Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

3 Mayıs 2020 Pazar

Dizi Film: Black Mirror: Arkangel - Kızının İyiliğini ve Güvenliğini Düşünen Bir Annenin Başına Bela Olan Arkangel Uygulaması... / Konusu, Özeti, Afişler

Black Mirror: Arkangel

Oyuncular; Rosemarie DeWitt, Brenna Harding, Owen Teague
Yönetmen; Jodie Foster
Tür; Gerilim, Dram, Bilim Kurgu
4. Sezon 2. Bölüm

Konusu; Film, kızının beynine son teknoloji ürünü olan Arkangel isimli bir implant taktıran ve O'nu bu şekilde sürekli izleyebilen Marie isimli bir annenin, kızı ile olan hikayesini konu almaktadır.

Özeti; Film, Marie'nin sezaryenle çok zor bir şekilde gerçekleşen doğum anı ile başlamaktadır. Kızı ve babası ile yaşayan Marie, Sara büyüdükten sonra O'nu parka götürecek ve bir arkadaşı ile sohbet ederken Sara, bir kedinin peşinden giderek gözlerden kaybolacaktır. Panik ile kızını arayan anne, sonunda Sara'yı bulacak ancak bu olayın yaşattığı gerilim nedeni ile Arkangel isimli bir şirkete giderek, o dönemlerde henüz yeni olan bir uygulamayı kızı için denemeye karar verecektir. 







Buna göre Sara'nın beynine mikro bir implant yerleştirecekler ve Marie, elindeki bir kontrol tableti ile neredeyse kızının bütün hayatını kontrol edecektir. Sara'nın sağlık göstergeleri, O'nun gördüğü şeyleri izleyebilme imkanı, bulunduğu adresi tespit etme gibi özellikler yanında, kortizol durumunu arttıracak olaylar karşısında strese girmesini önlemek için ebeveyn kilidi de vardır ve bu kilit sayesinde Sara, zararlı olduğu düşünülen bir çok şeyi flu bir şekilde görmeye başlayacaktır. 

Oldukça memnun bir şekilde uygulamayı kullanmayı başlayan Marie, Sara'nın etkilenmemesi için yolda gördükleri köpeği bile flu görmesini sağlayacak ve Sara, köpeklere karşı kayıtsız bir şekilde büyümeye başlayacaktır. Aynı zamanda evinde kriz geçiren babasının hayatını da Sara'nın gözünden baktığı için kurtarabilmiştir ve artık Arkangel tableti, yanından hiç ayırmadığı bir cihaz olmuştur. 

Böylece yıllar geçecek, Marie'nin babası hayatını kaybedecek ve Sara, annesinin ağladığını bile flu görecektir. Argo, şiddet, kan, cinsellik v.b sakıncalı olduğunu düşündüğü her şey Arkangel sayesinde flu olarak görülmektedir ve Sara, bunların ne anlama geldiğini bilmeden büyümüştür. Ancak okuldaki arkadaşlarının sohbetlerinden kan ile ilgili şeyler duyacak ve bunu merak edip kendi parmağını delmeye çalışırken annesi tabletinden görecek ve O'na engel olmak için yanına gittiğinde Sara'dan tokat yiyecektir. Sara, artık bu durumdan rahatsız olmaya başlamıştır ve doktora gittiklerinde, sorunun Arkangel olduğunu duyacak ve son dönemlerde ülkede bütün kullanımı yasaklanmış Arkangel'in tabletini kapatmasını ve bir daha kullanmamasını önerecektir. Çünkü implant çıkarılamamaktadır.






Bunu duyan Marie, kızına bu kötülüğü yaptığı için çok üzülecek ve bir daha kullanmamaya karar verecektir. Sara'ya da bunu söyleyecek ve artık Sara, ebeveyn kilidi olmadan şimdiye kadar yasaklanmış olan her şeyi tanımaya başlayacaktır. 

Bu şekilde geçen yıllar sonrasında Sara, 15 yaşına gelecek ve annesi ile araları çok iyi olacaktır. Birbirlerine çok saygılı ve sevgi dolu ilerleyen ilişkileri, bir gece annesine yalan söyleyerek arkadaşları ile buluşmaya gittiğinde değişmeye başlayacaktır. 

Gece geç saatlere kadar gelmeyen Sara, Trick isimli çocukluk arkadaşı ile buluşmuştur ve O'nunla bir göl kenarına giderek, uyuşturucu kullanmışlardır ve cinsellik yaşamışlardır. Ancak eve gecikince annesi merak etmiş, bütün arkadaşlarının ailesini aramış ve ulaşamayınca yeniden Arkangel'i açmıştır ve Sara'nın yaptıklarına tanık olmuştur. Bunları gördükten sonra tableti artık yanında taşımaya başlayan Marie, kızını sürekli izlemeye ve takip etmeye başlayacak ama Sara'nın henüz bundan haberi olmayacaktır. Sonraki günlerde yine Trick ile buluşan Sara, uyuşturucu kullanmaya devam edecek ve bunu da gören Maria, Trick'in yüz tanıma teknolojisi ile çalıştığı yeri bulacak ve aslında uyuşturucu satıcılığı yapan Trick'in yanına giderek, bütün gördüklerinden ve bunların kaydedildiğinden bahsedecek, eğer kızı ile görüşmeyi kesmezse polise ihbar edeceğini söyleyecektir ve yanından ayrılacaktır.






Bunun üzerine Sara, Trick'i aramaya başlayacak ama cevap vermeyecek, telefonlarına çıkmayınca Trick'in yanına giden Sara, O'nun kendisi ile görüşmek istemediğini duyacak ve buna çok üzülecektir. 

Çaresizce bunun nedenini söyleyemeyen Trick ile ayrılacaklar ve bu sırada annesi Marie, Sara'nın hamile olduğunu öğrenecektir. Arkangel uyarı vermiştir ve bunu öğrenince hemen eczaneye gidecek ve Sara'ya söylemeden düşük yaptıran haplardan alacaktır ve meyve suyuna katacaktır. Sabah okula giderken meyve suyunu içen Sara, okulda kusmaya başlayacak ve doktora gittiğinde, O'na hamile olduğunu ve içtiği hap yüzünden bebeğin düştüğünü ve artık hamile olmadığını söyleyecektir. 

Hem hamile olduğunu, hemde bir hap ile hamileliğinin bittiğini yeni öğrenen Sara, düşününce bunun annesi ile ilgili olduğunu anlayacak ve eve gidince çöpü karıştıracak ve bahsedilen hapın kutusunu bulacaktır. Bunu görünce çok üzülecek ve Arkangel'in tabletini aramaya başlayacaktır. Annesinin yatağında yastığın altında tableti bulacak ve incelediğinde, neleri izlediğini görecektir. Bunun üzerine çok sinirlenecek ve eve gelen Marie ile kavga etmeye başlayacaklardır. Sara, kendini tutamayacak, krize girecek ve elindeki tablet ile annesine vurmaya başlayacaktır ve Marie, kanlar içinde olduğu yerde bayılacaktır. 






Annesini baygın gördükten sonra topladığı eşyası ile evden çıkacak ve otostop çekip bir tıra binerek uzaklaşacaktır. Annesi ise kendine geldiğinde kanlar içinde ve ağlayarak Sara'nın peşinden gidecek ve elindeki kırılmış Arkangel tabletinden medet umarken film son bulacaktır.

Kızının iyiliği ve güvenliği için yapılan bir uygulamanın sonradan bir annenin başına bela olmaya başlaması ile gelişen olayların konu edildiği, birbirinden orijinal ve etkileyici konuları ile Black Mirror dizi serisinin 4. Sezon 2. Bölümü olan Netflix yapımı, dram, gerilim ve  bilim kurgu filmidir.