Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

24 Kasım 2020 Salı

Sinema: Alcatraz'dan Kaçış - Escape from Alcatraz - Oldukça Fazla Güvenlik Önlemi Olan Ada Hapishaneden Kaçmayı Başaran Üç Mahkumun Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Alcatraz'dan Kaçış - Escape from Alcatraz

Oyuncular; Clint Eastwood, Patrick McGoohan, Roberts Blossom
Yönetmen; Don Siegel
Tür; Suç, Biyografi, Aksiyon

Konusu; Film, oldukça fazla güvenlik önlemleri olmasına rağmen Alcatraz isimli ada hapishaneden kaçmayı başaran üç mahkumun gerçek hikayesini konu almaktadır.

Özeti; Film, Frank Morris isimli mahkumun Amerika'da ki Alcatraz hapisanesine getirilmesi ile başlamaktadır ve tamamen çırılçıplak soyulduktan sonra bu halde kendi hücresine yerleştirilmiştir. Burada herkes tek başına yalnız hücrelerde kalmaktadırlar ve günün belirli saatlerinde sayım yapılmakta ve sonrasında yemeğe çıkmaktadırlar. Yemeklerde çatal ve kesici alet yoktur ve tam bir güvenlik önlemi alınarak mahkumların cezalarını çekmeleri sağlanmıştır. Bir çok gardiyan başlarında her an nöbettedir. Günde bir kez traş, haftada 2 kez duş alma imkanı vardır ve dışarı ile ilişkileri tamamen yasaklanmıştır, ayda 2 kez ziyaretçi kabulü vardır ve gelenler FBI tarafından dikkatle kontrol edilmektedir, gardiyanlar ne söylerse yapmak zorundadırlar. Çok az ayrıcalığı olan, iyi korunan bir hapishanedir ve Frank, bir kaç hapishaneden kaçma girişiminde bulunduğu için buraya gönderilmiştir. Bir ada hapishanesi olarak denizin ortasındadır ve karaya oldukça uzaktır. Ve hapishane müdürü ilk gününde Frank'ı yanına çağırarak uyaracaktır. Sonrasında Frank, kütüphanedeki kitapların mahkumlara dağıtılması işine, ardından marangozhane işine verilecektir ve belirli zamanlarda bu işleri yapacaktır.




Aynı zamanda banyo sırasında Wolf isminde bir mahkumun tacizine uğramıştır ve O'na tepki verdiği için Wolf ile aralarında gerginlik yaşanmaya başlamıştır. Bu olay sonrasında Wolf, Frank'e bahçe izni sırasında elinde bıçak ile saldıracak ve bu olay sonucunda gardiyanlar ikisini de kapalı hücreye göndereceklerdir. Ve burada hücre cezası bitene kadar tazyikli su ile cezalandıracaklardır. Diğer tarafta Doc isimli bir mahkum kendi hücresinde resim yapmaktadır ve müdürün resmini yaptığı için resim ayrıcalığı elinden alınmıştır. 

Frank ise bir kaç gün sonra kapalı hücresinden çıkmıştır ve kendi hücresine yerleştiğinde yanındaki hücreye Charley isimli yeni bir mahkum geldiğini görmüştür. Sonraki günlerde resim yapma özgürlüğünün elinden alınmasına dayanamayan Doc, marangoz işi sırasında kendisine verilen balta ile parmaklarını kesecektir. Aynı zamanda Frank, sürekli hapishaneyi gözlemlemektedir ve kendisindeki tırnak makasını hücresindeki İncil'in içine saklamıştır ve çok küçük olan havalandırma ızgarasını araştırmaya başlamıştır. 

Bu araştırma sırasında tırnak makası ile duvarların oyulabildiğini fark etmiştir. Ve bunu anladıktan sonra kaçabilmek için bir plan yapmıştır ve havalandırma ızgarasını tırnak makası ile çıkararak hapishanenin çatısında çıkacaktır ve bu planından Charley ve iki arkadaşına daha bahsetmiştir ve dördü de bu planı uygulamak için üzerine düşen görevleri yapacaklardır. Tırnak makası ile kazmak uzun sürünce yemek sırasında bir kaşık çalarak işine kaşıkla devam edecektir. Kaşığı sapından ayıracak ve kendisindeki tırnak makasının sivri ucunu kaşığa 10 centi eriterek ekleyecek ve kazıya bu şekilde bıçak halini almış aleti ile devam edecektir. Ve sonunda ızgarayı çıkarmayı başaracaktır. Kendi hücresindeki ızgara çıktıktan sonra Charley'e de aletleri verecek ve O'da hücresindeki ızgarayı çıkarmak için kazıya başlayacaktır. Aynı şeyleri diğeri de sıra ile yapacaktır ve içerideki kaya ve toz parçalarını dışarı çıktıklarında ceplerinden atacaklardır. Aynı zamanda çıkarılan toz ve toprak tanelerini ıslak dergi sayfaları ile birleştirerek kendilerine benzeyen maskeler ve ızgaranın benzeri bir maket yapacaklardır. Yatakta uyuyormuş imajı çizmek için bu maskeleri kullanacaklardır. 




Açtığı delikten nereye gidildiğini öğrenmek için Frank, bir deneme yapacak ve maskeyi yatağa yerleştirip açtığı delikten çıkarak tırmanacak ve çıktığı alanda tavandaki ızgaraya ulaşamayınca geri dönecektir. Bir daha ki sefere Jonh ile birlikte aynı yere çıkarak inceleme yapacaklar ve matkap ve bazı malzemeler bulmaları gerekince onları çalmak için hapishane içinde gerekli çalışmalara başlayacaklardır.

Sonraki gün yine çıkacaklar ve kaçmaları için gereken hazırlıkları yapacaklar, büyük ızgara sorununu da halledeceklerdir. Ancak müdür, Frank'ten şüphelenmiştir ve odasında arama başlatmasına rağmen bir şey bulamamıştır ve bir kaç gün sonrasında hücresinin değiştirilmesine karar vermiştir. 

Ancak bundan önce Frank ve arkadaşları, kaçmaya karar verecekler ve o gece hepsi birlikte açtıkları delikten çıkacak ve hücrelerin üzerindeki katta buluşup oradaki ızgaradan da geçerek açtıkları çatıya açılan kapaktan dışarı çıkacaklardır ancak sadece Charles, ilk başta gelmeyi başaramamıştır ve üçü birlikte Frank, John ve Clarence kaçmak durumunda kalmışlardır. Sonrasında Charles'de peşlerinden gidecek ancak geç olmuştur, tavandaki ızgaraya tek başına ulaşması mümkün değildir. Diğerleri ise çatıya çıkmışlardır ve önceden hazırladıkları can yelekleri ile denize girmeye çalışmaktadırlar. Ve bütün gardiyan ve bekçilerden gizlenerek tel örgüleri aşmayı başaracaklar ve hapishaneden çıkıp sahile ulaşacaklardır. Sahilde önceden hazırladıkları yüzmelerine yardımcı olması için şişirerek kullanacakları can simidini de hazırlayarak can yelekleri ile denize gireceklerdir. Charles ise geri dönmek zorunda kalacaktır. Diğerleri ise kaçmayı başaracaklardır ve sabah olduğunda gardiyanlar hücrelerine girdiklerinde maskeleri görecek ve kaçtıklarını anlayacaklar ve bunun üzerine çevrede geniş çapta bir arama başlatılacaktır. 



Ve onların denizde boğulduğunu düşünerek yapılan aramalarda cesetlerine ulaşamayacaklar ve bir sene sonrasında Alcatraz hapishanesi kapatılacaktır. Böylelikle film son bulacaktır.

Oldukça iyi korunduğu sanılan Alcatraz hapishanesinden kaçmayı başaran üç mahkumun hikayesini izleyeceğiniz, 1979 yılı yapımı ve gerçek bir hikayeden uyarlanmış aksiyon ve biyografik suç filmidir.