculuğuna çıkabilme imkanı olan ve kendilerini zamansal ajanlar olarak adlandıran bir grup insanın, gelecekte yaşanacak kötü olayların önüne geçmeye ve suçluları yakalamaya çalışmasını, aynı zamanda kendilerine dahil ettikleri yeni ajanların yaşadığı sorunları, olayları konu almaktadır.

Özeti; Film, fiyasko bombacısı olarak adlandırılan bir suikastçının, bazı ajan grupları tarafından aranması ile başlamaktadır ve bu ajan grupları ise kendilerine zamansal ajanlar diyen, zamanlar arası yolculuk edebilme imkanına sahip, özel bir teşkilatta birleştirilmiş insanlardır. Bu insanları bebekliğinden bu yana bu iş için yetiştiren bu zamansal ajanlar birliğinin şimdiki elemanları ise Jane isminde bir kızdır.





Başına gelecek olaylardan habersiz olan Jane, geçen zaman içinde cinsiyetini değiştirmek zorunda kalmıştır ve bu değişiklik sonrasındaki bir zaman aralığında bir barda, bir barmen ile kendi hikayesini anlatmak üzere sohbete başlamıştır.

Jane'nin hikayesi ise; Bebekken bir yetimhane önüne bırakılan Jane, hep aile yaşamı özlemi içinde büyüyen ve diğer kızlara göre daha sert yapısı olan bir çocuk olmuştur. Derslerdeki başarısının yanında, insanlarla sosyal hayatı pek iyi olmamıştır. Okulda birinci sırada başarılı öğrenci olan Jane, diğer insanları küçük görme, onları kendinden farklı görme gibi düşünceler içinde olduğundan, hiç arkadaşı olmamıştır. Ve gelişip, büyüyen Jane'e yetimhanede iken uzay yolculuğu ile ilgili kadın eleman arayan bir şirket için kendisine iş teklifinde bulunurlar. Bu uzay yolculuğu adı altında aslında başka amaçları olan bu kuruluş, seçtikleri kızları çok zorlu sınavlara sokacak, üzerilerinde denemeler yapacak ve Jane, hepsinde çok başarılı olacaktır. 

Ancak testlerin son zamanlarında, testlere girmiş bir kız ile kavga ettiği için başvurusu iptal edilmiştir ve gönderilmiştir. Bunun üzerine ne yapması gerektiğini bilemeyen Jane, bir işe girer ve zarafet konusunda dersler alıp, uzay yolculuğu kuruluşu için yeniden başvuru yapmayı planlar.





Ancak bu sırada yolda çarpıştığı bir adam ile tanışacak ve sonrasında O'na aşık olacaktır. Zaman geçecek O'ndan hamile iken, adamla bir parkta bankta otururken, adam birazdan geliyorum diyecek ve bir daha hiç geri dönmeyecektir.

Çocuğu yalnız başına doğurmak zorunda kalan Jane, oldukça çaresiz ve kimsesiz bir halde hastanede doğumu yapar. Bu doğum sırasında doktoru Jane'de çok özel bir rahatsızlığın olduğunu söyleyecektir. O'nun çift cinsiyetli bir insan olduğunu ve kadın rahminin doğum sırasında alınması gerektiğini ama erkeklik organının ameliyatlarla kullanabileceği şekilde yapılabileceğini söyler ve bunun üzerine Jane, erkek olmak zorunda kalır. Tam bu sırada bebeği de hastaneden kaçırılan Jane, mecburen bu ameliyatı olur ve erkeklik hormonlarının da takviyesi ile göğüsleri de alınmış bir şekilde, önünde erkeklik organı ile yeni bedenine alışmaya başlayacaktır.

Bu değişimden sonra yeni hayatına ayak uydurmaya çalışan ve adını John olarak değiştiren Jane, sonunda bir dergide yazılar yazarak para kazanmaya kadar giden işlerle uğraşıp, hayatını sürdürecek ve bu zamanlarda hikayesini anlattığı barmenin olduğu bara gelecektir.





Bu hikayeyi duyan barmen çok etkilenir ve John'a bir şey göstermek istediğini söyleyerek, O'nu barın altındaki özel bir bölmeye götürür. Burada John'a zaman makinesini gösterir ve O'na kendisini terk eden adamının olduğu zamana gitmeyi teklif eder ve böylece O adamı öldürülürse Jane, bu olayları hiç yaşamayacaktır.

Bunu kabul eden John, bu zamana gittiklerinde Jane ile çarpışma anını beklerken, aslında bu adamın kendisi olduğunu görecektir. Yani Jane, aslında John ile birlikte olmuştur ve çocuk kendilerinin çocuklarıdır ve bu çocukta zamansal ajanlar tarafından yetimhaneye bırakılan çocuk olarak, yine kendisidir. Yani kendi çocukları olan kişiler yine kendileridir ve bir paradox şeklinde, döngü içinde olan bu zamansal kavram Jane'i, John'u ve çocuklarını içine almıştır. Ve bu olayı başlatan ise zamansal ajanlardır.

Sonrasında barmenin de aslında Jane gibi, zamanında cinsiyetini değiştirmiş yine kendisi ile bir paradox şeklinde ve döngü içinde olan bu zamansal kavrama hapsolmuş, O'nun da zaman içinde dönüştüğü kişiliklerden biride, fiyasko bombacı olmuş ve kendisinin geçmişi ile geleceğinin bir araya gelmesi sonucu, bu durumu kaldıramayan geçmiş karakteri, gelecekteki kendisini öldürmüş ve filmin ayrıntıları bu olaylardan sonra ortaya çıkmaya başlamıştır.





Tüm bu kişileri bulan zamansal ajanlar organizasyonudur ve geleceklerde farklı kişiliklerde bulunanların hepside aslında tek bir kişinin farklı farklı halleridir ve bu kişiler kendilerinin farklı zaman halleri ile ilişkiler içine girdirilmiş ve bir paradox içinde zaman döngüsünde hapsolmuşlardır. Her şeyin anlaşılmasından sonra film son bulur.

Sizi derin düşünmeye zorlayacak senaryosu ile dikkati üzerine çeken film, bir zaman yolculuğu ve bu yolculuğun etkileri üzerine yoğunlaşmış konuya sahiptir. Ağır bir tempo ile başlayan film, sonralarında oldukça sürükleyici ve merak uyandıran sahneleri ile devam etmektedir. Yer yer gerilim sahnelerinin de olduğu, daha çok gizem, psikolojik dram ve bilim kurgu filmidir.