Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

25 Ağustos 2019 Pazar

Sinema: Bay Hiçkimse - Mr. Nobody - Dünya'da Kalmış Son Ölümlünün Anıları... / Konusu, Özeti, Afişler

Bay Hiçkimse - Mr. Nobody

Oyuncular; Jared Leto, Sarah Polley, Diane Kruger
Yönetmen; Jaco van Dormael
Tür; Psikoloji, Dram, Bilim Kurgu

Konusu; Film, bay hiç kimse olarak tanınan ve 2092 yılında Dünya'da kalmış son ölümlü olan 117 yaşındaki Nemo isimli bir adamın, çocukluğundan bu yana yaşadığı hayatını hatırlamaya çalışması sırasında bir çok olasılık dahilinde gelişen olayları anlatması ile ortaya çıkan farklı farklı yaşam öykülerini konu almaktadır.

Özeti; 2092 yılında hücrelerin yenilenerek yaşlanmanın ve ölümün önüne geçildiği bir teknolojinin insanlar tarafından kullanıldığı bir zamanda Nemo isimli son ölümlü olarak adlandırılan 117 yaşındaki adam, insanlar tarafından incelenmekte ve hayatı ekranlara konu olarak insanlara anlatılmaktadır.






Nemo'nun geçmiş hayatının hatırlatılmaya çalışılması ile başlayan film, Nemo'nun hangisinin doğru olduğuna karar veremediği, bir çok olasılık dahilinde ortaya çıkardığı hayat öykülerinin anlatılması ile devam etmektedir.

Nemo, geçmişi hatırlamaya çalıştığında, doğmadan önceki ruhsal hallerinden başlayacak, dünyaya nasıl gelindiğini hatırlayacak, sonrasında küçük bir çocukken arkadaşı olan 3 kız, Jeanne, Elise ve Anna ile teker teker ilişkiler yaşayacaktır. 

Bu ilişkilerle gelecekte evlenip sonuçlarını anlatacak, ailesi ile yaşadığı ayrılık sorunlarında yaptığı seçimler sonucunda karşılaştığı olayları görecek, bütün seçimlerinin kendilerine ait konuları olan bir sonuçlar zincirine insanları götürdüğü bilgisi ile olayları yorumlayacak ve bu şekilde çocukluğundan başlayarak yaşadığı arkadaşlıkların, evliliklerin nasıl başladığı ve nasıl sonuçlandığı ile ilgili bir çok olasılık dahilinde senaryo üretip, hangisinin gerçek olduğunu kendisi de hatırlayamayacaktır.







Annesi ve babası ayrılırken, annesini seçer ise Anna ile tanışıp birlikte olacaktır. Babasını seçer ise babasının rahatsızlanması sonucu O'na bakması gerekecek ve bu sırada Mars yolculuğu ile ilgili bir roman yazacaktır.

Jeanne ile evlenirse bir çocuğu olacak, Elise ile evlenirse 3 çocuğu olacaktır. Seçimleri sonucunda olayların gidişatı değişir ve teker teker neler yaşadığını anlatır ancak kendisi de hangisinin gerçek olduğundan emin olmayarak bu öyküleri anlatır.

Geçmiş yaşam anılarından oluşan ve gerçekliği belli olmayan, olasılıklar üzerine kurulmuş öykülerinin sonunda ölüm zamanı gelir ve kendini bay hiç kimse olarak adlandıran Nemo, ölür. Böylelikle film son bulur.

Bir çok konunun, olayın bir arada işlendiği, içeriğinde hayat ile ilgili bir çok anekdotun bulunduğu, kelebek etkisi kavramını bir insanın hayatındaki seçimlere göre değerlendirdikleri, aksiyonun hiç olmadığı, daha çok psikolojik etkilerinin söz konusu olduğu,  psikolojik dram ve bilim kurgu filmidir.