Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

17 Haziran 2021 Perşembe

Sinema: Oksijen - Oxygène - Oxygen - Gözlerini Medikal Bir Kapsülün İçinde Açan Liz'in Gizem ve Gerilim Dolu Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Oksijen - Oxygène - Oxygen

Oyuncular;  Mélanie Laurent, Mathieu Amalric, Malik Zidi
Yönetmen; Alexandre Aja
Tür; Dram, Gizem, Gerilim, Bilim Kurgu

Konusu: Film, gözlerini medikal kriyojenik bir kapsülün içinde açan Liz'in gizem ve gerilim dolu hikayesini konu almaktadır.

Özeti; Medikal kriyojenik bir kapsülün içinde gözlerini açan Elizabeth 'Liz' Hansen, bedenine bağlanmış olan bir çok medikal kablo ve aletle karşı karşıya kalacak, bunlardan kurtulmanın yollarını arayacak ve bu sırada kendisi ile ilgilenmek için çalışan bir bilgisayar programı ile konuşmaya başlayacaktır. O'na oksijen seviyesinin düştüğünden ve hasta olduğundan bahsedecek ve bu durumdan rahatsız olan Liz, buraya nasıl geldiğini ve geçmişini de hatırlamadığından yardım istemeye başlayıp kapsülden kurtulmaya çalışacaktır. Arada bir uykuya dalacak ve yeniden uyandığında yine aynı tepkileri vererek kapsülden kurtulmaya çalışacaktır. Bilgisayar programından istediği cevapları alamayan Liz, çıkmak için onunla konuşmaya başlayacaktır. Burada hasta olduğu için bulunduğunu ve hastanede olduğunu düşünmektedir. Sürekli bu konuda bilgi veren bilgisayar sistemi ise son olarak oksijen seviyesinin yüzde 33 olduğunu söylemiştir. 




Bazen kim olduğunu unutan Liz, bilgisayar programına kim olduğunu sorduğunda kendisine Omigron 267 olduğunu söyleyecektir. Kısım kısım anılarını hatırlayan Liz, tamamen buraya nasıl geldiğini ve nerede olduğunu hatırlayamamaktadır ve kapsülün içinde yaşam mücadelesi vermektedir. Bu sırada M.I.L.O. isimli bilgisayar programının dışarı ile iletişim imkanı olduğunu fark edecek ve polisi arattıracaktır ancak polislerde Liz'e gereken şekilde yardım edemeyeceklerdir ve hat kesilecektir. 

Sonrasında DNA eşleştirmesi yaparak kendi kimliğine ulaşacak ve Liz olduğunu öğrenecek, bu sırada polisler arayacaktır ve yardım etmeye çalışacaklardır. Konum bilgilerine ulaşamayan polisler, Liz'den özel bilgiler alarak O'nu bulmaya çalışacaklardır. Araştırdıklarında ise kapsülün 3 sene önce devre dışı olduğunun bilgisini alacaklardır. 

Sonrasında Liz, aslında hasta olmadığını ve buraya zorla koyulduğunu düşünecektir. Sonrasında yine polislerle iletişimi kesilecek ve azalan oksijen yüzünden M.I.L.O. Liz'i uyutmak isteyecek ancak başarılı olamayacaktır. Ancak kısa bir süre yine uykuya dalan Liz, uyandığında oksijen seviyesinin yüzde 22'ye düştüğünü öğrenecektir. Ve kendi ile ilgili bilgiler edinmeye başlayan Liz, bir akademisyen olduğunu ve bir kocasının olduğunu öğrenecektir. Ve bunun üzerine kocasını aramayı deneyecek ancak telefona çıkan kadın bir daha aramamasını isteyecektir. Sonrasında kapsülde bir delik açmaya çalışan Liz, M.I.L.O.'nun koruma engeli ile karşı karşıya kalacaktır. Bir bilim insanı olan Liz, farelerle ilgili olan deneylerini hatırlayacak ve bir farenin halüsinasyonunu görerek irkilecektir. Ve Liz'in kapsülden çıkması için çıkış kodlarına ihtiyacı vardır ve bunların bulunması için polislerden yardım istemiştir. Bu sırada polisler tarafından aranacak ve kodların alınması için mahkeme iznini aldıklarını söyleyeceklerdir. 




Ancak Liz'in zaman algısı değişmiştir ve oksijen seviyesi yüzde 17'e düşmüştür. Bu konuşma sırasında kocasından bahseden Liz'e polis hiç evli olmadığını söyleyecektir ve bunun üzerine az önce baktığı resimlere bakınca kocasının resmini göremeyecektir. 

Bir bio mühendis olarak başarılı bir geçmişi olan Liz'e geçmişinden bahseden polisin sonrasında konuştuklarından rahatsız olan Liz, görüşmeyi sonlandıracaktır ve oksijen seviyesi yüzde 15'e düşecektir. 

Polisle olan görüşmelerini yüksek sesle dinleyince başkalarının da konuştuğunu fark edecek ve aslında içeriden izlendiğini ve dışarıdan birilerinin bunu kasıtlı yaptığını düşünmeye başlayacaktır. Bu sırada kocasını aradığında telefona çıkan kadın arayacak ve kocası Leo'nun öldüğünü söyleyecek ve bunu duyan Liz, görüşmeyi sonlandıracaktır. Sonrasında yeniden arayan kadın, Liz'e kapsülün kodlarını verecek, arayan polislerin yalan söylediğini ve bu kodları giren Liz'e aslında Dünya'da olmadığını ve 65.000 km uzaklıkta uzayda yol aldığını ve bir kolonileştirme gezegeni için göreve gittiğini ve bu yolculuk sırasında bir sorun yaşandığı için uyandığını ve hiper uykuya yeniden yatması gerektiğini söyleyecektir. Dünya'ya bir virüs bulaşmıştır ve milyonlarca insanı öldürmüştür ve kocası Leo'da bu ölenler arasındadır. Ve bu görüşme yasal olmadığı için kadının evine gelen polisler sonrasında Liz ile konuşması engellenecektir ve Liz'in 12 yıldır bu kapsülde hiper uykuda olduğu anlaşılacaktır. Kadın telefonu kapatmadan oksijen seviyesinin yüzde 2 olmadan ve hafızasını tetikleyen şeyleri bularak yeniden hiper uykuya yatması gerektiğini söyleyecek ve telefonu zorla kapattırılacaktır. Liz'in oksijen seviyesi ise yüzde 11'e düşmüştür ve hiper uykuya geçmenin yollarını aramaya başlamıştır. 



Ancak bir çözüm bulamayacaktır ve son olarak annesini arayacak, konuşmak isteyecek ve sonrasında oksijen seviyesi yüzde 6'ya düşecektir. Ve bu sırada bulunduğu kabin benzeri 10.000 kabinin daha aynı uzay yolculuğunda olduğunu öğrenen Liz, onları görmek isteyince hepsinin kendi çevresinde dizildiğini, bazılarının asteroid ile çarpışması sonrasında kapsüllerinden çıkan uzay boşluğundaki cesetlerini ve dev bir gemi ile uzayda yol aldıklarını görecektir. 

Bunun üzerine Leo'nun da aynı alanda başka bir kapsülde olduğunu öğrenecek ve sonrasında aslında kendisinin de genetik olarak Elizabeth 'Liz' Hansen'ın yeniden üretimi olan bir klonu olduğunu ve O'nun hafızasının kendisine aktarıldığını, aslında 12 yaşında olduğunu ve telefonla konuştuğu kadınında orijinal Elizabeth 'Liz' Hansen olduğunu öğrenecektir. Ve oksijen seviyesi yüzde 4 geldiğinde yapacak bir şey bulamayan Liz, kendisine yapılanlara isyan ettikten sonra Leo'ya mesaj bırakacaktır. Bu sırada oksijen seviyesi yüzde 3 gelecek, insansı ötenazi programı devreye girecek ancak Liz, serum girişlerini çıkararak bu ölüm anından kurtulacaktır. 

Ancak sonrasında hiper uykuya geçmesi için yeniden bütün serumları ve aletleri takmak zorunda kalacak ve son anda hiper uykuya yatabileceğini öğrenecektir. Bu sırada koloni gezegeni Volf 10 61C'ye vardıklarında bütün klonların iniş yapacağını öğrenecek ve son olarak bir sahili dinlerken hiper uykuya dalacak ve uyandığında kendisini Leo ile birlikte koloni gezegeninde bulacaktır. Birlikte mutlu görüntüleri sonrasında ise film son bulacaktır.

Bir klon olan ve gözlerini uzay yolculuğunda olan bir kapsülün içinde açan Liz'in gizem ve gerilim dolu hikayesini izleyeceğiniz dram, gizem, gerilim ve bilim kurgu filmidir.