Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

19 Haziran 2022 Pazar

Hakik, Hakikati Yaşatan Erdemsel Özelliği, Hakikati Bulmak Çalışmasının Felsefi Tanımı, Hakik Erdemi Nedir?, Yeni Erdemler

Hakik, Hakikati Yaşatan Erdemsel Özelliği, Hakikati Bulmak Çalışmasının Felsefi Tanımı, Hakik Erdemi Nedir?, Yeni Erdemler

Hakikati ortaya çıkarması ile ilgili olarak Hakik şeklinde isimlendirilmiş bu erdemsel özellik, tamamen varlıkların hakikat bilgisine ulaşmalarını sağlayıcı özelliklerde etkileri ve çalışmaları olan bir erdem özelliği taşımaktadır. Hakik, varlıkların çevrelerindeki, kendilerindeki, merak ettiği konulardaki hakikatin ortaya çıkarılması ile ilgili olarak varlıkları aydınlatıcı etkilere sahip bir erdemdir. Böyle bir erdemin varlığına inanarak ve hakikatin sizi, dürüstçe ve samimiyetle istemek kaydıyla bulacağını düşünebilirsiniz. 

Siz, neden varoluşun hakikat bilgisine ulaşamayasınız? Sizi bu haktan mahrum eden nedir? Nasıl yaratıldığınızı, neden dünyada olduğunuzu, sebeplerinizi, varlıksal özelliklerinizdeki hakikatleri neden bilememekle ilgili olarak bir durum içindesiniz. Bu varlıklara yapılmış en büyük haksızlıktır. Varlıklar, nerede ve nasıl yaşam hallerinde yaşarsa yaşasınlar kendileri ile ilgili, yaratılışla ilgili gerçek bilgilere ulaşmakla ilgili olarak bir imkan içinde olmalıdırlar. Var olma özelliği gösteren bütün varlıkların en büyük hakkıdır bu... 

Bu hakkı sizden kimse alamaz ve hakik erdemsel özelliği, bu konunun üzerine yoğun düşünceler, sorgular, çalışmalar yapılarak varoluş ile ilgili hakikatin size ulaşması konusunda yardımcı olacak olan erdemsel özelliktir. Siz samimisiniz, hiç bir art niyetiniz yok, tek derdiniz hakikati bilmek, nedenleri ve nasılları öğrenmek ve ona göre bir yaşam yolu düzenlemek. 

İşte bunun kadar masum ve doğal bir isteğin karşılanmadığı alanlarda başka engeller aramak hiçte yanlış olmayacaktır. Bizler gözümüzü açtığımızda, dünya şartları çocukluk gibi bir cahillik gerektirmektedir, o zaman aklımız başımıza geldiğinde bütün hakikati bilerek neden yetişmiyor, büyümüyoruz. Okullarda öğretilen bilgiler neden yaratılışın hakikati ile ilgili değil. Açık ve net bir şekilde bütün insanlığı tatmin edecek cevaplardır hakikatler. 

Hakikatin yapısı kendisini öğrenene inkar ihtimali vermeden doğruluğunu ispatlar şekilde yapılanmıştır. Çünkü hakikat tektir. Yani bir konudaki gerçek tektir. Bu teklik kendisini de ispatlayan özellikte bilgileri ve tecrübeleri içeriğinde barındırmaktadır. 

İşte bu erdemsel özellik, kendisini uygulamayı isteyeni ve inananın, dürüst ve samimi bir şekilde hiç bir art niyeti olmadan hakikati öğrenmek istediğini varsayarak, varlığın anladığı şekilde ona gerçekleri bildirmekle ilgili olarak varlıksal alanlarınızda çalışır. Bu sizin en doğal ve en büyük hakkınızdır. 

İstemenin bile yetmesi gereken şekilde bir düzenin olması gerekirken bizler hakikati bulmak ve öğrenmek için zorlu çabalara girmek zorunda kalıyoruz. İşte dünyanın kötülüklerle üzeri kapanmış ilhamsal ve düşünsel özelliği. Sevgi yaşatılmaya yaşatılmaya dünya hayatı, zaten ilk başından bu yana eksik olan sevgi erdemi nedeni ile hakikat bilgisini açıklamakla ilgili kusurlu bir hale gelmiştir ve kim, neye inanacağını, neyin hakikat olduğunu karıştırmış durumdadır. 

İşte bu erdemin varlığına inanarak, varlıksal alanlarınızda bu erdemin varlığını yapılandırarak sizlerde hakikat ne ise onu bilmek konusunda istekte bulunmuş olursunuz ve sizin, size özel anlayışlarınızla hakikatler bildirilir. Ancak artı olarak dikkat, düşünce, sorgulamak, çalışmak gibi erdemlerde bu erdemin işini yapabilmesi için sizden istediği çalışmalar olabilir. 

Hakikat ne ise onu öğrenmek, onu bilmek istiyorum ve hakik gibi bu şekilde varlıkları bilgilendiren erdemsel özelliğinin varlığına inanıyorum şeklinde bir bildirim, bu erdemin ilk tomurcuklarını varlıklarınızda ekmenize neden olur. Kendilerini örnek aldığınız bütün filozoflar, hakikati ararken  filozofik şekilde bir geçmiş bırakmışlardır. Felsefenin temeli hakikatleri bulmakla ilgilidir ve siz, hakik erdemsel özelliğinin varlığına inanarak bu konuda aşılması gereken bir çok yolu kolayca aşmış olmaktasınız. Yaratılışı, kendi varlıksal alanlarınızı çok masum ve saf bir oluşum şeklinde yapılar olarak düşünürseniz, ne isterseniz onu vermesi çok mümkün bir durum olur. Ancak bunlar, dünya hayatı gibi hayatlarda kötülükler tarafından engellenmiştir ve sizler, mücadele ederek hakikati gerçekten bilmek istiyorsanız bunu bulabilecek özelliklerde varlıklarsınız. Bilgilerin evrimsel seviyesi, bildiğimiz her şeye açıklama getirecek derecede gelişmiştir ve bilmediklerimizi de ortaya çıkarmakla ilgili olarak yapılanmaları söz konusudur.

Dünya hayatındaki insan için bilinmesi gereken en zaruri hakikat; 1- Nasıl yaratıldım, 2- Dünyaya nasıl geldim ve 3- Ben neden varım gibi sorulardır. Birinci ve ikinci soruların cevapları göreceli olmayacak şekilde net, üçüncü sorunun ise görecelidir. Herkes için neden var olduğu farklı anlamlar taşımaktadır. Göreceli cevapları içeren hakikat bilgisini isterken de dikkat etmelisiniz, neden var olduğunuzun cevaplarını hakik erdemsel özelliğinin bilgisi ile aramak hiç bir zaman size net bir cevap vermeyecektir. 

Bu cevap bazı gerçekleri anladıktan sonra ancak sizin tanımlayabileceğiniz özelliklerdedir. Denildiği gibi hakikat, kendisini ifşa ettiğinde onu kabul etmek gibi bir zorunlulukla ortaya çıkar. Onun tekliği, onunla ilgili başka gerçeklerin sahteliğini ortaya çıkarır özelliklerde olur. Yani nasıl yaratıldığınızın, neden dünyada olduğunuzun cevaplarını öğrendiğinizde, eğer bu hakikat ise, diğer bütün cevaplarla ilgilenmeyeceksiniz ve onun hakikat olduğunu bileceksiniz. İşte bu erdem bu güzel özellikleri ve varlıkları aydınlatıcı etkisi ile uzun zaman boyunca üzerinde çalışan varlıkların duyusal özelliği şeklinde de yapılanan, duyusal özellik olduğunda istenilen şeylerle ilgili hakikati bilmek gibi olağan üstü bir durumu sürekli yaşayan varlıklar haline gelmenizi sağlayan erdemsel özelliktir.

Ancak önce hakikatleri nasıl bulacağınızı, bunun için nasıl bir çalışma, disiplin içinde olmanız gerektiğini bulmalı, zihinsel eksikliklerinizi tamamlamalısınız. Yoksa sizin anlamadığınız kelimeler zihninizde açığa çıkma imkanı bulamaz. Bu yüzden herkes için hakikat, bu anlayış sınırlılığından dolayı kendi bildiği kadar olacaktır. Ancak bu erdemsel özelliği kullanacak seviyeye gelmiş olan varlıklar, ilgili oldukları konu ile ilgili olarak o tek hakikati bilmeyi istemeliler ve yollarını aramalılardır. Bu gibi bir imkan varlıklardan asla saklanamaz, eksik bırakılamaz, o zaman var olmak anlamsızlaşır. Ne yaptığını bilmeyen, ne olduğunun farkında olmayan çaresiz varlıklardan farkımız kalmaz. 

Her yeni erdemi uygulamak gibi, hakikide anlayarak uygulamaya başlayıp, gerçeklerle, hakikatlerle temas etmeye çalışabilirsiniz. İki sokak ötede ne var, onun hakikatini bilmek istiyorum gibi çaresiz sorular, bu erdemsel özelliğin bilgisinin sizler için çalışmasına sebep olamaz. Yaratılış, varoluş üzerine hakikat bilgileri, toplumların ve yaşamların söz konusu olduğu durumlarda edinilmesi gereken hakikat bilgileri gibi istekler ancak bu erdemin ilgi alanına girebilir. Erdemlerin çalışma hali olan varlıksal alanlarınızdaki bilgilerinizin sizin bilgi ve tecrübelerinizi kullanan ve nedenlerinizi ve sebeplerinizi bilen oluşumlar olduğunu unutmayın... 

İsteyenlerin hakikati bilmesi dileğiyle...