Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

21 Nisan 2020 Salı

Sinema: Yaratık 2: Yaratığın Dönüşü - Aliens - Alien 2 - 57 Yıl Sonra Yeniden Yaratıkların Bulunduğu Gezegene Giden Ripley'in Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Yaratık 2: Yaratığın Dönüşü - Aliens - Alien 2

Oyuncular; Sigourney Weaver, Michael Biehn, Carrie Henn
Yönetmen; James Cameron
Tür; Aksiyon, Gerilim, Bilim Kurgu

Konusu; Serinin birinci filmine kaldığı yerden devam edilen filmde uzay aracı ile uyuma kapsülünde olan Ripley, 57 yıl sonra bir uzay istasyonu tarafından bulunacaktır ve Hadleys Hope isimli koloninin bulunduğu yaratıkların gezegenine yeniden giderek gerilim dolu anlar yaşamak zorunda kalacaktır.

Özeti; Ripley, ilk bölümün son sahnesinde kedisi ile birlikte uyku kabinine girmiştir ve aradan 57 yıl geçtikten sonra bir uzay istasyonu tarafından bulunmuştur. Uyanıp kendine gelen Ripley, geçen bu zaman zarfında kızının yaşlanıp öldüğünü öğrenecektir. Ripley'in yaşadığını öğrenen Nostromo gemisi şirket yöneticileri, O'nu sorguya çekecekler ve anlattıklarına inanmayacaklardır. Olayın üzerinden çok uzun zaman geçtiği için dava dosyasını kapatacaklar ve Ripley'in pilotluk ruhsatını iptal edeceklerdir. 






Diğer tarafta aynı şirket, yaratıkların bulunduğu gezegende Hadley's Hope isimli bir koloni kurmuşlardır ve gezegenleri insan hayatı için yaşanabilir hale getirmeye çalışmaktadırlar. Kolonide dev bir atmosfer düzenleyici vardır ve burası 158 kişilik nüfusa sahip bir işçi kolonisidir. 

Burada araştırma araçları ile turlayan bir aile, yaratıkların bulunduğu uzay gemisine rastlayacak ve uzay gemisine giden baba, parazit şeklinde olan embriyo yaratığın yüzüne yapışmış hali ile geri gelecektir. Bu durumu merkeze haber veren annenin görüntülerinden sonra koloniye saldıran yaratıklar, koloninin şirket ile iletişim sistemlerini bozacaklardır. 

Şirket yetkilileri koloniden haber alamayınca, Ripley'in anlattıklarının gerçekliğine inanacaklar ve bir askeri grup ile Ripley'in gezegene giderek araştırma yapmasını isteyeceklerdir. Ancak ilk başta bunu kabul etmeyen Ripley, yeniden pilotluk ruhsatını alabileceğini öğrenince kabul edecek ve bir tabur askerle, uyku kabinlerinde uzun bir uzay seyahati gerçekleştirerek gezegene gideceklerdir.
Yanlarında yine bir android robot vardır ve hep birlikte ana gemiden uzay aracına geçecekler ve uzay aracı gezegene indikten sonra içerisindeki zırhlı araç ile koloninin bulunduğu istasyonlara doğru gideceklerdir. Askerlerin hepsinin başlığında kameralar vardır ve güçlü ateşli silahlar ile istasyona giren askerler, içeride tehlike olmadığını ancak yaratıklardan izler olduğunu belirtince, Ripley'de onlarla istasyona girecektir.






İçeride araştırma yaptıkları sırada cam tüplerin içinde, bazıları canlı olan insanların yüzüne yapışan parazit embriyolara rastlayacaklar ve bu sırada dedektörleri sinyal almaya başlayacaktır. Sinyali takip ettiklerinde Newt isimli ailesi yaratıklar tarafından öldürülmüş küçük bir kız bulacaklardır. 

Bunun üzerine bir çok canlı organizma sinyali almaya başlayacaklar ve Ripley, Newt, şirket sözcüsü Burke ve askeri yetkili Hudson, zırhlı araçta bekleyecekler ve askerleri sinyalin geldiği alana göndereceklerdir. Burada yaratıkların yuvasına denk gelecekler ve kolonideki insanları, kozalarda yarı canlı yarı ölü şeklinde bulacaklardır.  Aynı zamanda bulundukları bölge silah atışı için tehlikelidir ve bir reaksiyon sonucu patlama oluşma ihtimali vardır. Bunun için alev ünitelerini kullanmaları gerekecektir. 

Ve kısa bir zaman sonra çevrelerinde gizlenen bir çok erişkin yaratık ortaya çıkmaya başlayacak ve vahşice askerlere saldıracaklardır. Bir çoğu bu saldırı sırasında hayatını kaybedecek ve geriye kalanlar acilen zırhlı araca gideceklerdir. Sonrasında tehlikenin boyutunu fark edecekler ve uzay alanındaki ana gemiye çıkarak gezegeni nükleer bomba ile yok etmeye karar vereceklerdir. Ancak onları bekleyen uzay aracının içine de bir yaratık girmiştir ve içindekileri öldürüp, uzay aracını düşürerek paramparça hale getirmiştir.





Uzay aracının parçalandığını gördükten sonra kompleksin içerisinde güvenli bir bölgeye geçecekler ve yaratıkların kendilerine ulaşmaması için barikatlar hazırlayacaklardır. 

Ellerinde kalan son silah ve mermilerle savunma sistemi oluşturacaklar ve kısa bir süre sonra saldıran yaratıklara savunma sistemleri geçici bir sürede olsa engel olmayı başaracaktır. Ancak bu sırada Ripley, Burke'in yaratıkların embriyosunu Dünya'ya götürmek ve biyolojik silah olarak satmak ile ilgili planlarını öğrenecektir. Aslında yaratıkların bulunduğu uzay gemisine de o aileyi Burke göndermiştir. Amacı sadece para kazanmaktır. 

Sonrasında uzay alanındaki gemileri ile uzaktan iletişim kurarak içerisindeki uzay aracını gezegene indirmenin yollarını düşünecekler ve android Bishop, onlardan ayrılarak iletişim kulesini tamir edip, bu görevi yerine getirmeye çalışacaktır. Bu sırada beklemek zorunda kalan Ripley, Newt ile uykuya daldığı sırada parazit embriyoların saldırısına uğrayacaklar ve Burke, bile bile onların ölmesini sağlamaya çalışacaktır. Ancak diğer askerler sayesinde Ripley ve Newt kurtulacak ve bu embriyoların Burke tarafından saklandığını anlayacaklardır. Bunun üzerine dedektörleri ile kendilerine doğru yaklaşan bir yaratık ordusunu fark edecekler ve kapılarını kapatıp savunmaya geçeceklerdir. 





Ancak yaratıklar tavandaki havalandırmadan gelecekler ve içeri girip onlara saldırmaya başlayacaklardır. Burke ise bu sırada kaçmış, güvenli bölge olduğunu düşündüğü yerde kapıları kapatmıştır ve içeride bir yaratık ile karşılaşmış, sonrasında ölmüştür.

Bu saldırı sırasında bölgeyi onlardan iyi bilen Newt, başka bir havalandırma borusundan kaçmalarını sağlayacak ve sağ kalanlar borulardan kaçmaya çalışacaklardır. Ancak peşlerinden gelen yaratıkları öldürmek isteyen Hudson ve Vasquez, ellerindeki bombayı patlatarak hem yaratıkları hemde kendilerini öldüreceklerdir. 

Tüm bu olaylar sonrasında geriye sadece Ripley, Newt ve Hicks sağ kalacak ve havalandırmadan kaçarlarken Newt'i kaybedeceklerdir. O'nu kurtarmaya çalışırlarken ortaya çıkan bir yaratık Newt'i alıp götürecek ve Ripley ile Hicks, android Bishop'un ana gemiden getirmeyi başardığı uzay aracına gideceklerdir. Ancak Ripley, gitmeyi kabul etmeyecek ve kendisini asla bırakmayacağına söz verdiği Newt'i kurtarmak için uzay aracındaki silahları alacak ve yaratıkların yuvasına giderek Newt'i kurtarmaya çalışacaktır. Yaratıkların yuvasına ulaştığında Newt'i kozaların içinde bulacak ve O'nu kurtarıp kaçmaya çalışırken, yaratıkların dişisi ve kraliçesi olan, yani yumurtaları yapan dev yaratıkla karşılaşacaktır. Bu sırada diğer yaratıklarda çevresini sarmıştır ancak Ripley, elindeki alev ünitesi ile kraliçe yaratığı yumurtalarını yakmak ile tehdit edecek ve bunu anlayan kraliçe, onların gitmesine izin verecektir. 






Ancak Ripley, giderken kendisindeki patlayıcılarla yumurtaları ve kraliçeyi öldürmeye çalışacak ve Newt ile kaçacaktır. Patlamalar ve yumurtaların yok olmasına sinirlenen kraliçe, onları takip edecek ve Ripley ile Newt, uzay aracına binerken onlardan gizli olarak uzay aracına girmeyi başaracaktır. 

Uzay aracı ile gezegenden ayrılırlarken kurtulduklarına sevinecekler ancak bu sırada ortaya çıkan dev kraliçe yaratık, android Bishop'u ortadan ikiye ayıracaktır. Newt ise saklanacak, Ripley ise yaratık ile mücadele etmek için yük taşıma robotuna binecektir ve yaratıkla kıyasıya bir mücadele içine girecektir. 

Bu mücadele sonrasında onu uzay aracının kapağını açarak uzay boşluğuna atmayı başaracak ve tehlike bu sefer gerçekten bitmiş olacaktır. Sağ kalanları uyuma kabinine yerleştirdikten ve geminin rotasını ayarladıktan sonra, kendisi de Newt ile uyuma kabinine geçecek ve film böylelikle son bulacaktır.

Bu sefer yüzlerce yaratık ile mücadele etmek zorunda kalan Ripley, onların dişisi yani kraliçesi ile de tanışmıştır. James Cameron'ın yönetmenliğinde çekilen film, heyecan dolu sahneleri ile serinin ikincisi olan aksiyon, gerilim ve bilim kurgu filmidir.