Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

17 Nisan 2020 Cuma

Sinema: Yıldız Savaşları: Bölüm 9, Skywalker'ın Yükselişi - Star Wars: Episode 9, The Rise of Skywalker, 2019 - Son Düzen Ordusu ve Yeniden Ortaya Çıkan Darth Sidious... / Konusu, Özeti, Afişler

Yıldız Savaşları: Bölüm 9, Skywalker'ın Yükselişi - Star Wars: Episode 9, The Rise of Skywalker, 2019

Oyuncular; Carrie Fisher, Mark Hamill, Adam Driver
Yönetmen; J.J. Abrams
Tür; Aksiyon, Savaş, Fantastik, Bilim Kurgu

Konusu; Film, yok oluşundan sonra yeniden ortaya çıkan Sith imparatoru Darth Sidious'un Son Düzen isimli yeni orduları ile mücadele edip O'nu yok etmeye çalışan direnişçi gruplar ve Rey'in hikayesini konu almaktadır.

Giriş Yazısı;
Ölülerde Konuşur! Galaksi, ölmüş olan imparator Palpatine'in şeytani sesinden intikam tehdidi içeren gizemli bir mesaj duyar. General Leia Organa, gizli ajanlarını bilgi toplamaya gönderirken Jedi'lerin son umudu olan Rey'de, şeytani İlk Düzen'e karşı verilecek olan savaş için idman yapmaktadır. Bu sırada Yüce Lider Kylo Ren ise, gücüne tehdit oluşturabilecek her şeyi yok etmek üzere öfkeyle hayalet İmparator'u aramaktadır...





Özeti; Film, Kylo'nun Sith'in yerini bulmasına yarayan bir pusulaya ulaşması ve Egzagol'e giderek Deart Sidious'la görülmesi ile başlamaktadır. O'nu öldürmek isteyen Kylo, burada Sidios'un Son Düzen isimli kurduğu yeni imparatorluk ordularını görecek ve  Rey'i öldürmesi karşılığında bütün yönetimin kendisine geçeceğini öğrenecektir.

Aynı zamanda Rey'in de aslında Sidious'un torunu olduğunu, bir Palpatine olduğunu öğrenecektir. Rey ise general Leia ve direnişçi gruplarla yaşadığı üste kendisini eğitmeye başlamıştır ve artık çok ileri seviyede yetenekleri olan bir jedi olmuştur. Bu sırada Finn ve Poe, İlk Düzen ordularının içinden bir casustan mesaj alacaklar ve bu mesajı incelediklerinde, Sidious'un yeniden döndüğünü ve Son Düzen isimli yeni bir imparatorluk ordusu kurduğunu öğreneceklerdir. 

Bunun üzerine Rey, Sidious'u bulmaya gidecek ve O'nunla beraber Finn, Poe, Chewbacca ve droid dostları da gelecektir. Bu sırada Kylo, yine maskesini takmaya başlayacak ve Rey'e ulaşmaya çalışacaktır. Rey ve arkadaşları ise, ilk iş olarak Patana'da ki Yasak Vadi'ye gidecekler ve burada festival olduğunu göreceklerdir. Bu festivalde yerli halkın bir çocuğu, Rey'in boynuna bir kolye takacak ve bu sırada yine Kylo ile zihinsel iletişime geçen Rey, kolyesini Kylo'ya kaptıracak ve kolyenin yapısını inceleten Kylo, O'nun Patana'da olduğunu anlayacak ve adamları ile oraya doğru yola çıkacaktır. Bu sırada Rey ve arkadaşları Yasak Vadi'de Lando'ya rastlayacaklar ve Lando, onlara aradıkları yer bulucu için Oçi'nin gemisine bakmalarını söyleyecektir.





Bunun üzerine yerli halktan hız motorları çalarak gemiye doğru gidecekler ancak peşlerine stormtrooper askerleri takılacak ve onlardan kaçarken kum bataklığına saplanacaklar ve kendilerini bataklığın altındaki mağaralarda bulacaklardır.

Bu mağarada Oçi'nin de cesedini görecekler ve O'nunda gemisine giderken kum bataklığına saplandığını anlayacaklardır. Ve burada bir hançer bulacaklardır ve üzerinde yer bulucunun yerinin yazıldığını göreceklerdir. Ancak tam adres Sith dilinde yazıldığı için C-3PO'un bu dili tercüme etmesinin de programlarında yasaklanmış olması nedeni ile adres bilgisini edinemeyeceklerdir. Bu sırada içeride dev bir yılan ortaya çıkacak ve Rey, kendisindeki jedilik özellikleri sayesinde yılanın yarasını iyileştirince, yılan onlara çıkış için bir aralık açacaktır. 

Ancak çıktıklarında Rey, Kylo'nun da gezegene geldiğini hissedecek ve O'nunla yüzleşmek için arkadaşlarını gemiye gönderecektir. Rey, burada Kylo'nun tay gemisini düşürecek ve geciktiği için O'na bakmaya giden Chewbacca, stormtrooper askerleri tarafından yakalanacaktır. Kylo ile mücadele eden Rey, Chewbacca'nın gemi ile götürüldüğünü görünce onlara engel olmaya çalışacak ve bu sırada kendisinden Sidious'da olan özellik gibi yıldırım enerjisi çıkacaktır ve gemiyi yok edecektir. Bu olay sonrasında Chewbacca'nın öldüğünü düşünecekler ve büyük bir üzüntü ile oradan ayrılacaklardır. Oysaki Chewbacca, başka bir gemidedir ve İlk Düzen orduları tarafından gemilerinde tutsak alınmıştır. Hançer ise bu sırada Chewbacca'da kalmıştır ve hançere ulaşamayınca, C-3PO'un hafıza bankasına girmeyi deneyecekler ve bunun için yasa dışı işler yapan bir droid ustasına gideceklerdir.





Babu isimli bu droid ustasına Poe'nın arkadaşı olan Zoe onları götürecek ve bu işlem sırasında C-3PO'un bütün hafızası da yok olacaktır. İşlem uygulandıktan sonra C-3PO, yer bulucunun Endor sisteminde bir uyduda imparatorluk kasasında olduğunu söyleyecektir ve silinmiş hafızası yüzünden çevresindekileri ilk kez görmüş gibi davranmaya başlayacaklardır.

Bu sırada bulundukları yere İlk Düzen ordularının destroyerleri gelecek ve Rey, içeride Chewbacca'nın olduğunu hissedecektir ve O'nu kurtarmaya gideceklerdir. Zoe'den İlk Düzen madalyonu alan Poe ve arkadaşları, gemi ile destroyere rahatça girecekler ve içeride Rey, Chewbacca'da bulunan hançeri almak için Finn ve Poe'den ayrılacaktır. 

Finn ve Poe ise, aksiyon dolu olaylar sonrasında Chewbacca'yı bulacaklar ve Rey'de hançere Kylo'nun odasında ulaşacaktır. Ancak Fin, Poe ve Chewbacca, kaçarlarken yine askerlere yakalanacaklar ve onları bu seferde, içerideki casus olduğunu ve bunu sırf Kylo'nun kaybetmesi için yaptığını söyleyen general Hux kurtaracaktır. Diğer tarafta yine Kylo ile zihinsel iletişim içerisine giren Rey, O'nunla mücadele ederken Sidious'un O'nu aradığı için ailesini öldürdüğünü ve ailesinin O'nu korumak için terk ettiğini öğrenecektir. Bu sırada Rey'in bulunduğu yeri anlayan Kylo, destroyere gelecek ve Rey ile görüşüp O'na Palpatine, yani Sidious'un torunu olduğunu söyleyecektir. Rey, Palpatine'in oğlu olan babası yüzünden hem Sidious'un gücüne hemde jedi güçlerine sahip olduğunu öğrenecektir. Bu konuşma sonrasında bir tercih yapmasını ve kendisine katılmasını, birlikte Palpatine'yi öldürmeleri gerektiğini söyleyen Kylo'nun yanından, yanlarına gelen Fin ve arkadaşlarının içinde olduğu Milenyum Şahini gemisi ile ayrılacaktır.





Bunun üzerine yer bulucuyu almaya gidecekler ve eski Ölüm Yıldızı'nın bulunduğu gezegende Finn gibi eskiden stormtrooper olmuş ve isyan çıkararak kendi yollarını çizmiş olan insanların yardımlarını alacaklardır.

Rey, hançerden çıkan bir aparat ile yer bulucunun yerini saptayacak ve büyük dalgaların ortasında olan istasyona gidecektir. Burada yer bulucunun saklandığı kasayı bulacak ve içeride kendisinin karanlık bir lord olduğunu görecektir. Çift ışın kılıçlı bir Sith olduğunu gören Rey, kasadan çıkarken düşürdüğü yer bulucuyu, o sırada yanına gelmiş olan Kylo'ya kaptıracak ve daha önceden Egzagol'e gitmiş olan Kylo, Egzagol'e gitmesi için kendisi ile gelmesini söyleyecek ve yer bulucuyu kıracaktır. 

Bunun üzerine aralarında dev dalgaların içinde aksiyon dolu bir mücadele yaşanmaya başlayacak ve Kylo, tam Rey'i öldürmek üzere iken annesi Leia, O'nunla iletişime geçecek ve bu iletişim yüzünden hayatını kaybedecektir. Bu iletişim nedeni ile fırsat bulan Rey, ışın kılıcını Kylo'ya saplayacak ancak Leia'nın bunu yaptığını ve öldüğünü hissedince, Kylo'yu iyileştirerek oradan ayrılacaktır. Kylo'nun gemisini alarak Luke'in yalnız başına zaman geçirdiği jedilerin ilk tapınağının olduğu adaya gidecek ve burada gemisini yaktıktan sonra
ışın kılıcını da ateşe atarken, manevi alemlerden Luke Skywalker ortaya çıkacak ve yaptığının yanlış olduğunu söyleyecektir.





O'na vazgeçmemesi üzerine bir çok önemli bilgi veren Luke, burada Leia'nın ışın kılıcını Rey'e verecektir. Vakti zamanında ışın kılıcını kullanan Leia, oğlunun ölümünü görünce
onu kullanmayı bırakmıştır ve zamanı gelince yeni sahibinin alacağını düşünerek Luke'in saklamasını istemiştir. Sonrasında Rey, Kylo'nun gemisinde Kylo'nun bulduğu yer bulucuya ulaşacak ve Luke, zamanında denizin içine yerleştirdiği gemisini çıkararak onunla Egzagol'e gitmesini söyleyecektir.

Diğer tarafta Finn, Poe ve diğerleri, direnişçi üssüne gitmişlerdir ve Leia'nın ölümüne en çok eski dostu olan Chewbacca üzülmüştür. Öteki tarafta Rey gittikten sonra babasının anıları ile yüzleşen Kylo, kendisindeki ışın kılıcını denize atacak ve karanlık tarafla ilgili fikirlerini değiştirmeye başlayacaktır. 

Kylo'nun yokluğundan sonra Sidious, general Pride ile görüşecek ve Kıjimi gezegenini Son Düzen ordusuna ait destroyerle yok etmesini söyleyecektir. Bu olay sonrasında Son Düzen ordularının bütün gemilerinde gezegen katili silahlarının olduğu anlaşılacak ve Sidious, tüm galaksiye kendilerine katılmaları yada ölmeleri ile ilgili mesaj gönderecektir. Bu sırada Artu, C-3PO'ün hafızasını yerine getirecektir ve Luke'in gemisinden sinyaller almaya başlayacaklardır. Rey'in gemiyi kullanması üzerine gittiği rotayı takip edecekler ve Egzagol gezegenine gittiğini anlayıp, tüm direniş ekibi olarak plan yapmaya başlayacaklardır. Bu plana göre Son Düzen destroyerlerinin sinyal aldığı kuleyi etkisiz hale getirip gemilere saldıracaklardır. Aynı zamanda galaksideki bütün aydınlık yanlısı birliklerden yardım isteyecekler ve gelenlerle birlikte savaşacaklardır. Rey'in rotasını takip edip Egzagol'e ulaşacaklar ve kuleyi yok etmek isterlerken, generalin bunu anlayıp kontrolü kendi gemisine aldığını ve filoyu oradan yönettiğini fark edeceklerdir.






Rey ise Sidious'un mekanına girmiş ve içeride Sidious ile konuşmaya başlamıştır. Çevresinde bütün Sith'lerin toplandığı bu alanda, kendisine yeni Sith imparatoriçeliği ünvanını vermek isteyen Sidious, bunun Rey'in kanında olduğunu söyleyip ritüel gereği kendisini öldürmesini isteyecektir. Şu ana kadar var olmuş olan bütün Sith'ler Sidious'un içinde yaşamaktadırlar ve bu durum Rey'e geçecektir. Aynı zamanda bunu kabul etmez ise dışarıda savaşan arkadaşlarının hayatı ile tehdit edecek ve olay yerine gelen Kylo ile birlik olan Rey, belirli bir süre Sidious'a karşı çıkacaklardır.

Kendisindeki iki ışın kılıcının birini Kylo'ya verecek ancak Sidious, ikisini de etkisiz hale getirecektir. Onların ikisinin birlikteliğinden oluşan güçten etkilenen Sidious, yukarıda generalin kontrol destroyerini patlatan ve bir çok galaksi halkının yardımlarını alan direnişçi gruba, kendisindeki yıldırım gücü ile karşı çıkacaktır ve hepsi kontrolünü kaybetmeye başlayacaktır. Direnişçi gruplar, tam yenilmek üzere iken kendine gelen Rey, jedilerin ruhlarının kendisi ile olmasını isteyecek ve iki ışın kılıcına da ulaşarak Sidious'a karşı duracaktır ve bu karşı durma mücadelesi sonrasında Sidious'u ve kendilerini izleyen bütün Sith'leri yok edecektir. 

Bu olay sonrasında Rey, ölmek üzere iken boşluğa savrulan Kylo gelecek ve bu sefer de O, Rey'e hayat enerjisi verecek ve kendine getirecektir. Ancak bu olay sonrasında Kylo, hayatını kaybedecektir ve bütün Son Düzen destroyerleri, İlk Düzen orduları yok edilecektir. Bu başarı sonrasında bir araya gelen direnişçi gruplar, kutlama yapacaklar ve kendisindeki iki ışın kılıcını alıp Luke Skywlaker'in büyüdüğü Tatooine gezegeninde toprağa gömen Rey, ortaya çıkan yeni sarı renkli ışın kılıcı ile kendisine Rey Skywalker ismini verecek ve böylelikle film son bulacaktır.

Yine ortaya çıkan ve tüm galaksiyi etkisi altına almaya çalışan Sith Darth Sidious'un, Son Düzen orduları ile savaşan direnişçi grubun aksiyon dolu anlarına tanık olacağınız, Leia ve Kylo'nun ölümü gibi sahnelerin bulunduğu, Rey'in artık kim olduğuna tam olarak karar verdiği, bitmek bilmeyen aksiyon sahneleri ile izlemekten zevk alacağınız, son Star Wars bölümü olarak izlenme sırasına göre serinin 11. olan, aksiyon, savaş ve fantastik bilim kurgu filmidir.