Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

16 Şubat 2021 Salı

Sinema: Son Sığınak - Greenland - Dünya'ya Düşen Bir Kuyruklu Yıldız Sonrasında Yaşanan Gerilim Dolu Anlar... / Konusu, Özeti, Afişler

Son Sığınak - Greenland

Oyuncular; Gerard Butler, Morena Baccarin, Roger Dale Floyd
Yönetmen; Ric Roman Waugh
Tür; Aksiyon, Dram, Gerilim

Konusu; Film, Clarke isimli bir kuyruklu yıldızın Dünya'ya düşmesi sonrasında yok olan gezegende yaşam mücadelesi veren John ve ailesinin ve insanların zorlu yaşam mücadelesini konu almaktadır.

Özeti; Eşinden ayrı bir şekilde yaşayan ve inşaat mühendisi olan John Garrity, o günlerde ülke genelinde Dünya'ya yaklaşan bir kuyruklu yıldızın haberini almaya başlamıştır ve işinden fırsat bulduğu sıralarda çocuğu ile görüşmeye çalışmaktadır. Ve bu son günlerde çocuklarının doğum günü nedeniyle yeniden evde kalmaya başlamıştır, aynı zamanda eşi ile aralarını düzeltmeye çalışmaktadır. Bu yıldızlar arası kuyruklu yıldıza Clarke ismini vermişlerdir ve başka bir güneş sisteminden geldiği düşünülmektedir. Milyonlarca yıl önce parçalanmış olan kuyruklu yıldız ve yüzlerce kaya parçası ve buzdan oluşmaktadır, tek bir gövdesi yoktur. Ve parti için hazırlanan John ve Allison Garrity, hükumet yetkililerinden otomatik bir mesaj alacaklar ve mesajda, kısıtlı sayıdaki insan alımının söz konusu olduğu şekilde sığınaklara götürülmeleri üzerine John, Allison ve oğulları Nathan'ın hazırlanmasını söyleyeceklerdir. 




Çevrede askerler, gökyüzünde askeri uçaklar ülkedeki resmi makamlarda bir hareketlilik vardır ancak tehlikeli bir durum haberlerde açıklanmamıştır. Ve kısa bir süre sonra kuyruklu yıldızın ilk parçası Dünya'ya düşecek ve Florida'ya düşen parça yüzünden tüm şehir yok olacaktır ve yakında başka parçalarında düşeceği haberi verilecektir. 

Bu sırada sığınağa alınmaları için evdeki davetlilerin arasında John ve ailesine yeniden bilgi gelecektir ve hemen hazırlanmaya başlayacaklardır. Ve bulundukları bölgede bir tek John ve ailesini aramışlardır ve bu durum komşuları tarafından tepkilere neden olacak, komşularından biri çocuklarını almasını istese de bunu yapamayacaklar ve kuyruklu yıldızın Dünya'yı tamamen yok edeceği söylentileri dolaşmaya başlayacaktır. 

Ve binlerce parçası olduğu söylenen Clarke kuyruklu yıldızının parçaları, Dünya'nın bir çok bölgesine düşerek felaketlere neden olmaya başlamıştır. Ve ailesi ile askerlerin seçilmiş olanları topladığı havaalanına giden John, burada eşyalarını yerleştirirken hasta olan oğlunun arabada insülin ilaçlarını düşürdüğünü fark edecek ve 20 dk. içinde kalkacak olan uçağa yetişmesi gerekecek şekilde arabadan, eşi ve oğlunu burada bırakıp insülinleri almaya gidecektir. Bu sırada Allison, askerlere oğlunun şeker hastası olduğundan bahsedince kronik hastalığı olanları uçağa almayacaklarını söyleyecekler ve Allison ile oğlunu dışarı çıkaracaklardır. Tüm bunlardan haberi olmayan John, geri geldiğinde uçağa binecek ve son anda uçağın içine kronik hastaların alınmadığını anlayınca uçaktan inecektir. 









Tam bu sırada dışarıda bekleyen binlerce insan isyan çıkarınca büyük bir kaos yaşanacak ve çıkan yangın yüzünden bir çok uçak patlayacaktır. Allison ise oğlu ile birlikte arabalarının olduğu yere giderek John'a babasına gittiğine dair not bırakacak ve kaosun içinden kurtulan John, arabanın yanına geldiğinde notu görünce oldukça mutlu olacaktır. 

Allison, bu sırada oğluna insülin bulmak için yağmalanan bir eczaneye girecek ve eczaneye gelen saldırganlar yüzünden ölüm tehlikesi geçirecektir. John ise bir araba bulacak ve Allison'ın babasının evine doğru yol alacaktır. Aynı şekilde Allison'da bir ailenin arabasına binmiştir ve babasına doğru gitmektedir. 

Ancak Allison'un bindiği araçtaki adam, Nathan'ın uçağa alınmadığını öğrenince John'un yanlarında olmamalarını fırsat bilerek Allison'ı zorla arabadan indirecek ve Nathan'ı kaçırarak götürecektir. John ise bindiği kamyonetin kasasındaki insanlar tarafından kolundaki bant ve ehliyeti yüzünden darp edilecektir ve çıkan kavga yüzünden kaza yapan kamyonetten hepsi aşağıya düşeceklerdir ve devam eden kavga yüzünden John, içlerinden birini öldürmek zorunda kalacaktır. Nathan'ı kolundaki bileklik için uçağa binmek amacıyla kaçıran çift, giriş sırasında Nathan'ın askerlere kaçırıldığını söylemesi üzerine tutuklanacaklardır ve Nathan, onların elinden kurtulacaktır. Ve yolda kendisini alan araba ile Nathan'ın bulunduğu askeri üsse giden Allison, burada oğluna kavuşacaktır. John ise ilk kez insan öldürmenin şoku üzerinde uzun bir yol yürüyerek bir eve girecek ve araba bularak Allison'ın babasının evine gidecektir ancak Allison, henüz gelmemiştir. Ve sonunda askeri birlikler tarafından babasının evinin yakınlarına bırakılan Allison ve oğlu Nathan'ı, John sevinçle bulundukları yerden alacaktır. 





Ancak tehlike bitmemiştir ve kuyruklu yıldızın en büyük parçası Afrika ve Avrupa'nın arasında bir alana düşecektir ve bu olay, Dünya'nın sonunu getirecek bir yıkım yaşatacaktır. Bunun üzerine John, kamyonette iken Grönland'a giden uçakların olduğunu ve askeri sığınakların burada olduğunu duymuştur ve oraya gidebilmenin yollarını öğrenmiştir. 

Son şans olarak Allison ve Nathan'ı alarak yine bir yolculuğa çıkmaya karar vereceklerdir ve kuyruklu yıldızın küçük parçaları çevrelerindeki bölgelere düşmeye başlayacaktır. Çok istemelerine rağmen Allison'ın babası onlarla gelmeyecektir ve duygu yüklü bir ayrılık sonrasında yolculuğa çıkacaklardır. 

Ve yol üzerinde otobanın kaza yüzünden kapandığı sırada New York ve çevresine molozların düşmesi nedeniyle gerilim dolu anlar yaşayacaklar ve bir köprü bularak altına geçip ölümden son anda kurtulacaklardır. Ve sonrasında arabalarına binerek yeniden yola devam edecekler ve Nasa, resmi açıklamasını yapacaktır. Batı Avrupa'ya düşeceği düşünülen kuyruklu yıldızın en büyük parçası dinozorları yok eden göktaşından çok daha büyüktür ve tüm Avrupa'yı biranda yok edeceği düşünülmektedir ve bu olay bir çok başka olayları tetikleyecektir. Tsunamiler, fırtınalar ve bir çok doğal felaketin ardı arkası kesilmeyecektir. Ve sonunda John ile ailesi, Grönland'a kalkan bir uçağı yakalayacaklar ve uçağın yolunu kapatarak binmeyi başaracaklardır. Ve Grönland'a geldiklerinde küçük parçalarında buraya düşmesi nedeni ile uçakları şiddetli bir şekilde iniş yapacaktır ve hayatını kaybeden pilotların ardından geride kalan insanları askerler alacak ve büyük parça Dünya'ya çarpmadan önce sığınaklara yerleştireceklerdir. Ve çarpan büyük parça sonrasında Dünya tam bir yok oluş yaşayacaktır ve üzerindeki bütün canlı hayat sona erecektir. Dokuz ay boyunca sığınaklarda kalan insanlar, radyasyon ve küllerin dağılması sonrasında dışarı çıkmaya başlayacaklardır ve film böylelikle son bulacaktır.

Bir kuyruklu yıldızın Dünya'ya düşmesi ile yaşanan gerilim dolu anları izleyeceğiniz aksiyon, dram ve gerilim filmidir.