Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

18 Haziran 2022 Cumartesi

Dürüstlük Nedir? Yalan Nedir? Dürüst Nasıl Olunur? Dürüstlüğün ve Yalanın Felsefi Tanımı

Dürüstlük Nedir? Yalan Nedir? Dürüst Nasıl Olunur? Dürüstlüğün ve Yalanın Felsefi Tanımı

Dürüstlük, yalanla ilgili olmayan, gerçekleri söylemekle ilgili olan, çevresinde kesinlikle yalandan oluşan olayların ve oluşumların bulunmasına izin vermeyen, kendisini ve çevresindeki bütün alanları bu şekilde yalansız, gerçeklerin yaşandığı ve söylendiği bir yer haline getirebilmeye çalışan varlıkların uygulamaya çalıştığı bu erdemin ismidir. Bu şekilde davranabilmek dürüst bir yaşamı seçmiş olmak anlamında anılabilir. Dürüst bir varlık yalan söylemez, ne biliyorsa onu söyler, hakikat onun için ortaya koyulması gerekendir ve bu özelliği ile gerçeklerle, iyilikle temas eden biri olur dürüst olan yer, oluşum, varlık.

Yalan, bir hakikatin yaşanmasının önündeki engeldir ve hakikatin yaşanması bir yol ise ve bu yoldan geçilmesi gerekiyor ise, yalan bu yola koyulan barikatlardır ve hakikatin yaşanmadığı bir yerde saadetten, hakikat bilgisinden, huzurdan bahsetmekte zor olacaktır. Dürüstlük, varlıkların kendisine temas eden konuları, olayları, bilgileri yalansız ve doğru bir şekilde açıklaması ile yaşatılır. Bazı konularda dürüst davranılması gerektiğinin zarar verici olduğunun bilinmesi oldukça istisnai olarak düşmancıl oluşumların, zamana göre açıklanmasının gerekli olması gibi durumlar söz konusu olduğunda ancak savunma ve koruma amaçlı şekilde göz ardı edilebilir. 

Aklı ve mantığı çalışan ve kendisini samimi bir şekilde eleştirebilen varlıklar nerede, ne zaman, nasıl dürüst davranması gerektiğini bilirler. Buradaki kıstas sonucunda iyilik ve sevginin ortaya çıkarılması olmalıdır, bu şekilde dürüstlük yerine ve zamanına göre ayarlanır. 

Ancak olumsuz eylemleri kendisinde yaşatan ve bu yüzden dürüst olmamayı tercih eden ve buna kendince bir kılıf bulan varlıklar, sevgiyi tamamlayan bu erdemin kendisine katacağı varlıksal, enerjetik, bilgisel bir çok imkandan yararlanamazlar. Ve dürüstlük, toplum içindeki sorunların çok daha kolay bulunmasına ve daha kolay halledilmesine, karşılıklı varlıkların birbirlerine güvenmesine ve bunun gibi bir çok erdemsel özelliği yaşatması ile sevgiyi tamamlayan diğer insani erdemlerden biri olarak sayılır. Varlığın kendisine dürüst olması ve kendisini samimi ve dürüst bir şekilde inceleyerek eleştirmesi, gözlemlemesi ise bu erdemin varlıkların kendisinde yaşattığı faydalı diğer özelliklerinden biri olur. Diğer varlıksal erdemler gibi gelişimi ve mutluluğu destekleyici özellikleriyle toplumlar içinde yaşatılması gereken varlıksal özelliklerden, erdemlerden bir diğeridir..