Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

28 Mart 2020 Cumartesi

Sinema: Çakı Gibi - Swiss Army Man - Bir Ceset İle Arkadaşlık Yapan Hank'in Trajikomik Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Çakı Gibi - Swiss Army Man

Oyuncular; Daniel Radcliffe, Paul Dano, Mary Elizabeth Winstead
Yönetmen; Daniel Kwan, Daniel Scheinert
Tür; Komedi, Dram, Fantastik, Macera

Konusu; Film, teknesi alabora olduktan sonra bir adada yalnız kalan bir adamın, adanın sahiline vuran cesetle kurduğu ilişki sırasında gelişen trajikomik olayları konu almaktadır.

Özeti; Hank, okyanusta teknesi alabora olduğu için ıssız bir adada yalnız kalmıştır. Uzun süren yalnızlığının sonunda çok sıkılmış ve artık intihar etmek istemiştir. Ancak tam bu sırada sahile bir ceset vuracak ve Hank, boğazına bağladığı ipten kurtulup cesedin yanına giderek, ölü olduğunu anlayınca yeniden intihar etmeye karar verecektir. Ancak kısa bir zaman sonra ceset hareketlenmeye başlayınca yine intihar etmekten vazgeçip, cesedin yanına gidecek ve fizyolojik olarak cesedin gaz çıkarması olayını kullanarak denizin içinde bir deniz botu gibi cesedi kullanıp bulunduğu adadan kurtulacaktır. Gözlerini açtığında yanında sürekli gaz çıkaran cesetle birlikte kendisini karada bulacak ve hayatını kurtardığını düşündüğü cesedi sırtına alarak ormanlık alanın içinden yol almaya başlayacaktır. 








Bulduğu bir mağarada bir gece geçirmeye karar veren Hank, burada cesedin ağzından su çıktığını fark edecek ve bu suyu kullanmaya başlayacaktır. 

Kısa bir süre sonra Manny ismini verdiği cesedin konuşmaya başladığını fark edecek ve ilk başta korksa da, sonrasında aralarında çok iyi bir dostluk  başlayacaktır. Manny isimli ceset, kendisine dair hiç bir şey hatırlamamaktadır ve Hank'in O'na söylediği kadarı ile hayatı tanımlamaktadır. Bu şekilde süre gelen arkadaşlıkları sırasında ormanda bir vahşi hayvanın saldırısına uğrayınca, çukur bir alana düşecekler ve burada belirli bir süre oldukça eğlenceli zamanlar geçireceklerdir.

Manny'in yaşarken kendine ait anılarını hatırlatabilmek için kendi hayatından örnekler vererek tiyatral şekilde bunları canlandıran Hank, kadın kılığına girecek, bir otobüs maketi yapıp Manny'nin içeride güzel anılarını yaşamasını sağlayacak ve paylaştıkları bir çok güzel andan sonra Manny'in yardımları ile çukurdan çıkmayı başaracaklardır. Yol üzerinde karşılarına borulardan oluşmuş bir köprü çıkacak ve boruların üzerinden geçmeye çalışırlarken nehre düşecekler ancak yine Manny'in gaz çıkarma özelliği sayesinde boğulmaktan kurtulacaklardır. Bu sırada git gide şehre yaklaşacaklar ve şimdide bir ayının saldırısına uğrayacaklardır. Ayı saldırısı sırasında Manny'e bir ceset olduğunu ve yaşadıkları anıların hepsinin kendisine ait olduğunu anlatmaya çalışan Hank, bu anlattıkları sonrasında Manny'in kendisine yardım etmediğini fark edecek ve ayı saldırısında ayağından yara alacaktır. 









Ancak ayı Hank'i öldürmek üzere iken bu duruma dayanamayan Manny, yine gaz çıkarma özelliği ile kendisini ateşleyecek ve ayıyı kaçıracaktır. Hank'in yaralanması sonrasında artık Manny, Hank'i sırtında taşımaya başlayacak ve ikisininde sürekli hayalini kurdukları kız olan Sarah'ın evinin bahçesine geleceklerdir. 

Burada Sarah ile karşılaşacaklar ancak Manny, artık tepki vermeyecek ve gerçek bir ceset gibi davranmaya başlayacaktır. Bahçesinde bir ceset ve Hank'i gören Sarah, polislere haber vermiştir ve kısa bir süre sonra televizyon muhabirleri ve polisler olay yerine gelecek, Manny'in kimliğini öğrenemedikleri için kimsesizler için düzenlenmiş şekilde bir cenaze töreni ile gömmeye karar vereceklerdir. 

Bu durumu kabullenemeyen ve O'nun bir ölü olduğuna inanmayan Hank, Manny'in cesedini alarak kaçmaya başlayacak ve bir sahil kenarında polisler tarafından yakalanacaktır. Ancak bu sırada Manny'in yeniden canlanmasını isteyen Hank, çevresinde muhabirler ve polisler varken Manny'in yine gaz çıkararak denize doğru açıldığını fark edecektir ve polislerin, izleyen insanların şaşkınlığı ile film son bulacaktır.

Oldukça eğlenceli, dramatik sahnelerin olduğu, bir ceset ile arkadaşlık yapan bir insanın hayat hakkında bir çok konudaki paylaşımlarını izleyeceğiniz, Manny'in masumane soruları ve istekleri karşısında gülümseyeceğiniz bir komedi, dram ve fantastik macera filmidir.