Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

18 Haziran 2021 Cuma

Sinema: Sen Hiç Ateşböceği Gördün mü? - Have You Ever Seen Fireflies? - Zeki, Sivri Dilli ve Asi Kız Gülseren'in Komedi ve Hüzün Dolu Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Sen Hiç Ateşböceği Gördün mü? - Have You Ever Seen Fireflies?

Oyuncular; Ecem Erkek, Devrim Yakut, Engin Alkan
Yönetmen; Andaç Haznedaroglu
Tür; Dram, Komedi

Konusu: Film, ateş böcekleriyle özel bir ilişkisi olan zeki, sivri dilli ve asi Gülseren'in komedi ve hüzün dolu hayat hikayesini konu almaktadır.

Özeti; Bir huzur evinde bulunan Gülseren, kendisi ile röportaj yapmaya gelen youtuberlara hayat hikayesini anlatmaya başlayacaktır ve 1951 yılında doğduğu konakla konuya girecektir. Ve doğduğu gün ülkede sağ ve sol davalarının olduğu bir zamandır, amcası bu yüzden aynı gece evden alınmıştır ve evin önü ateş böcekleri ile dolmuştur. Babası memuriyeti bırakarak ticarete atılmış ve para kazanamadığı iğde işine girmiştir ve annesi bu durumdan çok rahatsızdır. 2 yaşında okuma yazmayı öğrenen Gülseren, 3 yaşında matematik işlemlerini yapmaya başlamıştır. Okul hayatı ise isyankar ve sıra dışı tavırları yüzünden sorunlarla geçmiştir ve hatta disipline verilerek okuldan atılmıştır. Ve babası ise Gülseren'i bu olay yüzünden zor durumda bırakmamış, aksine destek olmuştur. 




Gülseren babası ile dost gibidir ve bütün sorunlarının en iyi destekçisi babasıdır. Okuldan atılmasına bile kızmamış, Gülseren'in yanında olmuştur. Ancak annesi öyle olmayıp, babasının tersine evde kızmakla ilgili görevi üstlenen kişi olmuştur. Zaman geçince Gülseren'in evlilik zamanı gelmiştir ve O'nu istemeye Kafur ve Maytap isimleriyle bir aile gelmiştir ve bu kız isteme sırasında yaşananlar oldukça komik anların ortaya çıkmasına neden olmuştur. 

Ve istemeye gelenleri geri göndermenin bir yolunu bulan Gülseren'in bu yaptıklarına yine babası destek olacak ancak annesi oldukça sinirlenecektir. Bu olaylar üzerine önce şeker işi yapan, sonrasında iğde ve son olarak tuz işine giren babası da iflas edecektir ve bu durum ailece hepsini çok üzecektir. 

Sonrasında derdinden kendisini içkiye veren babası, uzun bir süre bu şekilde yaşama devam edince bir çarşamba sabahı hayatını kaybedecektir. Hayattaki tek dostu olan babasını kaybeden Gülseren'i bu durum çok üzecektir. Babasının ölümü sonrasında hayatı yine büyük bir hızla sorunlarla geçen Gülseren, şimdide 12 Mart olayları ile karşılaşacaktır. Bu zamanlar içinde konaklarını satıp yerleştikleri mahallede dost olarak bildiği Veli'de sağ sol kavgaları yüzünden hayatını kaybedecektir. Kısa bir süre sonra halası da evlenince ayrılacaktır ve Gülseren'in severek anlaştığı herkes kendisinden uzaklaşmış olacaktır. Aradan belirli bir süre geçince evlenen Gülseren'in evliliği 8 buçuk ay sürecektir ve yeniden annesinin evine geri dönecektir. Bu sırada cunta gelince bu seferde dindar Kürşat dayısı alınarak hapse atılacaktır. Bu olaylar ardından işe başlayan Gülseren'in ilk iş görüşmesi görülmeye değer komiklikleri içermektedir. 










Belirli bir süre bu iş yerinde sekreterlik yapan Gülseren, hayali ihracat yapan bu şirketi polislerin basması ile işine son verilmiştir. Sonrasında Dündar isimli birine aşık olan Gülseren, huzur evindeki zamanlarında youtuberlara aşk anılarından bahsetmeye devam edecektir.

Askere gitmesine bir kaç hafta kala Dündar'la tanışan ve O'na aşık olan Gülseren, bu zamanlarını aşk dolu geçirse de askere gittikten sonra beş mektup gönderen Dündar'ın ölüm haberini almıştır. 

Ve zaman geçince televizyonlarla tanışan Gülseren, sonrasında annesi ile birlikte konaklarını pansiyon olarak kiralamaya, Gülseren pansiyon ismiyle konağı işletmeye başlayacaktır. Ancak annesi ile aralarındaki gerginlik hiç bitmeyecek ve Gülseren, çocukluğundan bu zamana kadar süregelen ateş böcekleri ile ilgilenmeye devam edecektir. Ancak artık konaklarının önü o kadar kalabalık olmuştur ki ateş böcekleri yok olmuştur. Bu üzücü olay sonrasında huzur evindeki günümüze gelen sahnesi ile youtuberların Gülseren'in dört basamaklı sayıları kafasından çarpması ile ilgili yaptığı videoların trendlere girmesini öğrenen Gülseren, artık ülkede tanınan biri olacaktır. Ve son olarak program sunucusunun yanından ayrılan Gülseren, bu sırada yine ateş böceklerini görecek ve sempatik ve hüzün dolu son sahnesi ile film son bulacaktır.

Yer yer siz eğlendirip güldüren, yer yer hüzün dolu anlar yaşatan sahneleri ile Ecem Erkek'in baş rolünde yer aldığı dram ve komedi filmidir.