Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

27 Mart 2020 Cuma

Sinema: Kapan - La habitación de Fermat - Dört Matematikçi İçin Düzenlenen Akıl ve Yaşam Mücadelesi Oyunu... / Konusu, Özeti, Afişler

Kapan - La habitación de Fermat

Oyuncular; Lluis Homar, Alejo Sauras, Elena Ballesteros
Yönetmen; Luis Piedrahita, Rodrigo Sopeña
Tür; Gizem, Psikolojik, Gerilim

Konusu; Kendi alanlarında uzman dört matematikçi, gelmiş geçmiş en gizemli problemi çözmek için bir davete katılırlar ve burada asıl problemin hayatta kalmak olduğunu sonradan anlayacaklardır.

Özeti; Galois, Oliva, Pascal ve Hilbert kod isimleri kullanan matematikçilere, bir sayı dizisi kuralının bulunmasının istendiği bir mektup gönderen Fermat isimli gizemli bir adam, alfabetik sıra ile cevabı bulan bu dört kişiye, gelmiş geçmiş en gizemli problemi çözmek için bir buluşma yeri verecektir ve gelirken telefonlarını almamalarını, diğer davetlilere gerçek isimlerini söylememelerini isteyecektir. Şehir dışında ıssız bir göl kenarında buluşan matematikçiler, gölün karşısında farları yanan bir araba görünce, karşı kıyıya sandal ile geçecekler ve arabanın içinde bir cep bilgisayarı olduğunu fark edeceklerdir. Cep bilgisayarındaki navigasyon sisteminde gidecekleri adres vardır ve araba ile bu adrese giden matematikçiler, kendilerini bir tahıl ambarında bulacaklardır.





İçeri girdiklerinde özel hazırlanmış bir oda bulacaklardır ve kısa bir süre sonra Fermat isimli adam odaya gelecek ve hep birlikte yemeğe oturacaklardır. Bu sırada Fermat'ın telefonu çalacak ve hastanede olan kızı için aradıklarını söyleyip yanlarından ayrılmak zorunda kalacaktır.

Ancak giderken Fermat'ın ceketi odada kalacak ve içinden cüzdanı çıkınca, gerçek isminin Roman olduğunu öğreneceklerdir. Bu sırada kendilerindeki cep bilgisayarına bir soru gelecek ve çözmeleri için 1 dk. ları olduğu belirtilecektir.

Soru: Şeker satıcısına içi görünmeyen üç kutu gelir. Bir kutuda naneli şeker vardır. Diğerinde anasonlu şeker. Sonuncuda anasonlu ve naneli şeker vardır. Kutuların üzerinde nane, anason ve karışık yazan etiketleri vardır. Satıcıya tüm kutuların etiketlerinin kesinlikle yanlış olduğu söylenir. Acaba bu durumda satıcı kutuların içinde ne olduğunu bulmak için en az kaç şeker almalıdır?
- Cevap olarak etiketlerin yanlış olarak düzenlendiği sonucundan tek şeker almanın yeterli olacağını düşünecekler ve cevabı gönderdiklerinde, doğru olduğunu öğreneceklerdir. Bu sırada odanın giderek küçüldüğünü fark edecekler ve Pascal, Roman'ın cüzdanında kızının resmini görünce, geçmişte araba ile Roman'ın kızına çarptığını açıklayacak ve bu açıklama üzerine Roman'ın kendisini öldürmek istediğini düşüneceklerdir. Sonra diğer soru gelecek ve bu soruları zamanında cevaplamadıklarında odanın küçüldüğünü fark edeceklerdir.





Diğer soruda 0 ve 1'ler den oluşan bir dizi kodu çözmeleri için 1 dakikaları vardır ve bu kodu da çözdükten sonra duvara bağlı olan cendereleri fark edeceklerdir. Ardından yeni bir soru gelecektir. Soru: Hava geçirmeyen bir oda ve odanın içindede bir ampul vardır. Dışında da üç tane anahtar bulunmaktadır. Yalnızca bir tanesi ışığı yakmaktadır. Kapı kapalı iken anahtarlara istediğiniz sıklıkta bakabilirsiniz, bu problem değil. Ama kapıyı açtığınızda hangi anahtarın lambayı açtığını söylemeniz gerekir. - Lambanın sıcaklığını kontrol ederek hangi anahtarın çalıştığını anlayacaklar ve doğru cevap sonucunda yine duvarlar duracaktır.

Sonrasında kendilerine verilen isimlerdeki tarihi kişiliklerin ölüm yıllarının kendi yaşları ile aynı olduğunu öğrenecekler ve iyice panik yapmaya başlayacaklardır. Ardından yeni bir soru daha gelecek. Soru: Bir tanesi dört, bir tanesi yedi dakika ölçen iki kum saati kullanarak dokuz dakikayı nasıl ölçersiniz? Bu problem için iki dakikaları vardır. Cevabı bulunca yine duvarlar duracaktır. 

Ardından yeni bir soru daha gelecektir. Soru: Bir öğrenci öğretmenine sorar. Kızlarınız kaç yaşında? Öğretmen cevap verir. Eğer yaşlarını çarparsanız 36 eder. Eğer toplarsanız kapı numaranız eder. Öğrenci bu bilgi yetersiz der. Öğretmen cevap verir. Haklısın. Büyük olan piyano çalıyor. Kızlar kaç yaşındadır? Cevap olarak; En büyüğü dokuz yaşında diğerleri de iki yaşında ikizler olduğunu söyleyeceklerdir. Klasik bir soru olduğu için hemen bilmişlerdir. Ancak hemen cevap vermeyecekler, kitap raflarından odanın ortasına yaptıkları düzeneğin cenderelerin baskısına dayanıp dayanamayacağını kontrol edeceklerdir. Bu sırada cep bilgisayarını kaybedecekler ve dolaplar baskıya dayanamayınca, iyice küçülen odada sıkışmaya başlayacaklar ve cep bilgisayarını bulup, cevabı yazınca yine duvarlar duracaktır. Bu sırada odaya gelen Roman gerçek isimli Fermat kod isimli kişinin de kendileri gibi bir davetiye ile geldiğini öğreneceklerdir. Ardından yeni bir soru daha gelecektir. Soru:Yalancılar ülkesinin tüm sakinleri her zaman yalan söyler. Doğrucular ülkesinin tüm sakinleri ise her zaman doğru söyler. Bir yabancı iki kapılı bir odada tek başına kapalı kalmıştır. Bir kapı özgürlüğe açılırken diğer hiç açılmaz. Bir kapının başında doğrucular ülkesinden bir gardiyan var, diğerinde yalancılar ülkesinden. Özgürlüğe açılan kapıyı bulmak için oradaki gardiyanlara sadece tek soru sorulabilir. Ama hangi gardiyan yalancılar ülkesindendir ve hangisi doğrucular ülkesinden. Hangi soruyu sormalı?






Bu sefer bir dakikadan az süreleri vardır. - Bir tanesine diğerinin ne söyleyeceğini sorarak özgürlük kapısını bulacaklardır. Ve yine duvarlar duracaktır. Son soruya gelindiğinde Oliva, odadaki Hilbert'i tanıdığından ve aralarında yaşanan kötü bir tecrübeden bahsedecektir.

Bunun üzerine Roman'ın telefonu çaldığında Hilbert'in bu sırada odanın dışında olduğunu hatırlayacaklar ve tüm bunları düzenleyen kişinin Hilbert olduğu ortaya çıkacaktır. Kendince sapkın takıntıları olan Hilbert, Galois'in bulduğunu sandığı Golba hipotezini ilk bulan kişi olmasını hazmedememiştir ve kıskançlığı yüzünden böyle bir oyun düzenlemiştir. Kendisi 35 yıldır bu hipotez üzerine çalışmıştır ancak Galois ile ilgili haberleri okuyunca, hipotezi kendisi bulmuş gibi bir sonuç yaratmak istemiş ve Galois'i bu odanın içinde öldüremeye karar vermiştir. 

Bu odada kendisi de ölecektir ancak insanlar hipotezi bulanın Hilbert olduğunu bilmesini istemiştir. Oysaki Galois ise hiç bir zaman hipotezi bulmamıştır, sevdiği kızı etkilemek için yalan söylemiştir. Bu gerçekler anlaşıldıktan sonra dışarıda olan Roman'da emniyet kemerine sürülmüş zehirli bir madde yüzünden ölecek ve Hilbert'e yumruk atan Galois, O'nun bayılmasına neden olacaktır. Gelen son soruyu çözmedikleri için oda sürekli küçülmeye başlayacak ancak bu sırada yazı yazdıkları kara tahtanın arkasından bir çıkış olduğunu fark edeceklerdir. Tahtayı kırıp tek kişilik asansörden çıkmayı başaran üç kişi, son anda hayatlarını kurtaracaktır. Oyunları düzenleyen Hilbert ise içeride baygın halde kalıp kendi tasarladığı oyunun içinde hayatını kaybedecektir. Böylelikle film son bulur.

Sapkın ve takıntıları olan bir matematikçinin, diğer üç matematikçiyle kendisininde dahil olduğu akıl oyunları ve yaşam mücadelesi içeren bir odaya kapatılması ile gelişen olayların konu edildiği, gizem ve psikolojik gerilim filmidir.