Bir Anekdot: Özgür İrade ve Tanrı İnancı, Tanrı İnancının Özgür İradeyi Yok Eden Yapısı
Özgür irade ve Tanrı inancı tamamen birbirinden ayrı kavramlardır. Hiç bir gerçek özgür irade de Tanrı inancı olmaz, olamaz.
Çünkü; Özgür irade demek her istediğini kendi bildiğince, kendi kararları neticesinde yapabilme hürriyetinde olan iradelere denir, yani kendisi ile ilgili son kararı sadece kendisinin verebilmesi O'nun özgür iradesi olduğu anlamına gelir.
Şimdi, Tanrıya inanlar, tanrı sizden bir şey yapmanızı isteyecek, diyelim ki karşınıza çıktı, bir şekilde sizin inancınızdaki tanrı olduğuna sizi ikna etti, tanrı sizden bir şey yapmanızı istese, ve bu şey sizin normalde yapmak istemediğiniz, hatta hiç yapmayacağınız bir şey olsa, tanrının istediği o şeyi yapar mısınız?
Tanrıya inananlar kesinlikle evet diyecektir.
İşte burada özgür irade kavramı yok olmaktadır.
Siz eğer özgür irade sahibi iseniz, tanrının bu isteği karşısında hayır diyebilme becerisini, kudretini kendinizde göstermeliydiniz, siz tanrının iradesine bağlısınız ve bu özgür irade olmaz, olamaz, çünkü özgür irade tanımına ters, anlamına ters, tanrı ne derse onu yapanlardan özgür irade sahibi varlıklar olarak bahsedemeyiz.
Sadece tanrıya inanırken, ''hayır ben tanrı ne isterse istesin kendi bildiğimi yaparım yine ama yine de tanrıya inanıyorum'' şeklindeki bir inançla özgür iradenizi yaşatabilirsiniz, buda tanrıya inananların uygulayabileceği bir durum değildir.
Tanrı inancı özgür iradeyi yok eden, felç eden tamamen obsesif, obsedör bir kavramdır. Arkasında kendi isteklerinin şartsız kuralsız yapılmasını isteyen amaçların bir düzenlemesidir. Hem özgür irade sahibiyim deyin, hem de tanrıya inanın, bu mümkün değildir. Her özgür iradenin son kararı kendisindedir, kendi bildiğini yapar, ancak bu şekilde özgür irade olabilir.
Bunun dışında özgür iradeden bahsetmek mümkün olmaz.
Bu tanımla belirtmekte isterim, en iyi inanç insanın kendine, ( varlıksal alanına ) ve sevgiye inanmasıdır, bu iki kavram dışında inanç erdemine, duyusuna başka bir bilgiyi koymamasıdır, bu inanç sizi bütün olumsuzluklardan, kötülüklerden korur, sizi sevgi yapar ve çevrenizi..
Çünkü insan inandığını yaşar...
Nitekim insanı insan yapacak olan ve gerçek özgür irade sahibi olarak yaşamasını sağlayacak tek kavramlar bu inançlardır.