Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

14 Nisan 2020 Salı

Sinema: Yıldız Savaşları: Bölüm 4, Yeni Bir Umut - Episode 4: A New Hope, 1977 - Ölüm Yıldızı Silahı Yok Ediliyor... / Konusu, Özeti, Afişler

Yıldız Savaşları: Bölüm 4, Yeni Bir Umut - Episode 4: A New Hope, 1977

Oyuncular; Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher
Yönetmen; George Lucas
Tür; Aksiyon, Savaş, Fantastik, Bilim Kurgu

Konusu; Film, Bir Star Wars hikayesi olan Han Solo, Rogue One ve bölüm 3'ün devamı niteliğindedir ve bu üç bölümünde de yaşanan olayların birleştiği konularla devam etmektedir. Jyn'in gönderdiği Ölüm Yıldızı silahı planına ulaşan isyancı gruplar, Han Solo ve Anakin'in
oğlu ve kızı ile bir araya gelip imparatorluğun hain planlarını bozacaklardır.

Giriş Yazısı;
Bu bir iç savaş dönemi. Gizli bir üsten gelen isyancı uzay gemileri, kötü Galaktik İmparatorluğa karşı ilk zaferini kazandı. Savaş sırasında Rebel casusları, İmparatorluğun nihai silahı olan ÖLÜM YILDIZI'nın ve tüm gezegeni yok etmek için yeterli güce sahip zırhlı bir uzay istasyonunun gizli planlarını çalmayı başardı. İmparatorluğun uğursuz ajanları tarafından takip edilen Prenses Leia, evini, halkını kurtaran ve galaksiye özgürlüğü geri kazandırabilecek çalıntı planların sorumlusu olarak kendi yıldız gemisinde ve gezegenine doğru yol almaktadır...







Özeti; Film, Darth Vader'ın kendi kızı olan prenses Leia'nın gemisine saldırması, Ölüm yıldızı planlarını araması ve prensesi tutsak alması ile başlamaktadır. Ancak Leia, planları, içerisinde Obi Van Kenobi'ye gönderilmiş bir mesaj ile Artuditu'ya saklayacaktır ve saldırı sırasında Artuditu, yanında C-3PO ile bir kaçış tüpüne binerek gemiden ayrılacaklardır.

Artu ve C-3PO, kaçış tüpü ile Tatooine gezegenine inecekler ve çöl alanında yollarını ayırıp, kumul adamlara yakalanacaklardır. Bu olay sonrasında ikisi de yeniden bir araya gelecek ve kumul adamlar Artu ve C-3PO'ü, Tatooine gezegeninde ikamet eden Anakin'in üvey kardeşine satacaklardır. Aynı zamanda Anakin'in oğlu olan Luke'de büyümüş ve genç bir delikanlı olmuştur. Ona amcası bakmaktadır ve O'nunla birlikte satın aldıkları Artu ve C-3PO'te özel bir mesaj olduğunu görecek ve Obi Van Kenobi ismini duyacaktır. 

Mesajda prenses, Obi Van Kenobi'den yardım istemektedir ve kendisine prenses tarafından verilmiş görevi yerine getirmek için kaçan Artu'nun peşinden giden Luke ve C-3PO, çöl alanında kumul adamlara yakalanacaklar ancak onları Ben Kenobi takma ismiyle Obi Van Kenobi kurtaracaktır. Kumul adamların saldırısı sırasında parçalanan C-3PO'ü tamir ettikten sonra Obi Van, Luke'a kendi geçmişinden, babasından, cumhuriyet zamanlarından ve güçten bahsedecektir. Sonrasında hiç bir şeyden haberi olmayan Luke'ye babasından kalan ışın kılıcını verecektir ve prensesin mesajını gördükten sonra Alderaan gezegenine gitmek için kendisi ile gelmesini isteyecektir.







Diğer tarafta imparatorluk, galakside tamamen yönetimi ele geçirmiştir ve jedi konseyini yok etmiştir. Ölüm Yıldızı silahında bazı yapılması gereken işlemler vardır ve bu sırada Darth Vader, isyancı grupların peşine düşecektir.

Tatooine gezegeninde ise Luke, kumul adamların klon askerler tarafından öldürüldüğünü görecek ve Artu ile C-3PO'ü aradıklarını anlayınca, sonucunda kendilerine ulaşacaklarını bildiği için amcasının yaşadığı eve gidecek ve O'nunda öldürüldüğünü görecektir. Bu olay üzerine Obi Van ile Alderaan gezegenine gitmeyi kabul edecek ve bir gemi ve pilot bulmak için hep birlikte yola çıkacaklardır.

Gittikleri bir barda Han Solo ve Chewbacca'yı bulacaklar ve ücretleri karşılığında kendilerini Alderaan'a götürmelerini isteyeceklerdir.  Milenyum şahini isimli gemilerine binmek üzereler iken klon askerlerin saldırısına uğrayacaklar ve uzay alanında peşlerine takılan kruvazörlerden, hiper uzaya çıkarak kurtulacaklardır. İmparatorluk valileri ise prenses Leia'yı isyancı grupların üssünün yerini söylemesi için kendi gezegeni olan Alderan'ı yok etmekle tehdit edecekler ve yalan söyleyen prensese inanmayıp, Ölüm Yıldızı silahı ile saniyeler içinde Alderaan gezegenini yok edeceklerdir. Bu sırada Han Solo'nun gemisinde Obi Van tarafından Luke, jedi eğitimleri almaya başlayacak ve aynı zamanda Obi Van, Alderaan'ın yok edildiğini hissedecektir. Alderaan'a geldiklerinde parçalarının arasında kalacaklar ve kısa bir süre sonra yakınlarındaki Ölüm Yıldızı silahı uzay istasyonunun çekim alanına girecekler ve istasyonun içine girmek zorunda kalacaklardır. İçeride onları bekleyen imparatorluk askerlerinden geminin içindeki özel bölmelere girerek saklanacaklar ve sonrasında bir kaç askeri öldürüp, onların kıyafetleri ile istasyonun bilgisayar sistemlerini komuta eden odaya gireceklerdir.







Obi Van, gemilerinin tekrar yola çıkabilmesi için çekim gücü sistemini devre dışı bırakmaya gidecek ve sistemden prenses Leia'nın infaz odasında olduğunu öğrenen Luke ve Han Solo'da, prensesi kurtarmaya gideceklerdir.

Ancak istasyonda olan Darth Vader, Obi Van'ın orada olduğunu hissedecek ve O'nu aramaya başlayacaktır. Luke ve Han'da prensesi tutsak olduğu hücreden kurtaracaklar ve kendilerini
fark edip saldıran askerlerden, çöplerin bulunduğu bir pres makinesinin içerisine girerek kurtulacaklardır. Ancak burada bir yaratık onlara
saldıracak ve sonrasında çalışan pres makinesinin içinde ezilmekten onları Artu ve C-3PO kurtaracaktır. 

Kurtulduktan sonra Artu ve C-3PO ile buluşarak, yol üzerindeki bir çok klon askerlerle savaşıp, gemiye binmeyi başaracaklardır. Diğer tarafta Obi Van, çekim gücünü devre dışı bırakmıştır
ancak Darth Vader ile karşılaşmıştır. O'nunla aksiyon dolu bir ışın kılıcı mücadelesi içerisine girecekler ve sonunda Obi Van, birden bire ortalıktan kaybolacaktır. Gemilerine binen Luke, Han, Leia, Chewbacca, Artu ve C-3PO, uzay alanına çıkacaklar ve peşlerindeki gemilerden yine hiper uzaya çıkarak kurtulacaklardır. Han, bu sırada Leia'ya kur yapmaktadır ve Luke, bundan hoşlanmamıştır ve kardeş olduklarından da haberleri yoktur. Sonrasında Leia'nın yol göstermesi ile Yavin gezegeni uydusuna gideceklerdir ve burada isyancı grubun üssüne gireceklerdir.







Ancak onları takip eden imparatorluk sistemleri yerlerini öğrenmiştir ve Ölüm Yıldızı silahının rotasını şimdide Yavin-4 uydusuna çevirmişlerdir. Buradaki isyancı gruplar ise Ölüm Yıldızı silahının planlarını inceleyecekler ve sisteminin içindeki zayıf noktayı bulacaklardır.

Bu noktaya isabetli bir atış yapılırsa reaktör patlayacak ve bu olay zincirlemeyi tetikleyecektir ve bütün istasyon yok olacaktır. Tıpkı Galen'ın söylediği gibi. 

Bunun üzerine isyancı bütün pilotlar gemilerine binecek ve bu sırada Ölüm Yıldızı silahı da Yavin-4 uydusunu yok etmek için gereken mesafeyi oluşturmaya çalışacaktır. İsyancı gemiler havalanıp istasyona saldırmaya başlayacaklar ve bir gemi içinde bulunan Luke'un içsel sesi ile Obi Van, konuşmaya başlayacaktır. Bu saldırı sırasında bir çok gemi saldırıda yok edilecek ve Darth Vader'da bir gemiye binerek isyancılara saldırmaya başlayacaktır. İsyancılardan biri zayıf noktayı bulmuş, ateş etmiş ama başarılı olamamıştır. Bunun üzerine sıra Luke'a gelecek ve arkasında aslında babası olan Vader, O'nu öldürmeye çalışırken bir sürpriz yaparak ortaya çıkan Han Solo, Vader'ın uzay alanına savrulmasına neden olacaktır. Bu fırsattan istifade eden Luke, zayıf noktayı vurmayı başaracak ve Ölüm Yıldızı silahı ve istasyonu yok olacaktır. Bu başarı üzerine kendi uydularına dönen isyancı gruplar, savaş sırasında yaralanmış olan Artu'yu da tamir ettikten sonra Luke ve Han Solo'ya başarılarından dolayı madalya verecekler ve film böylelikle son bulacaktır.

1977 yılı yapımı olmasına rağmen oldukça başarılı görüntülerin ve efektlerin olduğu, Star Wars 3, Han Solo ve Rogue One isimli Star Wars bölümlerinin devamı niteliğinde ve birleştirilmiş konularla devam eden film, izleme sırasına göre serinin 6. olan, oldukça eğlenceli ve fantastik karakterlerin olduğu, aksiyon, savaş ve fantastik bilim kurgu filmidir.