Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

24 Mart 2020 Salı

Sinema: 7. Koğuştaki Mucize - Suçsuz Yere İdam Cezasına Çarptırılan Zihinsel Engelli ve Sevgi Dolu Bir Babanın Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

7. Koğuştaki Mucize

Oyuncular; Aras Bulut İynemli, Nisa Sofiya Aksongur, Deniz Baysal
Yönetmen; Mehmet Ada Öztekin
Tür; Dram

Konusu; 1983 yılında geçen filmde, zihinsel bazı engelleri olan bir babanın suçsuz yere mahkum edilmesi ve idama kadar giden hikayesi konu alınmaktadır.

Özeti; Memo, Muğla ilinin Milas ilçesine bağlı Kapıkırı semtinde babaannesi ve 7 yaşındaki kızı ile birlikte yaşayan zihinsel engelli bir babadır. Çocuğu ile aynı yaşta zihinsel kapasiteye sahip olduğu şeklinde tanımlanan yapısının kimseye bir zararı yoktur. Ailesi ile birlikte mutlu bir şekilde yaşayan ve hayvancılık ile uğraşan Memo, kızının Heidi'li çanta istemesi üzerine elmalı şeker satıp para kazanıp, kızına istediği çantayı almaya çalışacak ancak onlardan önce tek kalmış olan bu çantayı bölgede yaşayan ve Yarbay olan bir askeri üst düzey yönetici kendi kızı Seda için almıştır. Memo, zihinsel engeli yüzünden çantayı parasıyla almak istemiş ve bu sırada Seda'nın sırtındaki çantaya dokunduğu için babasından tokat yemiştir.





Bu olaydan bir kaç gün sonra Yarbay, ailesi ve yakınları ile bölgenin yeşillik alanlarında piknik yapmaya gidecekler ve aynı yere Memo'da koyunlarını otlatmaya götürecektir.

Seda'da burada sırtındaki çanta ile arkadaşları ile oyun oynarken Memo'ya rastlayacaklar ve Memo, Seda'nın sırtındaki çantayla ilgilenmeye başlayacak, bu ilgiyi kullanan Seda, Memo'yla oyun oynamayı düşünürken kendi hatası yüzünden kayalıklardan denize düşecektir ve hayatını kaybedecektir. 

O'nu kurtarmak için denize giren Memo, kucağında Seda'nın cesedi ile çıkacaktır ve akabinde olay yerine gelen askerler ve Seda'nın ailesi, kendi derdini zihinsel engeli yüzünden anlatamayan Memo'yu katil olarak göreceklerdir. Bu sırada ise bölgede askerlik yapan bir er, askerden kaçma girişiminde bulunmuştur ve Seda ile Memo'nun yaşadığı bu olaya saklandığı harabe kale kalıntıları içindeyken şahit olmuştur. Ancak asker kaçağı olduğu için olay ile ilgili görgü tanıklığı yapamamıştır. Olay sonrasında apar topar karakola götürülen Memo, burada önce askerler sonra Yarbay tarafından oldukça şiddetli dayağa maruz kalacaktır ve sonrasında Muğla E tipi kapalı ceza evine gönderilecektir. 7. Koğuşa yerleştirilen Memo, hiç suçu yokken ve bunu anlatamıyorken birde burada kendisini çocuk katili olarak gören mahkumların şiddetine maruz kalacaktır. Ancak içeride zamanla Memo'nun zihinsel engelli ve yapısı itibarı ile bir çocuğa zarar veremeyecek halde olduğunu anlamaya başlayacaklardır. Belirli bir zaman sonra koğuşta bir ağa gibi sözü sayılan Askorozlu, gece tuvalete kalktığında dışarıdaki düşmanları tarafından gönderilen kişinin saldırısına maruz kalacak ve bıçaklanmaktan O'nu Memo kurtaracak ancak kendisi yaralanacaktır.




Bu olay sonrasında Askorozlu, Memo'nun kızını çok sevdiğini ve O'nunla görüşmek istediğini anlayınca bu iş için vesile olacak, kendi adamları sayesinde Ova'yı gizlice hapishanenin içerisine sokup, Memo ile hasret gidermesini sağlayacaktır. Aynı zamanda Seda'nın ölüm olayına tanıklık eden kaçak askerle Ova, olay yaşandıktan sonraki günlerde kalenin orada konuşmuştur ve kaçak er, Memo'nun suçsuz olduğunu söylemiştir.

Hapishanede Memo ile hasret gideren Ova, kaçak erin anlattıklarını diğer mahkumlara da söyleyecek ve Askorozlu, bu olayı iyi niyetli olan hapishane müdürüne açacaktır. Bu sıralarda Memo'ya ceza vermek isteyen ve O'nun asılması için bürokrasiyi çiğneyen Yarbay, çok kısa bir zaman zarfında bir mahkeme olmasını sağlayacaktır ve Memo için idam cezası verilecektir. 

Ancak diğer tarafta hapishane müdürü Nail, Memo'nun suçsuzluğunu ispatlamak için bu olayı arkadaşı olan Yüzbaşı Faruk'a açacak ve kaçak erin bulunmasını sağlayacaklardır. Bulunan er, her şeyi gördüğü gibi anlatacak ve Memo'nun suçsuz olduğu ortaya çıkacaktır. Ancak bu erin açıklamaları ile Memo'nun kurtulacağını duyan Yarbay, asker kaçaklığını sebep göstererek şahit olacak olan eri öldürecek ve Memo'nun suçsuzluğu ispatlanamaz hale gelecektir. İdamın yapılmasına günler kala Memo ile aynı koğuşta hapis yatan ve gelin kızını suçsuz yere öldürmüş olmanın pişmanlığını yaşayan Faruk ağa, Memo yerine kendisinin idam edilmesini isteyecektir ve müdür Nail, Yüzbaşı Faruk'un ayarladığı düzenlemeler ile kimse farkında olmadan, sanki Memo idam ediliyormuş gibi, aslında kendi isteği ile ölmek isteyen ve suçsuz birinin hayatını kurtarmaya çalışan Faruk Ağa, idam edilecektir. Ve Memo, müdür Nail ve Yüzbaşı Faruk'un sayesinde kızı ile kavuşturulacaktır.




Memo, hapishanede iken babaannesi ölmüştür ve kızı ile yalnız kalan Memo'yu, Ege kıyılarından mülteciler gibi Avrupa'ya göndereceklerdir ve artık Memo, kızı ile birlikte yurt dışında yaşayacaktır. İdam edilen Faruk Ağa'nın kayıtları ise hapishaneden kaçmış ve aranıyor şeklinde düzenlenecektir. Böylelikle film son bulacaktır.

Hiç bir suçu olmadığı halde sadece zihinsel engelleri yüzünden suçsuzluğunu ispatlayamayan, oldukça iyi niyetli, çocuksu bir babanın zor, hüzünlü ve sevgi dolu hikayesine tanık olacağınız Türk dram filmidir.