Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

16 Haziran 2021 Çarşamba

Sinema: Arşiv - Archive - Ölen Eşini Yeniden Hayata Getirmeye Çalışan George'nin Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Arşiv - Archive

Oyuncular; Theo James, Stacy Martin, Rhona Mitra
Yönetmen; Gavin Rothery
Tür; Dram, Gizem, Bilim Kurgu

Konusu: Film, ölümden sonra arşiv isimli bir sistemle insanların bilinçlerinin hayatta tutulmasının sağlanması sonrasında bu sistemi kullanarak eşini hayata getirmeye çalışan George'nin hikayesini konu almaktadır.

Özeti; George evinden uzak Japonya'da ıssız bir arazide bilimsel bir robotik araştırma çalışması için tesiste bulunmaktadır ve kendisine eşlik eden yapay zeka bir robot ile her gün rutin bir şekilde işlerini yürütmektedir. Burada yalnız geçirdiği zamanlar sonrasında bir gün eşi Jules, artık bu şekilde yalnız kalmaya ve ayrı olmaya dayanamadığını söyleyerek görüştükleri ekran aracılığı ile George'yi terk edecektir. Ve George'nin çalıştığı şirketin başına geçen Simone isimli kadın, O'nunla robotik araştırmalar konusunda yarış içindedir ve George, kendisinin geliştirdiği ve yanında bulunan yapay zekalı robotu ve özelliklerini Simone'dan gizlemektedir. George ise aynı zamanda çok daha gelişmiş özellikleri olan bir robot üzerinde çalışmaktadır ve bunun hepsinden farklı bir amacı vardır. Bu sırada George sürekli eşi Jules'in videolarını izlemekte ve bu görüntülerle yeni yaptığı robotu yapılandırmaktadır. Robotun ilk uyanışıyla çığlık atması sonrasında George, O'nu yeniden uyutmuştur. 




Eşi Jules ise aslında 3 seneye yakın bir zaman önce ölmüştür ve arşiv isimli bir cihazın içinde bilinci yaşatılmaktadır. George'nin konu ile ilgili hizmet veren şirketin bir sistemi olan bu özelliği kontrol etmeye gelen yetkililer sırasında eşinin aslında ölmüş olduğu anlaşılacaktır. 

Ve yetkililer Jules'in bilincinin içerisinde olduğu sistemin mührünün bozulduğunu anladıklarında bunun yasal olmaması üzerine George ile gerginlikler yaşayacaklar ve sonrasında tesisi terk edeceklerdir. George, ölen eşinin bilincini robotik mekanizmalara yerleştirmeye çalışmaktadır ve bu durum yasal değildir. Bunu herkesten gizli bir şekilde çalıştığı bu tesiste yürütmektedir. 

Ancak bu son yaptığı robotik mekanizma öncesinde yanında bulunan eski model 2 robotun hafızasında da eşinin bilgileri vardır ve yeni modelin yapılmasından bu robotik mekanizmalar rahatsız olmaktadır. İlki 5 yaşlarında bir insanın beyinsel gelişimini ifade etmektedir J1, ikincisi 15 yaşlarında bir insanın beyinsel gelişimini ifade etmektedir J2 ve sonuncusu da erişkin bir insanın beyinsel gelişimini ifade edecek şekilde tasarlanmıştır J3. 

Bu sıralarda George kendisinin takip edildiği ve uğraştığı işlerden başkalarının da haberinin olduğu bilgisini alacaktır ve bu durum hiç hoşuna gitmeyecektir. İkinci seviyedeki robotik mekanizma George'nın haberi olmadan tesisin içinde çalışmaları ile ilgili sorunlar çıkarmaktadır. Yeni yapılan son model olan erişkin beyin kapasiteli robottan rahatsız olmaktadır ve George'nın bundan haberi yoktur. Jules ise bir trafik kazasında hayatını kaybetmiştir ve George, bilincini arşiv isimli bu sisteme transfer ettirmiştir ve O'nu yeniden hayata döndürmeye çalışmaktadır. 




Ve bu işleme ölümden sonra arşivlenmek denilmektedir. Jules, ölmeden önce bu konu hakkında bilgilenmiştir ve bunu istememiştir, bu şekilde bir işleme tabi tutulan varlıklar ölümden sonra 200 saate kadar Dünya ile görüşebilmektedirler. 

Ve tesisin içinde takip edilmesiyle ilgili zor zamanlar yaşayan George, bu sırada bütün gerçekleri J3'e anlatacaktır. Ancak bu prototip robotik mekanizmalar kendilerini Jules gibi tanımlayamamaktadırlar, hepsi sanki O'nun kardeşi gibi kendilerini algılamaktadırlar. Ve George, artık J4'ü yapmayacaktır ve tesisin içinde kendisine ve J3'e zarar veren durumun J2 olduğunu J3'den öğrenecektir ve bunun üzerine J2'yi kapalı bir alanda tutacaktır. 

Diğer taraftan Arşiv şirketi George'nin yaptığı bu robotların üzerinde kendi hakları olduğunu iddia edecek ve George'de J3'e hareket edebilmesi için gereken bedensel uzuvlarını yapacaktır ve O'nu insan görünümünde bir robot haline getirecektir. Ve bu çalışma için J2'nin bacaklarını alan George, sonrasında J2'nin tepkisi ile karşı karşıya kalacaktır. Ve George, J3 ile ilgili başarısına sevinirken J2 oldukça zor zamanlar geçirecek ve kendisinin yetersiz olmasıyla ilgili arızalar vermeye başlayacaktır, duygusal çöküntüler yaşayacaktır ancak George bu konuyla çokta ilgili olmayacaktır. Ve bu durumu kaldıramayan J2, J1 ile vedalaştıktan sonra çevre bölgede bulunan gölün içine girerek intihar edecektir. Ve belirli bir süre sonra J2'nin intihar ettiğini öğrenen George, O'nu bulup torağa gömecektir. 





Bu olay sonrasında George uyurken O'nun yatağına giden J3'ü yataktan kovan George sonrasında J3 kriz geçirecektir. Tüm bu olaylar sonrasında J2'yi gölün içinde bulan tesis yetkilileri, George'nin işine son vermek isteyecekler ve tesise gelerek J3'ün tüm haklarını alarak George'yi görevden alıkoyacaklardır ancak George ve J3, bu duruma direnecektir. 

Bu sırada arşivden haber gelecek ve Jules, iletişim kuracaktır ve George, J3'e O'nu neden yaptığını açıklayacaktır. J3'ün üzerine Jules'in bilincini yerleştirmek istemektedir ancak J3, buna karşı çıkacaktır. 

Sonrasında J3 bunu kabul edecek ve dışarıdan içeri girmeye çalışan tesis görevlilerinden kurtulmaya çalıştıkları sırada bilinç transferini gerçekleştirecekler ve kısa bir süre sonra Jules'in bilinci ile kendine gelen J3 ile birbirlerine sarılan George, arşivden gelen arama ile şaşkınlık geçireceklerdir. Arşivden gelen aramada Jules olunca neler olduğunu anlayamaya çalışan George, Jules'in hamile olduğunu öğrenecek ve bu sahneden sonra anlaşılacak ki aslında ölmüş olan George'dir ve arşivin içinde bilinci bulunan kendisidir, yaşayan ise Jules'tir ve çocuğu ile son kez konuşmaya gelmiştir. George, arşiv sisteminin içinde bir simülasyonda yaşamaktadır ve artık her şey açığa çıkmıştır.  Böylelikle film son bulmuştur.

Ölen eşini robotik bir mekanizmada yaşatmaya çalışan George'nin hikayesini izleyeceğiniz dram, gizem ve bilim kurgu filmidir.