Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

29 Kasım 2019 Cuma

Sinema: Gladyatör - Gladiator - Tarihi Roma İmparatorluğu Zamanında General, Köle ve Bir Gladyatör Olan Maximus'un Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Gladyatör - Gladiator

Oyuncular; Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen
Yönetmen; Ridley Scott
Tür; Tarihi, Epik, Dram, Savaş

Konusu; Film, tarihi Roma İmparatorluğu zamanında orduda general olarak görev yapan, sonrasında köle ve gladyatör olmak zorunda kalan Maximus'un zorlu ve duygu yüklü yaşam hikayesini konu almaktadır.

Özeti; Roma İmparatorluğu döneminin en güçlü devletidir ve orduda oldukça başarılı olan Maximus isimli bir general bulunmaktadır. Katıldığı bütün savaşlardan zaferle ayrılan Maximus, bu üstün başarı ve onurlu kişiliği sayesinde Sezar'ın takdirini kazanmıştır. Ancak Sezar, yakında ölmek üzeredir ve kendi ölümünü bildiği için bir varis seçmesi gerekmektedir ve Sezar'ın varisi olmak için bekleyen oğlu Commodus, Sezar'ın daveti üzerine ablası Lucilla ile birlikte krallığa geleceklerdir. Sezar, kendisinden sonraki kralın Maximus olmasını istemiştir ve bunu Maximus'a açıkladıktan sonra oğlu Commodus'a da bildirecek, ancak böyle bir cevapla karşılaşacağını düşünmeyen Commodus, ihtirasları yüzünden Sezar'ı kimse görmeden boğarak öldürecektir.






Sonrasında kendisini yeni kral ilan edecek ve Maximus'un öldürülmesi emrini verecektir. Kendisinden çok ailesini düşünen Maximus, öldürülmek için ormana götürüldüğü sırada askerleri alt etmeyi başaracak ve acele ile ailesinin yaşadığı topraklara gidecektir.

Buraya ulaştığında eşinin ve çocuğunun yakılarak asıldığını görecek ve bulunduğu yere yarası olmasından dolayı bayılacaktır. Bunun üzerine Maximus'u köle tacirleri bulacak, O'nu gladyatör oyunları düzenleyen Proximo'ya satacaklardır. Kendine gelen ve iyileşen Maximus, oyunlarda dövüşmeyi reddedecek ancak canı söz konusu olunca dövüşmeye başlayacak ve galip gelecektir. O'nun bu yeteneğini fark eden insanlar O'nu sevecek ve Proximo, Maximus ve kendisi gibi gladyatörlük yapan bir grubu Roma'da bulunan kolezyuma götürmeye karar verecektir.

Diğer tarafta tahtın başına geçen Commodus, ülkeyi oldukça kötü bir şekilde yönetmekte, tahıl rezervlerini satmakta, senatoyu dağıtma planları yapmaktadır. O'nun bu tutumundan rahatsız olan ablası ve senato üyeleri de Commodus'a karşı birlik olarak gizlice O'nu devirme planları yapmaktadırlar. Commodus, Roma'nın geleceği için oldukça kötü bir kral örneğidir ve senatonun demirbaş üyeleri bu halinden çok rahatsızdırlar.







Aynı zamanda Commodus, halkın gözünü boyamak için 150 gün süren gladyatör oyunları düzenlemeye karar vermiştir ve kendisininde izlediği bu oyunlara bu sefer Maximus'da katılmak durumunda kalmıştır.

Kolezyumdaki bütün rakiplerini alt eden Maximus ve ekibi, Commodus'un dikkatini çekecek ve O'nunla tanışmak için piste indiğinde Maximus maskesini çıkaracak ve Commodus, O'nun öldürülmediğini anlayacaktır. Bu duruma çok sinirlenen Commodus, Maximus'u öldürmekle ilgili olan askerleri cezalandıracak, bir sonraki gladyatör oyunlarında Maximus'un ölmesini sağlamak için planlar yapacak, ancak Maximus yine başarılı olacaktır ve halkın sevgisini daha çok kazanacaktır. 

Maximus, halk tarafından sevildikçe Commodus'un eli kolu bağlanmaktadır,  O'nu öldürerek cani olarak anılmak istememektedir. Maximus, halkın bu denli sevgisini kazanınca ve halkın gözü önünde Sezar'a rest çekince, senato üyeleri de prenses Lucilla ile birlikte Maximus ile ortaklaşa iş yapmaya karar vereceklerdir. İlk başta Maximus bunu reddetse de sonrasında eski ordusunun askerleri ile iletişime geçecek ve bu sayede ordularının başına geçerek Commodus'u öldürebileceğini düşünecek ve iş birliğini kabul edecektir.




Sonrasında Maximus'un kaçmasına yardım eden senato üyeleri, Lucilla'nın oğlunun hayatı söz konusu olduğu için ihbar etmesi ile yakalanacaklar, ardından Maximus'da kaçarken pusuya düşürülecek ve tutsak alınacaktır.

Bu olay sonrasında Commodus, Maximus'u halkın gözü önünde adilce bir düello sırasında öldürmeyi uygun görecek, ama öncesinde gizlice Maximus'u yaralayacak ve yaralı haliyle kolezyumda kendisi ile kavga etmesini sağlayacaktır. 

Yaralı hali ile bile Commodus'u yenilgiye uğratan Maximus, askerlerinde desteğini alacak ve Commodus, öldürülecektir. Bu ölüm sonrasında Maximus, yeni kral ilan edilecek ancak ülkenin yönetimini senatoya verdikten sonra hayata gözlerini yumacaktır. Öldükten sonra eşi ve çocukları ile buluşan Maximus'un cenazesini sırtında taşıyan insanların görüntüsünden sonra film son bulur.

Konusu ile, film müzikleri ile, dram ve aksiyon dolu sahneleri ile oldukça başarılı olan film, tarihi Roma İmparatorluğu içinde özgürlük için mücadele eden bir insanın hayat hikayesini anlatmaktadır. Russel Crowe'un baş rolünde oynadığı tarihi epik, dram, gerilim ve savaş filmidir.