Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

1 Ocak 2023 Pazar

Var Olmak Ne Demektir, Var Olma Hali Nedir?, Var Olmanın Felsefi Tanımı

Var Olma Hali

Var olma halinde bulunmak demek tam olarak bizlerin yaşadığı yaşamsal algı ve gerçekliği tanımlamaktadır. Bizler duyularımızı kullanarak var olduğumuzu kanıtlıyor, anlamlandırıyor, ifadelendiriyor, açıklıyor, gözlemliyor ve bu haliyle yaşayabiliyoruz ve var olmak erdeminin kanıtı olarak bizler başlı başına bir ispat şeklinde bulunuyoruz. Hiçlik alanının mahiyetini tanımladıktan sonra var olmanın kıyasını yapabilmek konusu çok daha kolaylaşmaktadır ve sizler bilgiler bütünlüğü olan duyularınızdan oluşan varlıklarsınız ve bilginin olduğu alanlar olarak sizler en bilgili oluşumlar şeklinde varsınız. Eğer olmasaydınız hiçlik şeklinde tanımlanamaz ve bunları yaşayamaz olurdunuz. Yaşıyorum kelimesinin kendinizde uygulamasını görmeniz var olduğunuzu kanıtlayan başka bir örnektir. Ve var olmak, tamamen sevgi ile ilgili bir erdem olarak varlıklarda yaşanır. Var olma erdemi, sadece var olmasını kanıtlayan görüntüsünden ibaret bir kavram değildir. Var olmasının ispatlanması için bazı duyusal özelliklerinin bulunması gerekmektedir.

Bunlar temel duyusal özelliklerden bir tanesinin olabilmesi ve bununla beraber oluşan merkezlik duyusal özelliği ve var olma duyusal özelliğinin bulunmasıdır. Yani görmek, duymak, hissetmek, farkındalık, özgür irade, tat, koklamak gibi duyusal özelliklerinin yanında var olma duyusal özelliğinin de olması ile varlıklar var olduğunu söyleyebilirler.

Tabi bu şekilde bir var olma oldukça sınırlı ve eksik bir var olma olarak açıklanabilir ve dayanılır gibide bir oluşum olmamakla birlikte sadece gören ve başka hiç bir şey yapamayan bir varlığın var olması hali olarak en düşük şekilde tanımlanmıştır. Ancak bizler için en az olacak şekilde temel duyusal özelliklerimizin yanında birçok diğer duyusal özelliklerimiz ve var olma özelliğimiz bulunmaktadır ve bizler bu sebeple kesinlikle var olduğumuzu ispatlar özelliklerdeyizdir.

İşte bu şekilde var olma hali yaşamak, yaşam halleri içerisinde, daha ileride olacak olan yaşam hallerinin de olmuş olması ihtimalini de unutmadan, şimdilik seçenekler arasındaki en idealidir. Ve bizler bu hali yaşadığımız için diğer hallerde olmadığımız için oldukça iyi durumda ve yaşamı ve varlıksal alanları kıymetli olan varlıklarız. İyi bilgilerin, varlıksal erdemlerin etkisi altında olduğumuz için var olma halini yaşamaktayız. Var olma özelliği yaşayan duyusal özellik sahibi varlıkların bu özellikleri, bu üç hali tanıyan varlıklar için oldukça değerlidir ve yok olma hali yaşayan varlıklar içinde en birinci hedef ve düşman var olma hali yaşayan varlıklar olmaktadır.

Yaratılışı Tanımlayan 3 Hal, Yaratılış İçerisinde Haller, Formlar Nelerdir? Var Olma Hali Nedir? Hiçlik Hali Nedir? Yok Olma Hali Nedir?