Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

22 Haziran 2022 Çarşamba

Espri ve Şaka Erdemsel Özelliği, Espri Nedir?, Şaka Nedir?, Espri ve Şakanın Felsefi Tanımı

Espri ve Şaka Erdemsel Özelliği, Espri Nedir?, Şaka Nedir?, Espri ve Şakanın Felsefi Tanımı

Espiri, bir konuda başkasını güldürmek, eğlendirmek, neşelendirmek için yapılan komiklikler bütünüdür. Ve bu komikliklerin bilgiler kullanılarak ve sözlerle, konuşmalarla ifade edilip bir anlam ortaya çıkarılmasından sonra bu anlamın oldukça komik, eğlenceli, neşeli gelmesi durumudur espri yapmak. Gülmenin erdem olması gibi güldürmekte bir erdemdir. Dolayısı ile espriler bu konuda kullanılan uygun yöntemlerdir ve bu konuda sevgi filtresinden geçerek içeriği filtrelenir, çünkü uçuk kaçık örneklerin sıkça içinde bulunduğu espriler bu konuda dikkat edilmesi gereken örnekleri içinde barındırabilir.

Eğlendirmekte sevgi uyumlu olmalıdır ve bilgiler bu şekilde seçilmelidir.  Bir espri içeriğinde dedikodu ve anlamsızca söylenmiş yalan ve sanki birbirlerinin açıklarını arayan oluşumlar imajı vermesi durumu gibi anlamlarla olumsuz eylemleri içeriğinde barındıran özelliklerde olur ve sevgiye tamamen ters olarak bu espri yapılamaz, birilerinin buna gülüyor yada eğleniyor olması bu durumu değiştirmez. 

İşte bu şekilde sevgi süzgeci bu ayıklanmayı yapar. Şu şekilde de bazı yanlışlar anlaşılabilir, esprinin yapıldığı kişiler bu esprileri bir an gerçek sandığında telaşlanıyorlar ise işte bu espri de yanlıştır. Olmamalıdır. Gerçek sansa da telaşlanmayacağı espriler yapılmalıdır. Herkes her şeyi hemen anlamak durumunda olmaz ve zaten esprilerin işi zeka ürünü olmasından gelir. Zekice kurulmuş cümlelerin verdiği eğlencelerdir espriler...

Dünya hayatının kötü şakaları ve esprileri tamamen aşağılama, küçük düşürme, kınama, yargılama gibi bütün olumsuz eylemleri yaşatacak şekilde yapılanmıştır. Bizde durum çok çok farklıdır ve bu şekilde kesinlikle kullanılmaz. Ve bu özelliklerle bir erdem olarak sevginin içindeki yerini alır ve gereken şekilde çalışır. Espriler, pozitif şakalar yaşamı renklendiren, ilişkilere çekicilik katan özelliklerdedir. Yorucu gibi gelen çalışmalar ve uğraşlar içinde bile bu erdemi kullanmak çalışmaya renk katar.  

Bir çok yaşamsal olayın içinde bulunabilen şakalar, espriler bir eğlence metodu olarak varlıkları pozitif yönde etkileyen erdemsel bir özelliktir. Şakalarda aynı mantıkla yapılmalıdır, rahatsız eden şakaların olduğu gibi rahatsız etmeyenlerde vardır ve bunların içerikleri sevgi süzgecinden geçer. Şakalarda artı olarak hareketlerde söz konusu olur ve durum biraz daha dikkat edilmesi gereken şekilde incelemeye tabi tutulur. Rahatsız etmeyeceğinden emin olunan şakalar ve espriler yapılmalıdır. O zaman bu erdemler tam anlamı ile kendisini yaşatır ve sevginin içerisindeki yerini alır. Varlıkların başka bir varlığı mutlu etme yollarından biridir ve bunu yaşattıkça varlıklar bunların ne kadar güzel bir erdem olduğunu anlarlar. Aynı zamanda bu yolla da bazı şeyler öğretilebilir özelliklerde olur ve varlıkların eğlenerek öğrenme metodu ortaya çıkar. Sevgiyi tamamlayan erdemler arasındaki yerini alır.