Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

24 Ekim 2020 Cumartesi

Sinema: Eyvah! Çocuklar Küçüldü - Honey, I Shrunk the Kids - Nesneleri Küçülten Bir Aletin İcat Edilmesi ile Küçülen Çocukların Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Eyvah! Çocuklar Küçüldü - Honey, I Shrunk the Kids

Oyuncular;  Rick Moranis, Matt Frewer, Marcia Strassman
Yönetmen;  Joe Johnston
Tür; Aile, Komedi, Macera, Bilim Kurgu

Konusu; Bir bilim adamının nesneleri mikro yapıya dönüştüren bir alet icat etmesi sonrasında bu aletin çocuklarını küçültmesi ile gelişen olayları konu almaktadır.

Özeti; Wayne Szalinski ailesi, anneleri Diane ve iki çocuğu Amy ve Nick ile yaşamaktadırlar. Wayne, nesneleri mikro yapıya dönüştüren bir aletin icadı ile uğraşmaktadır. Karşı komşuları ise Big Russ Thompson ailesi, anneleri Mae ve iki erkek çocukları Ron ve Russ ile birlikte yaşamaktadırlar. Ve o gün havanın güzel olmasını fırsat bilen Ron, beyzbol oynarken topunu Wayne'nin çalışma odasına atacak ve camı kırarak odaya giren top, çalışmayan küçültme makinesini çalıştıracaktır ve makine etrafındaki eşyaları küçültmeye başlayacaktır. Bu olay üzerine Russ, kardeşini alarak komşularına götürecek ve özür dilemesini ve topunu alması isteyecektir. Ve evde yalnız olan Amy ve Nick ile tanışacaklardır. Nick, Ron ile birlikte babasının çalışma odasına gidecek ve topu aradıklarına makine onlarıda mikro olacak şekilde küçültecektir. Kardeşleri geç kalınca onlara bakmaya giden abi ve abla Amy ve Russ'da makinenin ışınlarının altında kalacaklar ve onlarda küçüleceklerdir. 





Bu sırada bir bilim toplantısı yapan Wayne'yi kimse ciddiye almamıştır ve O'da eve gelmiştir. Eve gelince çocuklarını bulamamıştır ve çalışma odasına baktığında eşyaları yerinde yoktur. Çocuklar ise mikro hale dönüşmüşlerdir ve ayaklarının altında babalarına seslenmektedirler ancak sesleri duyulmamaktadır. Bir sinek ölüsü bile onlar için çok büyük gelmektedir artık. 

Ve eve gelen babaları çalışma odasında makineyi görünce bunun bir başarısızlık eseri olduğunu düşünerek onu parçalamaya başlayacak ve yere düşen parçalarınıda süpürge ile temizleyecek ve toplananları çöp torbasına atacaktır. Ancak süpürülenler arasında çocuklarda vardır ve çöp torbasını, sonrasında almaları için evin bahçesinin dışına çıkaracaktır. Çöp torbasını yırtarak çıkan mikro çocuklar ise karşılarında bahçelerinin çimenliğini dev bir orman gibi görecekler ve içerisine gireceklerdir. 

Burada bir ot parçası onlar için dev bir ağaç gibi gelmektedir, bir kelebeğin kanadı 14 metre gibi görünmektedir onlar için ve eve varmaları için kilometre hesabıyla yol yapmaları gerekecektir. Ve çimenlerin içinde yürüyen çocuklar, küçük su birikintilerini dev ırmaklar gibi görecekler ve bir çiçeğin dallarından tutunarak tepesine çıkıp, köpeklerine seslenip, onun duymasını sağlayarak köpeğin tüylerine tutunup, eve gitmeyi planlayacaklardır. Ancak Thompson'ların kedisi yüzünden köpekleri kaçacak ve bu sırada Nick, polenleri bol olan bir çiçeğin üzerine düşecektir. Aynı zamanda artık anne babalarıda çocuklarını merak etmeye başlamışlardır ve onları aramaktadırlar. Ve bir arı gelerek Nick'i çiçeğin üzerinden alacak ve O'nu kurtarmak için Russ'da arının üzerine atlayacak ve aksiyon dolu bir uçma anı yaşadıktan sonra çimenliklere düşecektirler. Ve sonrasında iki kardeş şeklinde birbirlerinden ayrılarak yola devam edeceklerdir. Babaları Wayne ise, çalışma odasında küçülmüş kanepesini görünce çocuklarının da küçüldüğünü anlayacak ve onları süpürdüğünü fark edip çimlerde olduklarını düşünecektir. Ve çimleri aramaya başlayacaktır. Bu sırada çim sulama aleti çalışacak ve çocuklar çimlerin içinde bir sel altında kalacaklardır. Bu sırada Amy ölüm tehlikesi geçirecek ve O'nu Russ kurtaracaktır.





Sonrasında yola devam eden çocuklar çimenlerin arasında bir kurabiye görecekler ve bu yeni dev haliyle kurabiyeyi yemeğe çalışırlarken üzerinden bir karınca çıkacak ve onlara zarar vermeyen karıncanın üzerine binerek yolu bitirmeye çalışacaklardır. Karıncanın üzerine binerek önüne bir kurabiye parçası sallandıracaklar ve yola böyle devam edeceklerdir. 

Belirli bir süre sonra karıncayı serbest bırakacaklar ancak onlara alışan karınca peşlerinden ayrılmayacaktır. Aynı zamanda Big Russ'ın attığı sigara izmariti bahçeye düşecek ve onun ateşinden kendilerine fener yapacaklar ve gece de yol alırken Nick'in legolarından birini bularak uyumak için legonun içini kullanacaklardır. Bu sırada Wayne çifti olanları Thompson çiftine de anlatmıştır ve aralarında gerginlik yaşanmıştır. 

Diğer tarafta legonun içinde uyuyan çocuklara bir akrep saldıracak ve Ron'un hayatını peşlerindeki karınca kurtaracaktır ve sonrasında karınca hayatını kaybedecektir. Bu üzücü olay üzerine uyuyan çocuklar, sabah olunca yola devam edecekler ve evlerine gelen Nick'in arkadaşı çim biçme makinesini çalıştırınca bir afet yaşanıyor gibi çimlerin arasında yaşam mücadelesi vereceklerdir ve bu sırada bir solucan yuvasına gireceklerdir. Ancak çim biçme makinesinin pervanesi onları oradan çıkaracak ve son anda Wayne çifti makineyi kapatacaklardır. Çocuklar ise sonrasında köpekleri Quark'ın gelmesini fırsat bilerek tüylerine tutunacaklar ve eve girip anneleri ve babaları yemek yerken yemek masasına geçecekler ve Nick, Wayne'nin sütünün içine düşecektir ve Nick'i yemesinden son anda köpekleri kurtaracaktır ve çocuklarını fark edeceklerdir. 




Ve makineyi bu sırada tamir etmiş olan Wayne, bazı denemeler ve Nick'in de yardımları sonrasında çocuklarını büyütmeyi başaracaktır. Ve bundan sonra artık makineyi kullanarak yaşamaya başlayacaklardır. Böylelikle film son bulacaktır.

1989 yılı yapımı olmasına rağmen hiç sıkılmadan zevkle izleyebileceğiniz, küçülen çocukların macera dolu anlarına tanık olacağınız komedi, aile, macera ve bilim kurgu filmidir.