Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

14 Nisan 2020 Salı

Sinema: Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi - Rogue One: A Star Wars Story - 2016 - Ölüm Yıldızı İsimli Gezegen Yok Eden Bir Silah... / Konusu, Özeti, Afişler

Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi - Rogue One: A Star Wars Story - 2016

Oyuncular; Felicity Jones, Diego Luna, Alan Tudyk
Yönetmen; Gareth Edwards
Tür; Aksiyon, Savaş, Fantastik, Bilim Kurgu

Konusu; Film, Galaktik İmparatorluğun Ölüm Yıldızı isimli gezegenleri yok eden bir silah üretmesi sonrasında, bu konuda onlara karşı duran isyancı, asi grupların mücadelesini konu almaktadır.

Özeti; Galen Erso, eşi Lyra ve kızı Jyn ile birlikte imparatorluktan gizli bir hayat sürmektedirler. Alanında uzman bir bilim adamı olan Galen'in ailesi ile saklandığı bu alana, İmparatorluğun generali Krennic, adamları ile gelecektir ve Galen'i ailesi ile birlikte kendisi için çalışmasıyla ilgili götürmek isteyecektir. Ancak Galen, eşini ve kızını saklamıştır ve Galen'in ölüm tehlikesi üzerine ortaya çıkan eşini öldürecekler ve kızı Jyn'de, daha önceden hazırladıkları saklanma alanına giderek burada generalden gizli bir şekilde bekleyecektir. Kısa bir süre sonra Jyn'i kurtarmaya Saw Gerrera isminde bir savaşçı gelecektir ve O'nu saklandığı yerden alıp, imparatorluktan korumak için götürecektir.







Diğer tarafta Ring of Kafrene isimli bir yaşam alanında İmparatorluğun gezegenleri yok eden bir silah ürettiğini öğrenen Cassian Andor, asiler için çalışmaktadır ve bu bilgiyi asilere götürecektir. Jedha gezegeninde ise Bodhi Rook ismindeki bir pilot, Galen tarafından gönderildiğini ve bir mesaj taşıdığını öne sürerek Saw Gerrera ile görüşmeye çalışacaktır ve yakalanıp Saw Gerrera'nın karşısına çıkarılacaktır.

Burada Saw Gerrera, pilotu, düşünceleri okuyabilen bir yaratığın etkisi altında bırakıp gerçek niyetini öğrenecek ve masum olduğunu anlayıp mesajı alacaktır. Başka bir tarafta Wobani çalışma kampına götürülen Jyn, büyümüştür ve kendini gizlemek için Viyana Hadek ismini kullanmaktadır. O'nun gerçek kimliğini bilen ve İmparatorluğa isyan eden asi gruplar, Jyn'i bulunduğu tutsaklıktan kurtaracaklardır. Bu sırada K-2SO isminde yeniden programlanmış imparatorluk droidi ile tanışacaktır ve uzun bir süre onların en yakın dostu olacaktır. 

İsyancı grupların başkanları tarafından sorguya tutulan Jyn, babasını ve Saw Gerrera'yı aradıklarını öğrenecektir. Pilotun gönderdiği mesajdan haberleri olan isyancı gruplar, gezegenleri yok eden Ölüm Yıldızı isimli
silahın gerçekliğini öğrenmek istemektedirler. Kendilerine yardım etmesi için Jyn'i görevlendirecekler ve bunun karşılığında O'na özgürlüğünü vereceklerdir. Bunu kabul eden Jyn, Cassian Andor ve droid K-2SO ile Jeday şehrine gidecekler ve Saw Gerrera'ya ulaşmaya çalışacaklardır. Diğer tarafta imparatorluk valisi Galen'in pilotla bilgi sızdırdığını öğrenmiştir ve bu konuda general Krennic ile görüşerek bu sorunu halletmesini istemiştir. Aynı zamanda Ölüm Yıldızı silahının kontrolünü eline aldığını da belirtecektir. Jeday şehrinde ise imparatorluk, Kyber kristali aramaktadırlar. Kyber kristali, jedilerin ışın kılıçlarına güç veren ve en güçlü yıldızların özünde bulunan bir maddedir. Bu maddeyi gezegenleri yok eden Ölüm Yıldızı silahı için kullanmaktadırlar.







Jeday şehrinde bir kasabaya giren Jyn ve Cassian, burada asiler ve imparatorluğun orduları arasında çıkan savaşın içinde kalacaklar ve onlarda klon askerler tarafından esir alındıklarında, kendilerini Chirrut Îmwe isimli kör bir savaşçı kurtaracaktır. Ancak sonrasında asilere esir olacaklar ve asiler onları, Saw Gerrera'ya götürecektir.

Burada Saw Gerrera ile görüşen Jyn, O'nu 16 yaşında terk etmiş olmasından dolayı tavır alacak ancak bunun çok mantıklı ve O'nu korumak için sebeplerinin olduğunu söyleyen Saw Gerrera ile babasının gönderdiği hologramik mesajı izleyeceklerdir. Mesajda kızını ne kadar çok özlediğini ve sevdiğini söyleyen Galen, Ölüm Yıldızı isimli silahtan bahsedecek ve O'nu kendisinin yapmak zorunda olduğunu ancak O'nu yok etmek için içerisine bir tuzak kurduğunu belirtecektir. Bu tuzak silahın içindeki reaktördedir ve reaktör modülünde çıkan bir patlama
zincirlemeyi tetikleyeceği için silahla birlikte bütün istasyonu da yok edecektir. 

Bu tuzağa ulaşabilmeleri için Ölüm Yıldızının planlarına ihtiyaçları vardır ve bunun için onları Scarife'deki yedek veri deposundaki mühendislik arşivine yönlendirecektir. Bu sırada general Krennic ve vali, deneme atışı için Jeday şehrini vuracaklar ve bu ateşleme sırasında Jyn ile arkadaşları kaçmayı başaracak, Saw Gerrera ise isteyerek hayatına son verecektir. Aynı zamanda Galen'in gönderdiği pilot Bodhi'de onlarla birliktedir ve Galen'in yerini söylemiştir. Bu bilgi üzerine rotalarını Eadu gezegenine çevirecekler ve gemileri iniş sırasında yere çakılacaktır.







Bu sırada Eadu gezegenine, Galen'in gönderdiği mesajdan haberi olan ve O'nu cezalandırmak için general Krennic'te gelmiştir ve bütün mühendisleri öldürdükten sonra Jyn ve diğerlerine yardım etmek için gelen isyancı grupların filosunun saldırısı altında kalacaklardır.

Bu saldırıda Galen hayatını kaybedecek ve Jyn ile diğerleri, çalıntı bir imparatorluk gemisi bularak isyancı gruplarla birlikte gezegenden ayrılacaktır. Bu olay sonrasında general Krennic, Darth Vader ile görüşmeye gidecek ve Jeday şehrine yapılan saldırı yüzünden azar işitecektir. Suçu valiye atacak ancak Darth Vader, O'nu ölüm ile tehdit edecektir.

Sonrasında isyancı grup konseyi ile bir araya gelen Jyn, onlara silahın gerçek olduğunu, babasının mesajında söylenenlerden bahsedecek ancak konseyin bir çok üyesi O'na inanmayacaklardır. Çünkü silahı yapan kişide Galen'dır ve bu durumun O'nun bir oyunu olduğunu düşünmektedirler. Oysaki silah Galen olmasa bile başka biri tarafından yapılacaktı ve Galen, silahı hem yapmış hemde yok etmeleri için içerisine tuzaklar yerleştirmiştir. Bu durumu konseye inandıramayan Jyn'e, isyancı grupların içinden bazı askerler inanacak ve aralarında anlaşarak, Cassian Andor ve droid K-2SO ile hep birlikte planı almak için Scarife gezegenine gideceklerdir. Gitmeye çalıştıkları gemi, imparatorluk gemisi olunca içeri girmek konusunda şanslı olacaklar ve gemi kodu olarak Rogue One ismini kullanacaklardır. Onlar içeri girdikten sonra ardından general Krennic'de gelecek ve Gelan'a ait bütün veri dosyalarını incelemek isteyecektir. Galen, veri deposunda sadece kızının anlayabileceği özel bir mesajda planı saklamıştır ve Yıldız Tozu isimli bu mesajın olduğu planı bulan Jyn, planı alacaktır.






Ve bu sırada kendilerine yardım etmek için gelmiş olan ve kimileri gezegenin çevresinde, kimileri de gezegenin içinde olan isyancı gruba, Cassian Andor ile planı göndermeye çalışacaklardır. Bir çok isyancı filosu onların Scarife'de olduğunu öğrenince yardıma gelmişlerdir ve aksiyon dolu bir savaş başlamıştır artık.

Ancak gezegen son derece güçlü bir kalkan ile kapalıdır ve planın mesaj olarak gönderilmesi için kalkandan delik açılması gerekmektedir. Bu olayın gerçekleşmesi için K-2SO ve Chirrut Îmwe kendilerini feda ederek hayatını kaybedecektir. Delik açıldıktan sonra sinyal kulesine çıkan Jyn, burada general ile karşılaşacak ve tam Jyn'i öldürmek üzere olan generali, arkasından gelen Cassian öldürecektir. 

Sonrasında gezegenin çevresindeki filoya planın olduğu mesajı göndermeyi başaracaklar ancak İmparatorluk, Ölüm Yıldızı silahı ile Scarife'yi yok edecek ve bu yok oluş sırasında Jyn, Cassian ve gezegende bulunan herkes hayatını kaybedecektir. Son olarak Darth Vader, bu planın filo başkanlarına ulaşmasına engel olmaya çalışacak ama başaramayacaktır. Planı alan ( Prenses Leia ) isyancı grubun görüntüleri sonrasında ise film son bulur.

Galaktik İmparatorluğun ürettiği Ölüm Yıldızı isimli gezegen yok eden bir silah için verilen mücadelelerin konu edildiği, fantastik karakterlerin diğer Star Wars bölümleri ki gibi fazla kullanılmadığı, izleme sırasına göre serinin 5. olarak düşündüğümüz, aksiyon, savaş ve fantastik bilim kurgu filmidir.