Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

13 Ocak 2021 Çarşamba

Sinema: Zor Saatler - The Finest Hours - Okyanusun Ortasında Yaşam Mücadelesi Veren İnsanların Yaşanmış Gerçek Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Zor Saatler - The Finest Hours

Oyuncular; Chris Pine, Casey Affleck, Ben Foster
Yönetmen; Craig Gillespie
Tür; Aksiyon, Dram, Tarih, Biyografi

Konusu; Gerçek bir hikayeden esinlenerek hazırlanmış filmde, 1950'li yıllarda şiddetli bir fırtına yüzünden okyanusta mahsur kalan bir tankerdeki insanların yaşam mücadelesi konu alınmaktadır.

Özeti; 1951 yılında tanışan Bernie ve Miriam, aradan bir kaç ay geçtikten sonra evlenmeye karar verecekler ve 1952 yılında havaların sert olduğu dönemde Massachusetts kıyılarına yakın bölgelerde bir petrol tankeri şiddetli deniz dalgaları arasında kalmıştır ve tüm mürettebat yaşam mücadelesi vermektedir. Dalgalar yüzünden hasar gören tanker, su almaya başlamıştır ve sonrasında ikiye bölünmüştür. Aynı zamanda denizde başka bir tankerde vardır ancak o batmıştır. İkiye bölünen geminin kalan kısmı suyun üzerindedir ancak bu şiddetli fırtınaya çok fazla dayanamayacaktır ve içerideki mürettebat, filikaları denize indirmek konusunda fikir ayrılıklarına düşmüşlerdir. Hava çok serttir ve dalgalar çok yüksektir, filikalar ise çok küçüktür. Ve mürettebattan biri gemiyi en yakın bölgedeki karaya oturtmayı ve bu şekilde yardım bulmayı önerecektir. 




Diğer tarafta Bernie, tankerlerin kontrol merkezi olan ve iletişimlerinin sağlandığı sahil güvenlik istasyonunda çalışmaktadır ve onlara yardım için gönderilen ekibi oluşturacak ve yardıma gideceklerdir. Bernie ise tam bu zamanlarda Miriam ile evlenmek üzeredir ve patrondan izin almaya çalışmaktadır, ancak bu yaşanan olaylar yüzünden izin alamamıştır. 

Ve dört kişilik bir ekip oluşturan Bernie, bir kurtarma teknesi ile denize açılacaklardır ve yarısı kopmuş olan tankere yardım etmeye çalışacaklardır. Tankerin içi ise sürekli su almaktadır ve mürettebat su alan yerleri kapatmakla uğraşmaktadır. Aynı zamanda manuel kullanabilecekleri bir dümen yapmışlardır ve yakınlarda bir kara parçası aramaktadırlar. Geminin batmasına ortalama 4 yada 5 saat kalmıştır ve mürettebat içeride yaşam mücadelesi vermektedir. 

Diğer tarafta sevgilisi Bernie'ye ulaşamayan Miriam, istasyona gelmiştir ve Bernie'in olmadığını görünce istasyonda oturup telsizi dinleyerek O'ndan haber almaya çalışmaktadır. Bernie ise ekibi ile denizdeki kumullara gitmektedirler ve burası belirli zamanlarda yer değiştiren tehlikeleri bir alandır. Denizin dalgaları ile oluşmuş ve zaman zaman yok olan kumullardır. Ve fırtına yüzünden metrelerce dalgaların olduğu denizde yol alan Bernie ve ekibi, kumulların olduğu alana ulaşacaklar ve burada kumullara çarpıp geri dönen dalgalarla aksiyon dolu bir mücadele içine girecekler, tekneleri batma tehlikesi yaşayacak ve sonunda kumulları geçmeyi başaracaklardır. Miriam ise patronları Daniel Cluff'ın Bernie'yi ölüme gönderdiğini düşünerek O'nu geri çağırmasını isteyecek ancak Daniel, Miriam'ı istasyondan kovacaktır ve çok üzülerek istasyondan ayrılan Miriam, karlı hava yüzünden küçük bir trafik kazası geçirecektir. 




Denizde batmak üzere olan tanker ise kumullara yaklaşmıştır ve mürettebatın hepsi oldukça fazla özen ve dikkat göstererek kumullara ulaşmaya çalışmaktadırlar, bu sayede batmaktan kurtulacaklardır. Ve zorlu uğraşlar sonucunda kumullara ulaşmayı başaran mürettebat, kumulların üzerine gemiyi oturtmayı sağlayacaklar ancak kısa bir zaman sonra denizin yükselmesi ile yine aynı sorunları yaşayacaklardır. 

Bu sırada Bernie ve ekibi de kumulların çevresindeki alanda tankeri aramaktadırlar ve metrelerce yükseklikte olan dalgalarda yaşam mücadelesi vermektedirler ve pusulalarını ve bütün iletişim kanallarını bu mücadele sırasında kaybetmişlerdir. 

Bunun üzerine ekipteki diğerleri geri dönmekten bahsedecek ancak Bernie, buraya kadar gelmişken tankeri bulmaları gerektiğini söyleyecektir. Her yer karanlıktır ve metrelerce dalga vardır ve Bernie'in bu konuda ümidi tükenmemiştir. Aynı zamanda tanker su aldığı için jeneratörlerin çalışmasında sorun olmaya ve elektrikleri kesilmeye başlamıştır. Bulundukları yerden sürekli yardım modunda siren sesi çıkararak beklemek zorunda kalmışlardır. Ve sonunda Bernie ve ekibi, tankere ulaşacaklar ancak bulundukları sahil güvenlik teknesi en fazla 20 kişiyi alabilmektedir ve gemide 20'den fazla insan vardır. Aynı zamanda gemi, kumulların üzerinden yavaş yavaş ayrılmaya başlamıştır ve dev dalgaların arasında hepsi yaşam mücadelesi vermektedir. Gemiden inip tekneye bindikleri sırada mürettebatın içinden ahçı olan George, inerken kafasını gemiye çarpacak ve derin sulara batarak hayatını kaybedecektir. Ve geriye 8 kişi kalacak ancak Bernie, onları gemide bırakmak istemeyince 32 kişiyi tekneye alarak çok zorlu bir şekilde geri dönüş yoluna çıkacaklardır. Bu kadar yükle ve bu kadar şiddetli bir fırtınada geri dönmek oldukça zor olacaktır. Ve bütün mürettebat tekneyle ayrılırken geminin batışını izleyeceklerdir, tam zamanında kurtarma operasyonu gerçekleşmiştir. Ancak pusulaları olmadığı için nasıl döneceklerini bilemeyecekler ve istasyonla iletişim kurmayı başaracaklar ve istasyon onları yönlendirecek ve karanın ışıklarını bularak yollarını bulmaya çalışacaklardır. 



Miriam ise diğer tarafta telsizden Bernie'in sesini duymuştur ve herkesin geri dönme şanslarının olmadığını söylemesi üzerine çok daha derin üzüntülere kapılmıştır. Ve Bernie ve ekibinin zor durumda olduğunu anlayan halk, sahil şeridine arabalarını park ederek farlarını açacaklar ve kendilerini görmelerini sağlayacaklardır. Ve halkın bu işaret verme yardımını fark eden Bernie ve ekibi, sonunda karaya ulaşmayı başaracaklardır. Ve halkın alkışları ile karaya çıkacaklardır. Bernie ve Miriam ise göz yaşları ile birbirlerine kavuşacaklardır. Son olarak filmin gerçek kahramanlarının hikayelerinden bahsetmesi ile film son bulacaktır.

Şiddetli bir fırtına sonrasında okyanusta mahsur kalan bir tankerdeki insanların yaşam mücadelesini izleyeceğiniz, gerçek olaylardan esinlenerek hazırlanmış senaryosu ile aksiyon, dram, tarih ve biyografi filmidir.