Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

21 Haziran 2022 Salı

Sebat Erdemsel Özelliği, Doğru Kararların Arkasında Durabilmek Erdemi, Sebat Nedir?, Sebatın Felsefi Tanımı

Sebat Erdemsel Özelliği, Doğru Kararların Arkasında Durabilmek Erdemi, Sebat Nedir?, Sebatın Felsefi Tanımı

Sebat, bir kararın arkasında sabırla ve dayanıklı bir şekilde durabilme yeteneğidir. Bir karar veriyorsan ve şartlar zor olsa da bu kararının arkasında durabiliyorsan, seni çok zorlayanlar, kararından döndürmek isteyenler olsa da bunu yapmadan kararının arkasında duruyorsan işte sebatlı davranıyorsun anlamına gelmektedir. Yaşamlar verilen kararlardan sonra uygulanan olaylar zinciridir ve kararlarımız, ki özellikle geleceği çok etkileyen, toplumu etkileyen kararlarımız oldukça önemlidir. Bir kararın doğru bir karar olduğunu düşünüyorsan, verdiğin kararın yararları ve faydaları konusunda eminsen, senin için önemli olan şeyler açısından bu kararın sana destek olacak nitelikte ise, amacınla aynı doğrultuda, yaşamını destekliyor ise o zaman her ne olursa olsun bu kararın arkasında durman gereklidir, bu karar sana ve çevrene faydalıdır diyebiliriz ve kararının uygulayıcısı olarak senin iradenin kararının arkasında durulmasına ihtiyaç duyulur. İşte sebatla bu ihtiyaç giderilir.

Bu kararı vermek ve arkasında durmak seni sen yapan özelliklerden biridir. Bu konumda tabii ki kararların yaşamı bu kadar etkilemesi söz konusu olunca doğru kararlar vermek ilk akla gelen soru olmaktadır. Önce kararların doğruluğu anlaşılmalıdır ve sonra arkasında durulmalıdır. 

Ki kararlar varlıkların ve ilgili oldukları konuların refahını ilgilendirmektedir ve O'nun alacağı kararlar '' Varlıkların yada ilgili oldukları konuların mutluluğu ve huzuru ve güvenliği ile ilgili bir sorun yaratıyor mu? Başka sebepler ve alanların mutluluğu, huzuru ve güvenliği ile ilgili bir sorun yaratıyor mu? , Oluşumların huzuru, mutluluğu ve güvenliği ile ilgili bir sorun yaratıyor mu?, Bilgilerin huzuru, mutluluğu ve güvenliği ile ilgili bir sorun yaratıyor mu? , Kendi huzuru, mutluluğu ve güvenliği ile ilgili bir sorun yaratıyor mu?'' şeklindeki benzer inceleme soru örneklerini başarı ile cevaplayarak daha elverişli kararlar alabiliriz.

Sebat şeklinde verilen doğru kararlar, bakkaldan dondurma almaya karar vermek şeklinde kararları değil, önemli işlerin başarılmasının söz konusu olduğunda, bu işin içinde belki tehlikenin de olabileceği, caydırıcılık özellikleri olan durumlarında yaşanabileceği kararlar kast edilmektedir. Bir çok alanı etkileyen ve varlıkların iradelerini kullanarak arkasında durması gereken önemli kararlardır, sebatların içeriğindeki... Geneli ilgilendiren kararlar alındığı zaman bu bilgi detaylı olarak incelemeler yapar ve birde kendi bakış açısından kararı yorumlar varlıklar için, varlıkların zihinsel alanlarında ve varlığın bilgisi olarak varlığı bilgilendirir. 

Bu tanımla ne demek olduğu anlaşılan Sebat erdemsel özelliği, sevginin içindeki yerini alır ve erdemler arasında gereken şekilde çalışır. Sebatla kararlar alarak çalışmalara başlamak ve bunları başarı ile bitirmek, varlıkların kendilerinde bir çok erdemi yapılandırması anlamına da gelir. Bu özellikleri ile diğer erdemleri de içerisinde yaşatan sebat, doğruluk, iyilik ve başarı ile sonuçlanmaların söz konusu edildiği erdemsel özelliktir.