Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

7 Ağustos 2019 Çarşamba

Sinema: 300 Spartalı - Kahraman 300 Sparta Askerinin Özgürlükleri İçin Verdikleri Mücadelenin Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

300 Spartalı

Oyuncular; Gerard Butler, Lena Headey, Rodrigo Santoro
Yönetmen; Zack Snyder
Tür; Epik, Fantastik, Tarihi, Savaş

Konusu; Yunanistan'ın tarihi zamanlarında var olan ve Sparta'da yaşamış Leonidas isimli cesur Sparta kralının, Pers Kralı Xerxes ile özgürlükleri için savaşmasını ve bu savaş sırasında yaşanan olayları konu almaktadır.

Özeti; Sparta'da askerler doğumu ile başlayan bir eğitime alınırlar. Doğan erkek çocuklarının bir kusuru olur ise onları öldürürler ve eğer bedeninde her hangi bir sorunu yok ise asker olması için eğitime başlarlar. Çok küçük yaşlarda bir çok savaş sanatları ile ilgili eğitimler alıp, doğa ve vahşi yaşamla ilgili sınavlara sokulan bu çocuklar, eğitimlerini başarı ile tamamladıklarında, hiç bir şeyden korkmayan çok cesur bir Spartalı savaşcı olmaktadırlar. Ve Leonidas'da böyle bir eğitim sonucunda çok iyi asker ve sonrasında Sparta'yı yöneten bir kral olmuştur.






Bu dönemde dünya tamamen savaş ve kaos içindedir, bu yüzden askerler yetiştirilmektedir.

Dünyadaki savaşın başlıca sorumlusu da, bütün dünya halklarını kendisine köle yapmış ve kendisini tanrı olarak gösteren Pers Kralı Xerxes'dir. Pers'ler artık Yunanistan'a kadar ulaşmışlardır ve sözcülerini göndererek Sparta'lıların kendilerine itaat etmelerini isterler. 

Bunun üzerine Leonidas, bu sözcüleri öldürecek ve ardından Pers'lilerle büyük bir savaşın yakında olacağını anlayıp, atalarının tanrılarının rahipleri olan Eforlara savaş konusunda danışacaktır. Ancak Eforlar, Pers'liler tarafından satın alınmış ve Leonidas'a yalan söyleyeceklerdir. Leonidas için eforların sözlerinin çok büyük bir önemi
olmasına rağmen, on binlerce ordusu olan Sparta'dan sadece 300 asker alıp, Sparta'yı korumak için Pers'lilerin gemilerle geleceği yere gideceklerdir. Bu sırada Pers'liler Sparta'nın yönetiminden bir bürokratı da satın almışlardır ve Pers'lilerle savaşması için çıkarılması gereken konsey kararına bu bürokrat engel olmaktadır.




Ama Leonidas, konseyin kararını dinlemeyecek ve Sparta'yı korumak için 300 sağlam askeri ile Pers'lilerin karşısına dikileceklerdir.

Pers'lilerin yüzlerce gemi ve on binlerce askerle geldiğini gören Sparta'lılar, bu savaşta kendilerine Arkadya'lıların da katıldığını görecekler ancak sevinseler bile Arkadya'lıların askerlerinin savaşçı değil, sıradan meslek gruplarından olan insanlardan oluştuğunu fark edeceklerdir.

Bu sırada Pers gemileri denizde iken fırtına kopacak, bu fırtına sonucu bir çok Pers gemisi batacak ancak bu batmaya rağmen hala on binlerce asker karaya inecektir ve yine bir sözcü gelerek Leonidas'ı itaat etmesi konusunda uyaracaktır. Ancak Spartalılar bu sözcüyü de öldüreceklerdir. Sonrasında artık savaş başlayacak, ardı arkası kesilmeyen binlerce insan Sparta'lılara saldıracak, ama bu ilk saldırıda bir Spartalı bile ölmeyecektir. Ardından ölümsüzler olarak adlandırılan daha tecrübeli Pers savaşçıları gelecek, bu sefer azda olsa Sparta'lılar kayıplar vermeye başlayacaklardır.





Arkadya'lılar ve Sparta'lılar birlikte bu saldırıyı da galibiyetle sonuçlandırırlar ama sonrasında büyücüler, dev yaratıklar ve çeşit çeşit savaşçılar Sparta'lılara saldıracak ama yine başaramayacaklardır.

Sonrasında bir kambur Yunanlı ile anlaşan Pers Kralı Xerxes, bu Yunan'dan Sparta'lıların bulunduğu geçidin arkasından giden yolu öğrenecek ve pusu kurarak saldıracaklardır. Bunun üzerine bir plan yapan Leonidas, mızrağı ile Pers Kralı Xerxes'i öldürmeyi deneyecek, Xerxes geldiğinde ve O'ndan kendisine itaat etmesini istediğinde mızrağını çok uzak bir mesafeden fırlatıp sadece yanağını yaralayacaktır. Bunun üzerine artık güçleri kalmayan ve bitkin düşmüş olan Sparta'lılar, askerler ve okların saldırısı ile öleceklerdir. 

Ancak bu saldırıdan önce Leonidas, kendi krallığına haber götürmesi için bir askerini göndermiştir ve krallıktaki kraliçe Gorgo'da, Leonidas için mücadele etmektedir. Krallığa gelen askerin anlattıkları ve krallığın içindeki hain bürokratın ortaya çıkmasından sonra, 10.000 Spartalı toplanıp Pers askerlerinin üzerine yürüyeceklerdir ve böylelikle film son bulacaktır.

Oldukça etkileyici film müzikleri ve görsel efektleri ile destansı bir senaryosu olan, tarihi canlandırmaları sayesinde sizi eski zamanlara götürecek tam bir epik, fantastik ve tarihi savaş filmidir.