Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

16 Mart 2020 Pazartesi

Sinema: Salgın - Contagion - Dünya İnsanlığını Tehdit Eden ve Aniden Ortaya Çıkan Bir Virüs Salgını... / Konusu, Özeti, Afişler

Salgın - Contagion

Oyuncular; Marion Cotillard, Matt Damon, Laurence Fishburne
Yönetmen; Steven Soderbergh
Tür; Dram, Gerilim, Bilim Kurgu 

Konusu; Film, birden bire ortaya çıkarak bütün Dünya insanlığını tehdit eden ve bir çok ölüm olayının yaşanmasına sebep olan ölümcül bir virüs salgını konu almaktadır.

Özeti; Hong Kong'da bir muz ağacının üzerinden muz parçası alan bir yarasa, bu muz parçasına kendi yapısındaki bir virüsü bulaştırıp domuzların bulunduğu alana düşürecek ve bir domuzun bu muzu yedikten sonra domuz virüsü ile birleşerek başka bir virüs türü olarak ortaya çıkan bu yeni virüs, domuzu yemek için kullanan bir lokanta aşçısına bulaşacak ve bu şekilde insanlara yayılmaya başlayacaktır. Temas yoluyla bulaşan bu yeni ve henüz tanımlanmamış virüs, aşçıdan o sıralarda Hong Kong'da bir seyahatte bulunan Minepolis'ten gelmiş olan Beth isimli bir kadına bulaşacaktır ve aynı gece gittiği bir casinoda başka insanlara da bulaştırmaya başlayacaktır. 








Hızla yayılan virüs kısa bir süre içinde insanları hasta edip öldürmeye başlayacaktır. Beth, Mineapolis'e döndükten sonra bu virüsü oğluna da bulaştıracak ve kendisi virüs yüzünden öldükten sonra oğlu da ölecektir. 

Ancak eşi Mitch, virüse bağışıklığı olduğu için etkilenmeyecek ve kısa bir zaman içinde virüs tüm Dünya'ya hızla yayılmaya başlayacaktır.

Hong Kong, Londra, Tokyo ve diğer Dünya ülkelerinde virüsün etkileri görülmeye başlanınca Dünya Sağlık Örgütü incelemeler başlatacak ve Dünya genelinde öldürücü bir virüs tehlikesi olduğu konusunda açıklamalar yapmaya başlayacaklardır. Hızla ölümler artmaya başlayacak, yeni bir virüs olduğu için aşısının bulunması konusunda zorluklar yaşanacak ve insanlar panik içine girip marketleri, evleri yağmalamaya başlayacaklardır. Salgının üzerinden aylar geçtikten sonra artık insanlar evlere kapanacaklardır ve herkes çaresizce tedavinin bulunmasını bekleyecektir. Bu sırada komplo teorileri üretilecek, bu durumdan fırsat çıkarmaya çalışan Alan isimli bir blog yazarı Altın Çanak Çiçeği'nin hastalığı yok ettiği yalanını ortaya çıkaracak ve bu işten gelir elde edecektir. Bu gibi olaylar yüzünden Dünya'da tam bir panik havası yaşanmaya başlayacaktır. Aynı zamanda Çin'li bazı gruplar virüs ile mücadele eden Dr. Leonora'yı kaçıracaklar ve kendi insanlarına yardım etmesini sağlayacaklardır. Artık doktorlarda yardım edemez hale gelmişlerdir, çünkü virüslü hastaları tedavi etmeye çalışırlarken virüs, doktorlara ve hemşirelere de bulaşmaya başlamıştır. 








Panik ve kaos içinde geçen 130 günün sonlarına doğru Atlanta Hastalık Kontrol ve Engelleme Merkezi çalışanı doktor Ally, virüsün aşısını bulacak ve insanlı denemelerin aylar alacağını bildiği için zaman kaybetmeden büyük bir risk alarak aşıyı ilk önce kendi üzerinde deneyecektir ve babası da hasta olan Ally, aşının denemeleri sonucunda virüsü etkisiz hale getirecek aşıyı bulacaktır. 

Ancak aşının üretimi ve dağıtım işlemleri yine zaman almaktadır ve bunun için belirlenen kura yöntemlerine göre insanlara dağıtacaklardır. 

Zamanla insanlara ulaşan aşının sonrasında artık virüs tehlikesi bitmiş olacak ancak bir çok insan bu salgın yüzünden hayatını kaybedecektir. Böylelikle film son bulur.

İnsanlığın henüz tanımadığı yeni bir virüs türünün ortaya çıkması ile yaşanan ölümcül bir salgının konu edildiği dram, gerilim ve bilim kurgu filmidir.