Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

2 Mart 2020 Pazartesi

Sinema: Muhteşem Gatsby - The Great Gatsby - Şaşalı ve Gösterişli Bir Hayatı Olan Adamın Trajedik Aşk Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Muhteşem Gatsby - The Great Gatsby

Oyuncular; Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Carey Mulligan
Yönetmen; Baz Luhrmann
Tür; Romantik, Dram

Konusu; Film, oldukça şaşalı ve gösterişli bir hayatı olan ancak aşk acısı içinde kıvranan Gatsby ismindeki bir adamın hikayesini konu almaktadır.

Özeti; Film, Nick Carraway'ın yaşadıklarını bir psikiyatriste anlatması ile başlamaktadır. 1920'ler de New York'a yerleşen Nick, Wall Street'de borsa işleri ile ilgilenmeye başlar ve kuzeni Daisy Buchanan'ın evinin karşı kıyısında kendisine müstakil bir ev kiralar. Daisy'in eşi Tom ile zaman geçirmeye başlayan Nick, Tom'un Daisy'i Myrtle isimli bir kadınla aldattığına şahit olacak ve hatta birlikte katıldıkları ev partisinde Tom, Nick içinde bir partner ayarlamaya çalışacaktır. 






Alkol ve eğlence içinde geçen zaman sonrasında Nick, kendi evinin yan tarafında bulunan dev malikaneden bir adamın kendisini izlediğini fark edecek ve bu adamın kimliğinin Jay Gatsby olduğunu öğrenecektir. 

Gatsby, Nick evine dönerken malikanenin penceresinden O'nu izlemektedir ve Nick, henüz bu duruma bir anlam verememiştir. Sonraki günlerde evinde Gatsby tarafından gönderilmiş bir parti davetiyesi bulan Nick, bu şaşalı ve New York'un bir çok sanatçı ve bürokratlarının katıldığı partiye gidecektir.

Gatsby hakkında her yerde Oxford'da öğrenim gördüğü, bir katil olduğu, subay olduğu gibi dedikodular söylenmektedir ve partiyi kendi evinde vermiş olmasına rağmen Gatsby, ortalıklarda gözükmemektedir. Bu partiye aynı zamanda Daisy'nin arkadaşı Jordan'da katılmıştır ve partide Daisy'i tanıyan ikinci kişi olarak birde Nick vardır. Gatsby ile tanışan Nick, parti bittikten sonra aslında Gatsby'in kendisini partiye çağırmasının özel bir amacı olduğunu öğrenecektir. Gatsby, Jordan aracılığı ile Nick'in Daisy'i evine çaya davet etmesini istemiştir ve bu davete Gatsby'de katılacaktır. Çünkü Gatsby, yıllardır Daisy'e aşıktır ve düzenli olarak verdiği bu partilerin amacıda bir gün partiye Daisy'nin katılmasıdır. Ancak Daisy, partilere hiç katılmamıştır hatta Gatsby'in yaşadığından haberi bile yoktur. 5 yıl öncesinde Gatsby subay iken birlikte olan çift, Gatsby'in askeri bir görev için ayrılmaları ile bir daha görüşememişlerdir ve Gatsby, gittiği yerden geri dönmemiştir.






Bunun üzerine ailesinin zoru ile Daisy, bölgenin en zenginlerinden biri olan Tom ile evlenmiştir ve bir daha Gatsby'i görmemiştir. Geri döndüğünde çok zengin olan Gatsby, Daisy'in yaşadığı evin karşı kıyısında bir malikane almıştır ve buradan sürekli Daisy'i gözlemekte ve O'nunla görüşebilmek için fırsat kollamaktadır. 

Nick'in taşınması ile amacına ulaşan Gatsby, Nick'in de bu teklifi kabul etmesinden sonra Nick'in evinde Daisy ile buluşacaklar ve sonrasında hep birlikte kendi malikanesine gideceklerdir. Uzun zamandır birbirlerini görmeyen ve hala birbirlerine aşık olan Gatsby ve Daisy, güzel ve duygu yüklü bir gün yaşadıktan sonra ayrılmak zorunda kalacaklardır ancak planları Daisy'nin Tom'dan ayrılıp Gatsby'e dönmesi şeklinde
olacaktır. Bu olaylar sırasında Nick ile Gatsby'nin dostlukları da ilerleyecek birbirlerinin gerçek hikayelerini öğreneceklerdir. Çok yoksul bir aileden gelen Gatsby, sonradan zengin olmuştur.

Ve Daisy'in Tom'a gerçekleri açıklamasını ve birlikte kendi malikanesinde yaşamalarını isteyen Gatsby, Tom ile Daisy'nin kendi hazırladığı partilerine katılmaları sırasında Daisy ile ilgilendiğinin sinyallerini Tom'a verecek ve ertesi günlerde yine bir araya gelip, bu sefer Daisy ile birlikte açık ve seçik olarak bu konuyu konuşacaklardır. Daisy'i başkaları ile aldatmış olmasına rağmen O'nu sevdiğini söyleyen ve kendisini terk etmemesini isteyen Tom ile son 5 yıldır Daisy'nin hayali ile yaşadığını ve aşkının gerçekliğini ispatlamaya çalışan Gatsby'in arasında kalan Daisy, ne yapacağına karar veremeyecek ve evi terk edecektir. Bu terk ediş sırasında peşinden giden Gatsby ile Gatsby'in arabasına binerek uzaklaşacaklar ancak bu sırada Tom'un birlikte olduğu Mrytle isimli kadının eşi George, aldatıldığını fark etmiştir ve Mrytle'i darp etmektedir. 





George'den kaçan Mrytle, yolda Gatsby'in arabasını Tom'un sürdüğünü düşünerek yardım etmesi için onların üzerine doğru yürüyecektir ve Gatsby'in arabasının altında kalan Mrtyle, hayatını kaybedecektir. 

Kazayı gören Gatsby ve Daisy, durmayacaklar ve yollarına devam edeceklerdir. Herkes Gatsby'in sarı arabasını Tom'un sürdüğünü düşünerek O'nu suçlu sanacaklar ancak kısa bir süre sonra olay yerine gelen Tom, birlikte olduğu Mrytle'nin öldüğünü görecek ve sarı arabayı süren kişinin Gatsby olduğunu söyleyecektir. 

Bunun üzerine George, aynı zamanda Mrytle'nin Gatsby ile birlikte olduğunu ve bunun ifşa olmamasını istediği için eşini öldürdüğünü düşünecek ve silahı alarak Gatsby'in malikanesine gidecektir. Diğer tarafta Gatsby ve Daisy, panik ile eve gelmişlerdir ve Gatsby, arabayı saklamıştır. Gatsby'in yanına gelen Nick, aslında arabayı süren kişinin Daisy olduğunu öğrenmiştir. Gatsby'in hiç bir
suçu yoktur ve ertesi gün Daisy ile birlikte kaçmayı düşünmektedirler. Ancak sabaha karşı Gatsby'in evine gelen George, Gatsby havuzda yüzerken O'nu suçlu sandığı için silah ile vurarak öldürecektir. Ardından George, kendisini de öldürecektir. Bu olay sonrasında Daisy, hiç bir şey yaşanmamış gibi eşi Tom ile bir seyahate çıkacaklar ve Gatsby'in cenazesine bile gelmeyecektir. Şaşalı partiler yapan ve çevresinden insan eksik olmayan Gatsby'in cenazesine ise sadece Nick katılacaktır. 




Nick'in bulunduğu doktor odasına bu yaşadıklarını kağıda dökmesi ve yazdığı hikayenin
isminin Muhteşem Gatsby olmasına karar vermesi ile film son bulacaktır.

Son derece gösterişli ve şaşalı bir hayatı olan zengin bir adamın trajedik aşk hikayesinin konu edildiği, görüntüleri ile sizi 1900'lü yıllara götürecek yapım Amerikan yazar F. Scott Fitzgerald'ın aynı isimli romanından uyarlama romantik dram filmidir.