Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

22 Aralık 2020 Salı

Sinema: V - V for Vendetta - Devrimci Bir Anarşistin Kötü Yönetilen Bir Toplumu Aydınlatma Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

V - V for Vendetta

Oyuncular; Hugo Weaving, Natalie Portman, Rupert Graves
Yönetmen; James McTeigue
Tür; Dram, Aksiyon, Gerilim, Politik

Konusu; Film, İngiltere'nin yönetiminde sorunlar olması sonrasında ortaya çıkan V isimli devrimci bir anarşistin hikayesini konu almaktadır.

Bir virüsün bütün nüfusu öldürdüğü, sağlığını bozduğu bir Dünya'da nükleer güç ne işe yarar ki?

Özeti; Evey, İngiltere'de sokağa çıkma yasağının olduğu gece dışarı çıkmıştır ve 3 resmi muhbiri, O'nu ara sokaklarda yakalamış ve tecavüz etmek üzeredir. Bu sırada Guy Fawkes'un maskesini giymiş olan V kod isimli biri ortaya çıkacak ve Evey'i tecavüzcü adamların elinden kurtaracak ve onları öldürecektir. Sonrasında kimliğini soran Evey'e, V işaretini yazarak devrimci sözler söyleyecektir. Bu yardımı sonrasında V ile yakınlık kuran Evey'i bir müzisyen olduğunu söyleyerek kendi gösterisine davet edecek ve Evey'i bir çatıya çıkarıp müziği dinlemesini isteyecektir. Kısa bir süre sonra şehrin hoparlörlerinden klasik müzikler çalmaya başlayacak ve sonrasında adalet sarayı ve çevresinde patlamalar olacaktır. V, düzeni ve içeriğinde yaşanan sahtekarlıkları beğenmeyen devrimci bir anarşisttir ve bu olayı Evey, şaşkınlıkla izleyecektir. Sonrasında hükumet yetkilileri bir araya gelerek buna sebep olan kişiyi araştırmaya başlayacaklardır. Ve halka yalan haber vermeye karar vereceklerdir ve bunu bir yıkım operasyonu olarak lanse edeceklerdir. 




Ve bu konu ile ilgili bir dedektif Finch, V'nın maskeli resimlerine ulaşacak ve Evey'in yerini öğreneceklerdir. Evey ise bir televizyon kanalında çalışmaktadır ve göstericilere götürdüğü kolinin içerisinden V'nin maskeleri çıkacaktır ve bunu gören Evey, kanaldan çıkmaya çalışacaktır. 

Ancak bu sırada V'de kanala gelecek ve üzerindeki patlayıcılarla güvenlik görevlisini tehdit ederek içeri girecektir. Ve bütün yayın ekibini rehin alarak kendi hazırladığı kayıt cd'sinin yayınlanmasını isteyecektir ve bütün Londra'ya kendi konuşmalarından oluşan bir açıklama izletecektir. Bu açıklamanın genel içeriği, başkan Adam Sutler'ın adaletsizliği ve halkın bu yaşanan adaletsizlik ve özgürlük kısıtlamaları karşısında suskunluğunu korumasıdır ve buna karşı önlemler almalarını istemesidir. 

Halkı bu konuda uyarmaya çalışan V, konuşmasını bitirecek ve bu sırada kanala toplanmış olan polisler, içeri girmeye başlayacaktır. Yayın odasına girdiklerinde içerideki çalışan bütün ekibin yüzünde aynı maskeden olduğunu görecekler ve akabinde yayın odasında zaman ayarlı bir bomba olduğunu öğreneceklerdir. Bu sırada kaçmayı başaran V, kaçarken bazı polisleri öldürecek ve dedektife yakalandığı sırada O'nu Evey kurtaracaktır. Ve diğer tarafta akabinde diğer yayın organları V'nin terörist olduğunu ve öldürüldüğünü duyuracaklardır. V ise baygın olan Evey'i alarak kendi evine getirmiştir ve kendisine gelen Evey, bir sene bu evde kalacağını öğrenince bu durumdan hiç memnun kalmayacaktır. Artık Evey'de polisler için bir suçludur ve her yerde aranmaktadır. V'nin evi ise kitaplar ve sanat eserleri ile doludur. 




Aynı zamanda İngiltere medyasında bir program yapan ve V'nin görüşlerine ters olan açıklamaları ile Lewis Prothero isimli eski komutan, bu olayı bir programında eleştirecek ve evinde banyo yaparken banyoya V gelecektir ve Lewis, V'în yıllar önce komutan iken işkence yaptığı ve yangında yanan kişi olduğunu anlayacaktır. 

Ve ardından V, O'nu öldürecektir. Ve dedektifler Lewis'in geçmişini araştırdıklarında uyuşturucu işini yaptığını ve kullandığını öğreneceklerdir. Evey ise V'in evinde yaşamaktadır ve artık birlikte dostça vakit geçireceklerdir, aynı zamanda Evey, ailesinden ve onların siyasi olaylar yüzünden öldürüldüğünden bahsedecektir. Sonrasında V'ye yardım etmek isteyecek ve V'de bunu kabul edecektir. 

Ve V, sapkın arzuları olan ve bunları yaşayan bir piskoposa Evey'in gitmesini isteyecek ve piskoposla buluşan Evey, burada O'na V tarafından gönderildiğini ve öldürüleceğini söyleyecek, ancak piskoposun tacizine engel olamayacak ve bu sırada odaya gelen V, piskoposu öldürecektir ve Evey'de odadan kaçacaktır. Evey, sonrasında televizyoncu arkadaşı Gordon'un evine gidecek ve aslında Gordon'un bir eşcinsel olduğunu ve gizli odasında yasa dışı bir çok şeyi sakladığını öğrenecektir. Diğer tarafta Dr. Delia Surridge isimli bir kadını evinde öldürmeye giden V'in, O'nun evinde olduğunu anlayan dedektifler acele ile doktorun evine gidecekler ve yataktaki ölü bedenini ve doktorun günlüğünü bulacaklardır. Günlükte hükumetin geçmişte yaptığı acımasız ve tüm dünyayı etkileyecek deneylerinden bahsetmektedir. Deney bir saldırı silahı olarak bir virüs bulmaktır ve bunun için hiç bir şeyden haberi olmayan insanları denek olarak kullanmaktadırlar. Bu denekler arasında V'de vardır ve deneklerin oda numaraları içinde V'nin oda numarası beştir ve ismini buradan almıştır. 




Diğer deneklerin çoğu ölmesine rağmen V, ölmemiştir ve son gece laboratuvarda yangın çıkınca bu yangından her yeri yanarak, hatta gözleri de yanmış şekilde ortaya çıkan V kurtulmuştur. Bu deneyin yapıldığı sırada sorumluların arasında öldürdüğü piskopos ve televizyoncu Lewis'te vardır. V, yaşananların hesabını onlardan sormaktadır. 

Ve bu defteri okuyan dedektif Finch, başkan Adam Sutler'e defterden ve içindeki yazanlardan bahsedince, başkan O'nu tehdit edecek ve içinde okuduklarını unutmasını isteyecektir. Gordon ise televizyon programında başkanın kendisinin asıl terörist olduğunu ifade eden bir şov gösterisi hazırlayacaktır ve en çok reyting alan program olacaktır. 

Sonraki gece ise Evey uyurken eve gelen hükumetin adamları Gordon'u yaptığı program yüzünden darp ederek tutsak alacaklardır ve kaçmaya çalışan Evey'i de yakalayarak hücreye götüreceklerdir. Burada ancak kendileri ile iş birliği yaparak V'nin bulunmasına yardımcı olursa bırakacaklarını söyleyecekler ve yardımcı olmayan Evey'in saçlarını keserek hücreye atacaklardır. Ve haftalarca işkenceye maruz kalacaktır ve iş birliği yapmayacaktır. Bu günler içinde yan hücrede olan bir eşcinsel kadının savaş yıllarında nasıl zorla alındığını ve yıllardır işkenceye maruz kaldığını anlattığı duygu yüklü bir mektup okuyacaktır. Son olarak Evey'i bilgi vermez ise öldüreceklerini söyleyecekler ancak bilgi vermeyen Evey, kısa bir süre sonra O'na bunları yapanın V olduğunu öğrenecektir. Ve V'nin bu yaptığı Evey'i korkusuzlaştırmak olduğunu söyleyecek ve O'na inanan Evey, V'yi affedip evden ayrılacaktır. Ayrılmadan önce 5 Kasım ile ilgili devrim projesi olan V, bu tarihten önce O'nu yeniden görmek isteyecektir. 






Başkan Adam Sutler ise kendi oyunlarının ortaya çıkması korkusu yüzünden halkı kışkırtarak bir kaos ortamı yaratmak için yalan haberler yayınlanmasını isteyecektir. Ve 14 yıl önce kendi sebep olduğu virüs saldırısını V'in üzerine yıkmaya çalışacaktır. Ancak bu sırada V, dedektif Finch ile kılık değiştirerek iletişim içine girecek ve 14 yıl önceki yüz binlerce insanı öldüren virüs salgınının gerçek nedenlerini anlatacaktır. 

Ve yeniden buluşmak üzere yanından ayrılacaktır. Ve kısa bir süre sonra planlarını uygulamaya sokan V, 5 Kasım'a az bir süre kala Londra'da ki bir çok insanın evine kendi maskesinden gönderecektir ve maskeleri alan toplumda kaos yaşanmaya başlayacaktır. Başkan ise bu maskeleri takan herkesin tutuklanmasını isteyecektir. 

Evey ise V'yi ziyarete gidecektir ve V, evini ve parlamento binasına giden metroyu Evey'e bıraktığını ve bundan sonra artık isterse devrimi O'nun başlatacağını söyleyerek yanından ayrılacaktır. Her şeyi artık Evey'e bırakmıştır ve V, yaratımcımla buluşmaya gidiyorum, O'ndan yaptıklarının hesabını soracağım diyerek yanından ayrılacaktır. Ve V, başkan vekili Creedy ile anlaşmıştır ve Creedy, başkanın kendisini sürekli tehdit etmesini fırsat bilerek V ile iş birliği yapıp başkanı kaçırtmış ve V'nin gözü önünde bir tünelde öldürmüştür. Ancak bu olay sonrasında Creedy, V'nin maskesini çıkarmasını isteyecek ve bunu yapmayınca yanındaki adamları ile O'nu kurşun yağmuruna tutacaklar ancak V, bu kadar kurşun yemiş olmasına rağmen ölmeyecektir ve kendi bıçakları ile oradaki herkesi, sonunda da Creedy'i öldürecektir. Ancak V, elbisesinin altına demirden bir kalkan yerleştirdiği için kurşunlar etki etmemiştir anma yine de yaralanmıştır ve bu yaralı hali ile Evey'in yanına gidecek, O'na aşık olduğunu itiraf edecek ve Evey'in kollarında ölecektir. Ve Evey, V'in cesedini metroya yerleştirecek, içinde binlerce patlayıcı olan metronun kolunu çeken Evey, bu sırada dedektifinde gelmiş olmasına rağmen durmayacak ve parlamento binasının önünde bekleyen yüz binlerce maskeli insanın gözleri önünde parlamento binasını patlatacaktır. Ve bu olay ile bir devrim yaşanmış olacak ve bu geceyi yıllar boyunca hiç kimse unutmayacaktır, ne anlama geldiğini de... Böylelikle film son bulacaktır.

Kötü yönetilen bir toplumun içinden çıkan V isimli devrimci bir anarşistin hikayesinin anlatıldığı politik, gerilim, dram ve aksiyon filmidir.