Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

28 Şubat 2021 Pazar

Sinema: Ters Yüz - Inside Out - Bir Çocuğun Zihnindeki Duygularıyla Yaşadığı Macera Dolu Olaylar... / Konusu, Özeti, Afişler

Ters Yüz - Inside Out

Oyuncular; Amy Poehler, Bill Hader, Lewis Black
Yönetmen; Pete Docter, Ronnie Del Carmen
Tür; Animasyon, Aile, Komedi, Macera

Konusu; Film, Riley isminde bir çocuğun zihninde duyguların varlık şeklinde ortaya çıkması ile yaşanan macera dolu olayları konu almaktadır.

Özeti; Henüz yeni doğan Riley'in zihninde ortaya çıkan neşe duygusu, kendisini tanımaya başlayacak ve Riley'in gözünden hayatı izlemeye çalışacaktır. Bu sırada onu üzüntü ve korku takip edecek ve Riley'in bebekliği ile başlayan ve çocukluğu ile devam eden hayatında edindiği bütün duyguları zihninde minik varlıklar olarak kendisinde yer edinecektir. Tiksinti, öfke de sonrasında aralarına dahil olacak ancak bu duyguların varlıkları içeriğindeki anlamlarla Riley'i korumaya çalışacaklardır. Aynı zamanda küre şeklinde Riley'in anıları sürekli zihnine yerleşmektedir ve onları da düzenlemektedirler. Ve Riley'in hayatından oluşan önemli olaylar sonrasında çekirdek anıları oluşmaktadır ve bu çekirdek anılar, zihninde kendi içeriklerine göre özellikleri olan adalar oluşturmaktadır. Ve Riley'i Riley yapan şeyler bu kişilik adalarıdır. 




Ve Riley, 11 yaşına geldiğinde evlerinden taşınmak zorunda kalacaklar ve yeni evlerini pek beğenmeyecektir. Aynı şekilde duygularını ifade eden minik varlıklarda Riley ile hep aynı fikirde olacaklardır. 

Yeni eve taşındıktan sonra duyguları ile birlikte planlar yapan Riley, zihnindeki üzüntünün diğer anılarına ve çekirdek anılarına dokunması ile kısa süreli sorunlar yaşayacak ve neşe, bu durumu düzeltmek için üzüntünün bu sorunlu halinden kurtulmasını sağlamaya çalışacaktır. 

Yeni eve taşınmaları sırasında yaşanan bütün sorunlarını zihnindeki minik duygu varlıkları ile birlikte aşan Riley, sonrasında yeni okuluna başlayacaktır ve yaşadığı bütün hayat tecrübelerinde zihnindeki duygu varlıkları O'na yardımcı olacaklardır. Ancak okula başladığı ilk gün Üzüntü yine merkez alandaki anılara dokunarak onları üzüntüye dönüştürecek ve bu duruma engel olmaya çalışan Neşe ile aralarında yaşanan mücadele sırasında ikisi de çekirdek anılarla birlikte Riley'in kişilik adalarının olduğu alana gideceklerdir ve merkezden ayrılmış olmaları yüzünden Riley, zor zamanlar geçirmeye başlayacaktır. Eve geldiğinde annesi ve babasıyla da sorunlar yaşamaya başlayan Riley, sonrasında onlarında zihinlerindeki duygu varlıklarının bu konu ile ilgilenmesine neden olacaktır. Ancak zihninde yaşanan olumsuzluklar yüzünden oldukça kötü bir gün geçiren Riley'in maskaralık adasını da kaybedeceklerdir. Neşelenmesine ve eğlenmesine neden olan kişilik adasıdır. 




Elindeki çekirdek anılarla merkeze dönmenin yolunu arayan Neşe ve Üzüntü, zihnindeki anıların bulunduğu labirent alanında zihin işçileri ile karşılaşacaklar ancak bu sırada Riley'in dostluk adası da yok olacaktır. Neşe, elindeki çekirdek anıları merkeze biran önce götürmez ise Riley'in kişiliğinde olumsuzluklar yaşanmaya başlayacaktır. 

Bu sırada Riley'in hayali arkadaşı olan ve kendisi ile oyunlar oynadığı pembe fil, kedi ve yunus karşımı varlık Bing Bong ile karşılaşacaklar ve Neşe ile Üzüntü'nün merkeze gitmesi konusunda yardımcı olacaktır. Ve hep birlikte düşünce trenine binerek merkeze gitmeye çalışacaklardır. 

Trene ulaşmak için girdikleri yerde boyut farklılıklarından dolayı zorluklar yaşasalar da çıkınca yeniden eski hallerine geri dönecekler ve sonrasında hayal dünyasına gireceklerdir. Bu sırada Riley, hokey maçına katılacak ancak çekirdek anısı olmadığı için maçta başarılı olamayacak ve hokey adası da yok olacaktır. Sonrasında düşünce trenine binmeyi başaracaklar ancak Riley uyuyunca tren duracak ve trenin çalışması için Riley'i uyandırmaya çalışan Neşe, çekirdek anıları taşıması için Bing Bong'a verecektir ve birlikte yakınlarındaki rüya düzenleme alanına giderek Riley'i uyandırmaya çalışacaklardır. Ancak onların bu yaptığını doğru bulmayan zihin işçileri Bing Bong'u çekirdek anılarla birlikte dışarı çıkaracaklardır ve bilinç altının kötü anılarla dolu olan alana kapatacaklardır. Bunun üzerine Neşe ve Üzüntü'de peşlerinden gidecekler ve içeri girip Bing Bong'u kurtaracaklar ve içeride Riley'in korktuğu dev palyaçoyu uyandırıp, bilinç altından çıkarıp rüyasına sokacaklardır ve Riley, uyanacaktır. Merkezde bulunan korku, tiksinti ve öfke, Riley'in yeniden eski yaşadığı şehre gitmesi ile ilgili fikir önerisinde bulunacaklar ve uyanan Riley, bu fikri benimseyecek ve bir otobüs bulup annesinin kredi kartını da çalarak evden kaçacaktır. 


Bu olay ile dürüstlük adası da yok olacaktır. Dürüstlük adasının yok olması ile düşünce treni de yok olacaktır ve son anda inmeyi başaran Neşe ve diğerleri, aile adasının da yok olmasına engel olmaya çalışacaklar ancak Neşe ve Bing Bong, bu sırada unutulması sağlanan anıların atıldığı karanlık çukura düşeceklerdir ve buradan da Riley'in çocukluk anısının olduğu oyuncak roket araba ile yalnızca Neşe, çıkmayı başaracaktır, Bing Bong Neşe'nin çıkması için kendisini feda edecektir. 

Ve çıkmayı başaran Neşe, büyük mücadeleler sonunda Üzüntü'yü de alarak merkeze gitmeyi başaracak ve burada Riley'in evden kaçmasına neden olan düşünceyi yok edecekler ve otobüse binen Riley, yeniden evine geri dönecektir. 

Ve evde ailesi ile arasını düzelten Riley'in yeniden ve artık çok daha fazla kişilik adaları oluşacaktır ve duygu varlıkları bu duruma çok sevineceklerdir. Bu olayla yeniden yapılandırılan Riley'in zihni ile yeni hayatına mutlu bir şekilde devam edecektir. Böylelikle film son bulacaktır.

Duyguların bir çocuğun zihninde ortaya çıkması ile gelişen olayların konu edildiği aile, komedi, macera ve animasyon filmidir.