Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

14 Eylül 2019 Cumartesi

Sinema: Keepers - The Vanishing - Bir Hazine Uğruna Yok Olan Hayatların Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Keepers - The Vanishing

Oyuncular; Gerard Butler, Peter Mullan, Connor Swindells
Yönetmen; Kristoffer Nyholm
Tür; Dram, Gerilim

Konusu; Film, İskoçya kıyılarından uzak ıssız bir adadaki deniz feneri işi ile uğraşmaya giden üç kişinin, bu adada buldukları altınlar sonrasında yaşadıkları gerilim dolu anları konu almaktadır.

Özeti; James, Thomas ve Donald isminde üç denizci,  deniz fenerinin bakımlarının yapılması ve gereken işlerin tamamlanması için ıssız bir adaya gönderilirler. Adaya geldikten sonra eğlenceli bir şekilde işlerini yapan üçlü, sonrasında Donald'ın sahile vurmuş bir filika ve yanında yatan bir cesedi görmesi ile yaşamları tamamen değişecektir. Donald, sahile vurmuş olan bu cesedi görünce James ve Thomas'a haber verir, sonrasında Donald'ı ip ile aşağı sarkıtarak cesedi kontrol etmesini isterler.





Aralarında en genci Donald, en yaşlısı ise Thomas'dır. Aşağı inen Donald, adamın nefes almadığını söyler ve yanındaki eşya sandığını ipe bağlar. Ancak bu sırada ölü sanılan adam uyanacak ve Donald'a saldırmaya başlayacak, sandığını almaya çalışacaktır.

İpe bağlı olan sandığı yukarı çeken James ve Thomas, sonrasında aşağı kendileri inip olaya müdahale etmek isteyecekler ancak Donald, bu sırada kendisini savunurken adamı gerçekten öldürecektir.

Adam öldükten sonra cesedini yukarı çıkarırlar ve ne yapacaklarını düşünmeye başlarlar. Olayı yetkililere bildirmenin doğru olduğunu düşünen Thomas, aynı zamanda kimsenin sandığı açmamasını isteyecektir. Ama kendisi bir gece sandığı açacak ve içinde çok değerli olacak şekilde büyük olan altınları görecektir. Bunun üzerine ertesi gün James ve Donald'da sandığı açacak ve içindeki altınları görünce çok sevineceklerdir. Ancak Thomas, korkmuştur ve bu altınların peşinde olan insanlar olabileceğinden, yada yakalanacaklarından şüphelenmektedir.





Bu yüzden gizlice cesedi yok etmeyi planlarlar ve cesedi dışarıya götürürken, adaya gelmek üzere olan bir tekne görürler.

Bunun üzerine hemen cesedi ve altınları saklarlar. Ardından tekneden iki kişi inecek, onlara altın sandığı ile gelen adamı soracaklar, onlarda öldüğünü ve gelen gemi ile cesedi ve sandığı gönderdiklerini söyleyecekler ancak tekne ile gelenler bu söyledikleri ile ikna olmayıp geri döneceklerdir. 

Gittikleri yoldan geri dönen bu insanlar adaya çıkacak, adanın üzerinde James'i, Thomas'ı ve Donald'ı darp edip, tutsak alacak ve konuşmaları için işkence edeceklerdir. Ancak bu sırada James, onlarla mücadele edecek, diğerleri de bu mücadeleye katılacak, sonucunda tekne ile gelen iki adamı da öldüreceklerdir. Bu yeni cesetlere ne yapmaları gerektiğini düşünürlerken, camdan kendilerini izleyen birini fark edecekler ve karanlıkta James, bu kişiyi kovalayıp, arkasından elindeki keskin sopa ile vuracak, sonrasında ölen kişinin bir çocuk olduğunu anlayacaklardır. Ardından bütün cesetleri, adaya gelenlerin tekneleri ile denize atacaklardır.





Artık bu son olay ile de vicdanlarının altında ezilen, insanları öldürmüş olmaya dayanamayan James ve Donald, akli dengelerini kaybedecekler ve birbirleri ile tartışmaya başlayacaklardır.

James, çok daha fazla etkilenen olmuştur ve kendisini bir kaç gün boyunca adadaki ibadet edilen kulübeye kapatır. Sonrasında oradan çıkacak ve akli dengesi yerinde olmadığı için her şeyin sorumlusu olarak Donald'ı görecek, bunun üzerine birde Donald'ı öldürecektir.

Artık ne yapacağını bilemeyen, aslında kendilerini adaya bırakan gemi ile dönerek insanlara bir şey belli etmeden yaşamayı kararlaştıran Thomas, James'i de alıp, Donald'ın cesedini denize atacaklar ve altınlarla beraber uzaklara gitmeyi planlayacaklardır. Ancak James, bu kadar insanı öldürmüş olmasına dayanamayacak, vicdanı altında ezilecek, akli dengesi de bozulmuş olduğu için intihar edip kendisini denize atacaktır. Bunun sonucunda Thomas, tek başına kalacak ve denizin ortasında teknenin içindeki yalnız görüntüsü ile film son bulacaktır.

Gerçek olaylardan esinlenilmiş senaryosu ile, hiç yapmayacaklarını düşündükleri olaylarla ilgili kendilerini biran anda bu olayların merkezinde bulan insanların, sonrasında yaşadıkları vicdani hesaplaşmaların konu olarak işlendiği, maddi hırsların ölçüsü ne olursa olsun hak edilmediği sürece gereksizliğini anlattıkları, yer yer aksiyon sahnelerinin de olduğu, daha çok dram ve gerilim filmidir.