Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

20 Haziran 2022 Pazartesi

Algılamak Duyusal yada Erdemsel Özelliği, Algılamak Nedir?, Algı Nedir?, Algılamanın Felsefi Tanımı

Algılamak Duyusal yada Erdemsel Özelliği, Algılamak Nedir?, Algı Nedir?, Algılamanın Felsefi Tanımı

Algılamak, bir olayı, konuyu, durumu, bilgiyi, şeyi fark etmek, onunla ilgili bir farkındalık yaşama durumudur. Bu durum farkındalık özelliğinden farklı olarak bilgileri, görüntüleri, yanlışları ve doğruları, detayları, sorunları, gizleri, bilinmeyenleri algılamak şeklinde ilgili olunan alanlarla ilgili gerekenleri fark etme halidir, anlama, algılama halidir. Bu algının sebepleri bir kaç şekilde örneklendirilebilir, kimileri algılarını okudukları yazılar içindeki derin anlamlar için kullanabilir, kimileri algılarını gördükleri bir manzaranın içindeki detaylar için kullanabilir, algılar farkındalık özelliğinden yerine, duruma, olaya göre yapılandırılması şekliyle farklıdır. Farkındalık özelliği, yaşamı, hayatı fark etmek, kendisinin var olduğunu ve burada bulunduğunu kendisine ispatlamakla ilgili bir özelliktir. 

Algılamak sorunlarla ilgili oldukça faydalı çare olma durumu yaratır, aynı zamanda yaşam içinde de çevrede olanları algılamalısın ki yaşamın gerçek anlamda tadını çıkarabilesin, yorumlayabilesin. Her şey algılanarak yorumlanır. 

Çiçeğin renginin içindeki küçük o rengi, denizin içindeki küçük o kum tanesini algılamak, algılamanın ne şekilde bir bakış açısı ile davrandığını anlatmak için yeterli olabilir. Algılanmayan şeylerin algılanması üzerine çalışan özelliktir ve normalde zaten varlıklar, bu erdemsel özellikleri nedeni ile bazı şeyleri kesinlikle algılamak zorunda kalırlar. 

Ancak algılanması zor ve gerekli, bunun bir getirisi olacak olan algılamalar için bu erdem özellikle varlıklar tarafından kullanılır. Varlığın sorunu ne ise, o konu hakkında algılanması gereken ama algılanmamış olaylar, durumlar, konular, bilgiler var ise bunları saptar ve varlığın bunları algılayarak kendisine çare olmasını sağlar. Problemler söz konusu olduğunda bir dedektör gibi görme, anlama, bulma, araştırma gibi özelliklerini kullanan algı özelliğini en iyi hale getirir ve algılanmakla ilgili sorunlar hiç yaşanmaz olur. Bütün duyularla işbirliği içinde çalışan erdem yada duyu, duyuları ilgilendiren bütün konuların algılanmasını sağlayarak onlara gitmesi gereken bilgilerin yerini bildirir, tanımlar. 

Anlamak erdemi ile de karıştırılmaması gereken ve farklı anlamlarda olan algılama da, bir belirteç durum vardır ve onun ortaya çıkarılması söz konusudur. Anlamak, bilgiler bütünlüğünü bilmeyi ifade etmektedir. Bir erdem olarak sevginin içindeki yerini alan algılamak özelliği, algı konusunda oldukça verimli bir şekilde yaşayan varlıkların bu erdemsel özellikleri duyu olarak yapılanmıştır ve kendi duyularına temas eden bir çok şeyi algılamak gibi üstün özelliklere sahip olmuşlardır. Bu güzel özellikleri ile sevgiyi tamamlayan erdemler arasındaki yerini alır.