Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

27 Nisan 2020 Pazartesi

Sinema: Karakomik Filmler: 2 Arada - Bölüm 1 - Dalgalarla Gülümse - Bir Vapurda Çalışan Ayzek'in Trajikomik Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Karakomik Filmler 1: 2 Arada - Dalgalarla Gülümse

Oyuncular; Cem Yılmaz, Cemre Ebuzziya, Ozan Güven
Yönetmen; Cem Yılmaz
Tür; Dramatik Komedi

Konusu; Film, bir vapurda çalışan Ayzek lakaplı garsonun yaşadığı trajikomik olayları konu almaktadır.

Özeti; İstanbul'da bir vapurda 14 yıldır çalışan Ayzek lakaplı Metin, ön dişleri olmayan ve vapurda yaşayan çalışkan bir garsondur. Bu sıralarda çalıştığı vapur şirket değiştirince, elemanlar bir telaş içine girecek ve yeni yönetim tarafından işten çıkarılabileceklerini düşüneceklerdir. Kısa bir zaman sonra gelen mülakatçı, bütün çalışanlarla görüşüp yeni şirketin çalışma disiplinine uygun olup olmadıklarını denetleyecektir. Ön dişleri olmayan ve onları yaptırmak için doktordan randevu almış olan Ayzek, aynı zamanda her gün vapura binen Songül isimli bir kıza bedava tostlar yapmaktadır ve O'ndan hoşlanmaktadır.








Aradan geçen zaman sonrasında gemiyi bir günlüğüne film ekibi kiralayacak ve film çekim hazırlıklarına başlayacaklardır. Çekimler sırasında film ekibinde bulunan garson rolündeki oyuncu, işini beceremeyince rolü Ayzek'in yapmasını isteyecekler ve Ayzek, hemen kabul edip istedikleri garson kılığına girerek rolü oynayacaktır.

Rol bittikten sonra diş hekiminde ki randevusuna gitmeye hazırlanan Ayzek, rolün devamlılığı söz konusu olduğu için kalması gerektiğini öğrenecek ancak bunu 200 TL ve rolde kullanılan kırmızı ceket karşılığında yapmayı kabul edecektir. 

Kendisine sıranın gelmesini beklerken gemide çalışan Salih ile sohbet edip çok sert olduğunu söylediği kokteylden bir yudum alan Ayzek, dengesini kaybedecek ve film ekibinin yanına gittiğinde, ekibin rol için gemideki can yeleklerini kullandıklarını görecektir ve paralarını can yeleklerinin altına sakladığını hatırlayıp, panik ile sakladığı yere gidecek ve parasını bulamayacaktır. Bu olay sonrasında film ekibini tehdit edecek, parasını isteyecek ancak çare bulamayacaktır. Bu sırada üzüntüsünden lavaboya giden Ayzek, kaptanın kendisinden kahve istemesi ile dışarı çıkacak ve kahveyi yapıp kaptanın yanına gidecektir. Bu sırada doktordan da mesaj gelmiştir ve son olarak sabah 8'e kadar gelmesini istemiştir. Kaptanın yanına çıkan Ayzek ise, azar işitecek ve kaptan lavaboya gittiği sırada yüzüğünü çalacaktır. Ertesi gün yüzüğün parası ile dişlerini yaptıran Ayzek, mülakatçı ile görüşecek ve mülakatçı çalışmaya devam etmesi için onay verdikten sonra kendisi ile iş birliği yapmak isteyecektir.








Buna göre Ayzek, gemideki sorunlu kişileri mülakatçıya ihbar edecektir ve O kişiler işten çıkarılacaktır. Bu sıralarda çalınan para yüzünden tartıştığı Önder'in de ismini verecek ve Önder, ertesi gün işten kovulacaktır.

Sonrasında Burhan ile tartışacaklar ve O'nun da gemide kaçak tütün sattığını söyleyip işten kovulmasını sağlayacaktır. Artık gemide iplerin kendisinde olduğunu düşünen Ayzek, film çekiminden aldığı kırmızı ceketi ile dolaşmaya başlamıştır. Aynı zamanda hoşlandığı kız Songül'ün evleneceğini öğrenecek, çok daha gerginleşerek Salih'le de atışıp, O'nun da gemide alkol aldığını söyleyerek işten kovulmasına neden olacaktır.

Sonraki günlerde Songül ile Ethem'in düğün arabasını vapurda görünce, şu ana kadar Songül'e ısmarladığı bütün tostların faturasını Ethem'e vermeye çalışacak ve aralarında çıkan kavgaya engel olmak isteyen gemi çalışanı Ercan'ı da, bu tutumundan dolayı ihbar edecek ve O'da kovulacaktır. Gemide artık sadece Ayzek'in sözü geçmektedir ve kaptanda geminin ruhsatını ve anahtarını korkudan Ayzek'e vermiştir. Ancak kaptanı da kovduran Ayzek, artık geminin kaptanı olacak ve hiç bir çalışan kalmamış şekilde tek başına gemide çalışmaya devam edecektir.







Bu sırada gemide Songül'ü yalnız gören Ayzek, O'nun Ethem tarafından sürekli dayak yediğini öğrenecek ve iskelede Songül'ü bekleyen Ethem'e kendince tepki vermeye karar verecektir.

Gemi yanaşınca içeri giren Ethem ile kavga etmeye başlayacaklar ve birbirlerini darp ettikten sonra Ayzek, Ethem'i elindeki sivri alet ile öldürecektir. 

Bu olay sonrasında çaldığı yüzük yüzünden hem hırsız, hemde Ethem'i öldürdüğü için Songül tarafından katil olarak anılınca, psikolojik bir krize girecek ve lavaboya kaçacaktır. Orada sakinleşmeye ve katil ve hırsız olmadığına kendisini inandırmaya çalışırken, birden film ekibinin can yeleklerini kullandıktan sonra lavaboya gittiği ana geri dönecektir ( yani kokteyli içtikten sonraki an ) ve bu olay sonrasında yaşananların sadece Ayzek'in zihninde yaşandığı, ( belki de kokteyl yüzünden çok çarpıldığı için olduğu ), gerçekte olmadığı anlaşılacaktır. Ancak olayları gerçekmiş gibi kısa bir sürede yaşayan Ayzek, bu durumdan o kadar etkilenmiştir ki, lavabodan çıktığında kaptan kaybolan parasını da vermiştir ve arkadaşlarını yeniden gördüğüne çok sevinmiş, mülakatçı ile görüştüğünde ağlayarak arkadaşlarını savunmuştur. Böylelikle filmde son bulmuştur.

Bir vapurda garsonluk yapan iyi niyetli Ayzek isimli bir adamın trajikomik hikayesinin anlatıldığı, iki bölümden oluşan film serisinin birincisi olan Türk dramatik komedi filmidir.