Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

15 Mart 2021 Pazartesi

Sinema: Gönül Yarası - Lovelorn - Emekli Bir Öğretmen İle Pavyonda Çalışan Bir Kadının Duygu Yüklü Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Gönül Yarası - Lovelorn

Oyuncular; Meltem Cumbul, Sener Sen, Timuçin Esen
Yönetmen; Yavuz Turgul
Tür; Dram

Konusu: Film, emekliye ayrılmış fedakar bir öğretmen ile pavyonda çalışmak zorunda kalan Dünya isimli bir kadının duygu yüklü hikayesini konu almaktadır.

Özeti; Güneydoğuda Alaca isimli bir köyde ilkokul öğretmenliği olarak son görevini yapan Nazım öğretmen, çocukları ve bölge halkı ile vedalaştıktan sonra emekliye ayrılacak ve İstanbul'a gelecektir. Diğer tarafta kızı ile birlikte memleketinden peşindeki kocası yüzünden kaçan Dünya, bir otele yerleşmiştir ve bir pavyonda şarkı söyleyerek konsomatrislik yapmaktadır. Ve kocası Halil'de Dünya'nın İstanbul'da olduğunun haberini almıştır ve İstanbul'a gelmiştir. Ve Piraye ve Mehmet isimli 2 çocuğu olan Nazım, onların yanında kalmayıp kendi kiraladığı bir evde kalacaktır. Oğlu Mehmet, Nazım'a ait olan konağın satılmasını istemektedir ancak Nazım, içerisinde yaşayan insanların mağdur olacağını düşündüğü için bu fikre sıcak bakmamaktadır. Aynı zamanda Takoz lakaplı yakın arkadaşı Nazım'ın çalışması için kendi taksisini verecektir. 




İstanbul'a yabancı olan Nazım öğretmen zamanla taksicilik yapmayı öğrenecektir. Ve gece çalıştığı bir sırada Beyoğlu'nda taksicisi tarafından tacize uğradığı için başka taksiye binen Dünya ile tanışacaktır. Karşılaşmaları ile başlayan sempatik dostlukları sonrasında yeniden Dünya'yı işe bırakması ile devam edecektir. 

Ertesi gün Dünya'yı otelden alıp pavyona bırakacak ve yeniden pavyondan alması gerektiğinde önceden pavyona giren Nazım, içeride pavyona gelmiş olan Halil'in Dünya'yı zorla götürmek istediğine tanık olacak ve çıkan kavgada Dünya, yaralanacaktır ve Nazım, O'nu hastaneye götürecektir. 

Sonrasında pavyondaki patrondan yardım isteyen Dünya, gece yaşanan olay yüzünden çıkan zararla ilgili olarak işten de kovulacaktır ve Nazım, otelden Dünya'nın kızını da alarak Dünya ile kendi evine getirecektir. Ve evinde hasta olan Dünya'ya bakım yapacak, aynı zamanda kızı ile de ilgilenecektir. Dünya'nın kızı Melek ise küçükken babasının şiddetli bir haline tanık olduğu için konuşma yetisini kaybetmiştir. Diğer tarafta Halil, her yerde Dünya'yı aramaktadır ve sorarak Takoz Atakan'ın taksisinden Nazım'ın adresine ulaşacaktır. Ve Dünya ile Nazım'ın mahallede alışveriş yaptıkları bir sırada mahalleye gelen Halil, kızını görünce insanların içinde kucağına alacak ve bu duruma şahit olan Dünya ve Nazım ile aralarında gerginlik yaşanınca polis gelecek ve Melek'i annesine verecektir ve Halil'i de bir daha Dünya'yı rahatsız etmemesi ile ilgili olarak uyaracaktır. 




Ve bu olay ile mahalleli Nazım ile ilgilide konuşmaya başlayacak ve oğlu Mehmet, babasını bu konuda uyarmaya gelecektir. Sonraki günlerde Halil artık hep mahallede dolaşmaya başlayacak ve fırsat bulduğu bir sırada Dünya kuafördeyken Melek'i yine kaçıracaktır ve Dünya yine zorluklarla kızını Halil'in elinden alacaktır. 

Bu olaylar Nazım'ın tansiyonunu çıkaracaktır ve akabinde kızı da Dünya ile bir ilişkisi olduğunu düşünerek babasına O'nun kendisi için genç olduğunu söyleyecektir. Nazım öğretmenin çevresindekiler Dünya ile bir ilişkisi olduğunu düşünmeye başlamışlardır. Ve Dünya'nın doğum gününde isteği üzerine Nazım O'nu türkü bara götürecektir ve burada duygu yüklü anlar yaşayacaklardır. Bar dönüşü evlerinin önünde bekleyen Halil, bu seferde Nazım ile konuşarak Dünya'ya olan aşkından ve bunun bir bağımlılık gibi olduğundan bahsedecek ve onları yeniden bir araya getirmesini isteyecektir. Ancak Nazım, bu isteğini ciddiye almayacaktır. Halil, içki kullanmaktadır ve sürekli şiddet uygulamaktadır. Ertesi gün Nazım'ın evinde oğlu Mehmet ile karşılaşan Dünya, oğlunun yersiz sözlerine tanık olacak ve akabinde evden ayrılacaktır. Bu sırada Piraye'nin sevgilisi ile tanışan Nazım, O'na geceleri taksicilik yaptığını söyleyince Mehmet, bu duruma çok sinirlenecek ve Piraye ile birlikte yıllardır babalarının kendi idealleri ve çalışmaları uğruna çocuklarına zaman ayırmamasını sert bir şekilde eleştireceklerdir. Nazım'ın eşi de kendisini bu yüzden terk etmiştir. Geçen yıllar süresince öğrencilerine ve vazifesine çok odaklanmış olan Nazım, ailesine gereken ilgi ve alakayı gösterememiştir. 






Ve sonrasında Nazım, evi terk eden Dünya'nın yine pavyonda çalışmak istediğini duyunca yeniden eve getirecektir ve pavyonda çalışmak yerine kendisi ile yeniden evlenmek isteyen Halil ile birlikte olmasını önerecektir ve bunun üzerine Dünya'da Halil ile barışmayı kabul edecek ve otobüse binerek Halil ile yeniden Gaziantep'e dönecektir. 

Bu olay sonrasında günler geçecek ve Nazım, konağı satmaya karar verecek ve tapusunu çocuklarına emanet ederek onlardan geçen zaman için özür dileyecektir. Bu sırada gece işteyken Dünya'dan bir telefon gelecek ve kendilerini kurtarmasını isteyecektir. 

Bunun üzerine ertesi gün otobüsle Gaziantep'e giden Nazım, burada Dünya ile buluşacak ve yüzünün yaralar içinde olduğunu görecek ve bilet alarak yeniden İstanbul'a dönmeye karar vereceklerdir. Bu sırada telefonla arayan Halil, otogarda olduklarını anlayarak yanlarına gelecek ve Dünya ile özel konuşmak isteyince, yanlarından ayrılan Nazım'dan fırsat bularak Dünya'dan son kez şarkı söylemesini isteyen Halil, şarkı sonrasında Dünya'nın kafasına kurşun sıkarak öldürecektir ve ardından da Melek'i Nazım'a emanet ederek kendi kafasına kurşun sıkacaktır. Ve Nazım, Dünya'yı defnettikten sonra Melek'i de alıp İstanbul'a dönecektir ve Melek'e kızı Piraye birlikte bakacaklardır. Böylelikle film son bulacaktır.

Özverili olarak çalışan bir öğretmen ve hayatı zorluklarla geçmiş olan bir kadının hikayesine tanık olacağınız, oldukça duygu yüklü sahnelerin olduğu Türk dram filmidir.