Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

19 Nisan 2020 Pazar

Sinema: Kızıl Ejder - Red Dragon - Hannibal Lecter'in İlk Cinayetlerinin ve O'na Hayranlık Duyan Seri Katil Kızıl Ejder'in Öyküsü.../ Konusu, Özeti, Afişler

Kızıl Ejder - Red Dragon

Oyuncular; Anthony Hopkins, Edward Norton, Ralph Fiennes
Yönetmen; Brett Ratner
Tür; Suç, Polisiye, Gerilim

Konusu; Film, 1980 yılında Hannibal'ın ilk cinayetlerini ve yakalanma öyküsünü, ve sonrasında ortaya çıkan ve Hannibal'a hayranlık duyan Kızıl Ejder isimli bir seri katilin hikayesini konu almaktadır.

Özeti; 1980'li yıllarda Baltimore Senfoni Orkestrası grubuna bir yemek daveti veren Hannibal, bu dönemlerde alanında uzman bir cinayet psikiyatrisi
olarak çalışmaktadır. Orkestrada görev alan bir müzisyenin kaybolduğu gece, yemekte bütün konuklara kaybolan müzisyeni yediren Hannibal, bunu onların haberi olmadan yapmıştır. Sonraki günlerde Hannibal ile birlikte cinayetleri çözmeye çalışan ajan Will Graham, Hannibal'ı ziyarete gelecek ve aradıkları seri katilin insanları yediğinden bahsedecektir. Yamyam katilin Hannibal olduğunu anlamaya başlayan Will, o sırada kütüphanesinde bir kitabı incelerken içerisindeki nottan katilin Hannibal olduğunu anlayacak ancak arkasından gelen Hannibal, O'nu bıçaklayacaktır ve ölmesini beklerken, Will'in cesur ve benzersiz olduğunu, bu yüzden kalbini yemek istediğini söyleyecektir. 





Ancak bu sırada fırsat bulan Will, ok ile Hannibal'ı yaralayacak ve sonrasında silahı ile ateş ederek ağır bir şekilde komaya sokacaktır. Bu olay sonrasında ikisi de ağır bir şekilde yaralanacak ve hastaneye kaldırılacaklardır. 

Aranan seri katilin Hannibal olduğu ortaya çıktıktan sonra işlediği bütün cinayetler ifşa olacak ve orkestra grubuna insan eti yedirdiği, kan banyosu yaparak insanları öldürdüğü gibi suçlarını herkes öğrenecektir. Bunun üzerine taburcu olduktan sonra sonsuza kadar müebbet hapis cezası alacak ve ajan Will'de taburcu olunca yaşadığı travma yüzünden akıl hastanesine düşecek ve sonrasında FBI'dan emekli olacaktır. 

Aradan bir kaç yıl geçecek ve artık ailesi ile sakin bir hayatı yaşamayı seçmiş olan Will'in yanına FBI ajanı Jack Crawford gelecektir. O'na Hannibal'a benzer cinayetler işleyen bir seri katilden ve
katliam şeklinde öldürdüğü iki aileden bahsedecektir. Will'in bu konularda deneyimli olduğunu bildiği için yardımlarını isteyecek ve istemese de insanların hayatlarını kurtarmanın söz konusu olduğu için, sadece bu davayı çözmek üzere bu teklifi kabul edecektir. Ardından katliamların yaşandığı evlere giden Will, incelemeler yapacak ve katilin öldürdüğü kurbanlarının gözlerini çıkardığını ve cam parçaları taktığını fark edecektir. Bunun üzerine öldürülen kadının gözlerinde incelemeler yapacaklar ve parmak izlerine rastlayacaklardır. Ancak bir sonuca ulaşamayınca usta bir cinayet psikiyatrisi olan Hannibal ile görüşmek için akıl hastanesine gitmek zorunda kalacaktır. Yıllar sonra Hannibal ile görüşen Will, O'nu içeri tıktıran kişi olduğu için bu durumdan hoşlanmasa da Hannibal'dan bilgi almaya çalışacak ve katilin özellikle dolunayı seçtiğini, dolunayda kanın siyah görünmesinden katilin hoşlandığını öğrenecektir. 





Bu bilgi sonrasında bir daha ki dolunaya kadar zamanları olacaktır ve yeniden katliamın yapıldığı evlere giden Will, evin bahçesindeki ağaçta katilin imzasını görecektir. 

Kızıl ejder sembolünü kullanan bu katil, Diş Perisi isimli cinayetlerin sorumlusu olarak aranmaktadır ve geçmişte babaannesinin şiddetine ve tacizlere maruz kalmıştır. Aynı zamanda Hannibal'a hayranlık duymakta ve öldürdüğü kişileri kullandığı takma dişlerle yemektedir.

Bu sırada Hannibal, kendisine gelen avukat ile görüşme isteğini kullanmayıp, telefonun kapatma tuşlarını arama tuşları gibi kullanarak Will'in ev adresini öğrenecektir ve sonrasında bu adresi Will'i ve ailesini öldürmesi için iletişime geçtiği katile verecektir. Kızıl Ejder lakaplı katil ise bir renk laboratuvarında görme engelli Reba isimli bir kadın ile tanışacak ve O'nu evine bırakıp kahve içeceklerdir. Sonrasında Hannibal'ın hücresindeki tuvalet kağıtlarının arasında bir mektup bulan FBI ajanları, bu mektubu incelediklerinde Kızıl Ejder'in Hannibal'a yazdığı bir mektup olduğunu ve mektupta O'na olan hayranlığını dile getirdiğini öğreneceklerdir. Aynı zamanda mektubun içinde kızıl ötesi ışıkta görülebilen bir not vardır ve bu notta iletişime geçecekleri ilan sayfaları olan gazetenin ismi yazmaktadır. 





Bu ilanları incelediklerinde Hannibal'ın mesajını fark edecekler ve şifreleri çözdüklerinde Kızıl Ejder'den Will'in ailesini öldürmesini istediğini anlayacaklardır. Bunun üzerine acilen helikopterle Will'in ailesinin yaşadığı yere gidecekler ve O'nları alarak ayrı bir yere götüreceklerdir.

Burada Will, eşine silah dersleri verecek ve konu ile ilgili O'nu aydınlatacaktır. Kızıl Ejder'in Hannibal'a hayranlık duyduğunu öğrenen FBI ise, bu durumu kullanacak ve bir gazete haberinde Hannibal'ın Kızıl Ejder'i aşağılayıcı sözlerini yayınlatacaklardır. Onları birbirine düşman etmek isteyecekler ancak Kızıl Ejder, bu haberin yalan olduğunu anlayıp haberi yapan gazeteceyi kaçıracak ve evinde O'na işkence ederek zorla Kızıl Ejder'in gücünü kabul ettiğine dair ses kaydı
yaptıracaktır. Ve sonrasında yakarak öldürüp insanların görebileceği yere atacaktır. 

Ses kaydını da FBI'ya gönderecek ve bunun üzerine Will, yeniden Hannibal'ın yanına gidecek ve bu seferde Kızıl Ejder'in dövmeli ve yüzünde yara izi olduğunu, kendini herkesten çirkin gördüğünü öğrenecektir. Ancak daha fazla bilgi vermek için Hannibal, televizyon ve yemek ayarlamaları isteyecektir. Bu sırada Kızıl Ejder, Reba isimli kadını evine getirmiştir ve o gece O'nunla birlikte olmuşlardır. Sabah olduğunda içindeki Kızıl Ejder'in Reba'yı öldürmek istediğini anlayacak ve O'na karşı direnecektir. Çünkü Reba'dan hoşlanmaya başlamıştır. Reba'dan ayrıldıktan sonra bölgedeki müzeye giden Kızıl Ejder, orada sırtında dövmesi ve evinde duvarda asılı olan ejder resminin 200 yıllık orijinal halini bulacak ve müze görevlisini öldürdükten sonra resmi yiyecektir. 



Kendisinin insan olmadığını, bir ejderha olduğunu düşünen Kızıl Ejder, canlı gibi gözüken bu resmi yeyince O'nunla çok daha bütün olduğunu düşünecektir. Bu sırada Hannibal'dan aldığı bilgileri düşünen Will, aynı zamanda öldürülen ailelerin video kasetlerini izlemektedir ve Kızıl Ejder'in bu ailelerin evlerini önceden bildiğini fark etmiştir. Bunun üzerine kaset kapaklarının üzerindeki film ve video kaset hizmetleri yapan şirketin ismini fark edecek ve bölgedeki aynı isimli şirkete gittiğinde, aradıkları şahsın özelliklerini söyleyecekler ve Kızıl Ejder'in tanımına uyan birisinin orada çalıştığını fark edeceklerdir. 

Çalıştığı şirkette kasetlerini izlediği aileleri öldürmeyi seçmiştir ve evlerinin şeklini kasetlerden görmüştür. Kızıl Ejder ise diğer tarafta, Reba'yı zorla kaçırmıştır ve evine getirerek içindeki ejderin O'nu öldürmek istediğini söylemiştir. Ancak bunu yapamayacak ve evini yakarak, gözleri görmeyen Reba'nın karşısında kendi kafasına silahı sıkacaktır ve yanıp patlayan evin içinde Kızıl Ejder'in öldüğü sanılacaktır. Kurtulan Reba, her şeyi anlatacak ve herkes Kızıl Ejder'in öldüğünü düşünecektir. 

Bu olay sonrasında ailesi ile birlikte zaman geçirmeye başlayan Will, bahçede otururken eve giren oğlunun gelmediğini fark edince peşinden eve girecek ve Kızıl Ejder'in elindeki cam parçası ile oğlunu esir aldığını görecektir. Yangında cesedi bulunan kişi kısa bir zaman önce kaybolan bir polise aittir ve Kızıl Ejder, onlara oyun oynamıştır. FBI'da bunu henüz öğrenmiştir ve Will'in evine doğru yola çıkmışlardır. Ancak Will, oğlunu esir alınmış bir şekilde görünce, Kızıl Ejder'in günlüğünü okuduğu için oğluna Kızıl Ejder'in babaannesi gibi davranmaya başlayacak ve bu duruma dayanamayan Kızıl Ejder, Will'e saldıracaktır. Bu mücadele sırasında Will ve oğlu, yan odaya kaçmayı başaracak ancak kısa bir zaman sonra bahçeden eşi yukarı gelecektir. Kızıl Ejder, tam Will'in eşi Molly'i öldürmek üzere iken Will, elindeki silah ile Kızıl Ejder'e ateş edecek ancak Will'de ağır bir şekilde yaralanacaktır. 



Hala ölmeyen Kızıl Ejder'i ise, son silah atışları ile Molly öldürecektir. Her şey bittikten sonra ailesi ile bir tekne gezisine çıkan Will, Hannibal'dan gelen bir mektubu okuyacak ve sonrasında Hannibal'ın yanına Clarice gelecektir ve böylelikle film son bulacaktır.

Hannibal Lecter'in ilk yakalanma öyküsünün konu edildiği ve bu sırada Kızıl Ejder isimli bir seri katilin ortaya çıktığı film, aslında izlenme sırasına göre serinin birinci filmidir. Son sahnesinden de anlaşıldığı gibi sonrası Kuzuların Sessizliği ile devam etmektedir. Diğer bütün bölümleri gibi vahşice işlenen cinayetleri izleyeceğiniz, suç, polisiye ve gerilim filmidir.