Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

27 Şubat 2020 Perşembe

Sinema: Selvi Boylum Al Yazmalım - Sevgi neydi? Sevgi iyilikti... Sevgi dostluktu... Sevgi emekti... / Konusu, Özeti, Afişler

Selvi Boylum Al Yazmalım

Oyuncular; Türkan Şoray, Kadir İnanır, Ahmet Mekin
Yönetmen; Atıf Yılmaz
Tür; Klasik, Romantik, Dram

Konusu; Film, güzeller güzeli Asya ile O'nu çok seven İlyas'ın ayrılıkla biten aşklarını konu almaktadır.

Özeti; İlyas, bir inşaat firmasında kamyon şoförlüğü yapmaktadır ve henüz yolların bile çamur olduğu bu dönemlerde kamyonu ile pis işleri yapmak istememektedir. Şirkete ait olmasına rağmen kamyonuna oldukça bağlı olan İlyas, gitmek zorunda kaldığı baraj yolunda, annesinin baskılarından kaçarak elinde kovası ile süt taşıyan dünyalar güzeli Asya ile karşılaşacaktır. Çalıştığı şirkette İlyas'ı herkes yakışıklı sıfatı ile anmaktadır ve Asya'ın güzelliği kadar İlyas'da çok yakışıklı bir delikanlıdır. Çamurlu yolda kamyonu çamura saplanan İlyas, bu durumdan kurtulmak için çaba gösterirken Asya'nın çamurlu botlarını görecek ve önce O'nu erkek, sonra yaşlı bir nine sanacak, sonunda sesini duyunca kamyonun altından çıkarak Asya'ya bakacak ve o anda O'na aşık olacaktır. Aynı şekilde İlyas'ı gören Asya'da çok etkilenecek ve köy yaşantısı içinde büyümüş olan Asya, utanarak hızlıca kaçmaya başlayacaktır. 





Ancak İlyas, peşini bırakmayacak ve dağlık yollarda bile kamyonla peşinden kovalayacaktır. Bu kovalamacadan yorulan Asya, kendisini evine bırakması için İlyas'ın kamyonuna binecek ve bu yolculuk sırasında birbirlerine sırılsıklam aşık olacaklardır. 

Asya'ya al yazmalım diye hitap eden İlyas, ertesi gün kalenin olduğu yerde Asya ile buluşmak için söz alacak ve O'nu kamyondan indirecektir. Eve giden Asya'nın başında birde ailesi tarafından evlendirilmek sorunu vardır ancak Asya'nın aklı artık İlyas'tadır. 

Ertesi gün kalenin orada buluşmaya geçiken Asya'yı bulmak için İlyas, kamyonu ile Asya'nın ailesi ile yaşadığı eve gelecek ve sonraki buluşmalarında İlyas, Asya'nın ailenin zoru ile evlendirilmek durumunda kaldığını öğrenince, bir gün evine ansızın gelecek ve kapıyı açan Asya'nın elinden tutarak O'nu kaçıracaktır. Buna karşı koymayan Asya ve İlyas, kaçtıkları ilk geceyi kamyonda geçirecekler ve ertesi gün iş yerindeki bir abisi sayesinde Asya ile birlikte yaşayacakları evi kuracaklar ve akabinde evleneceklerdir. İlyas'ın şirkette Asya'dan önce birlikte olduğu Dilek isimli kadın, bu durumdan ne kadar hoşlanmasa da İlyas'ın gözü hiç bir şey görmemektedir. Evlilikten sonra canla başla işine sarılan İlyas'ın, sonraki zamanlarda Asya'dan Samet isimli bir oğlu olacak ve oğlunun doğduğu gün yolda kalmış olan ve içinde bir sürü insan bulunan dolmuşu, kamyonu ile çektiği ve yardım ettiği için iş yerinden ceza alacaktır ve kamyonundan ayrılacaktır. 





Kamyonuna çok bağlı olan İlyas'ı bu durum çok üzecek ve belirli bir süre ailesine de soğuk davranarak kendisine küsecektir. Şirketteki pozisyonu değişen İlyas'ın yeniden aynı pozisyona getirilmesi için dostluk kurdukları ailenin Asya'nın aklına girmesi ile Asya, şirketin patronu ile İlyas'ı yeniden eski pozisyonuna alması için görüşmeye gidecek ve bunu duyan İlyas, sinir krizi geçirerek Asya'ya tokat atacaktır. 

Arkadaşları tarafından alay konusu olan İlyas, bu moral bozukluğu ile artık evine gitmeyecek ve eski sevgilisi Dilek'in evinde kalmaya başlayacaktır. 

Aylarca evde İlyas'ı bekleyen Asya, İlyas'ın Dilek ile birlikte yaşadığını öğrenince, bu durumu bizzat gözleri ile görecek ve eve dönüp çocuğunu da alıp yaşadıkları yeri terk edecektir. Yollara düşen ve nereye gideceğini bilemeyen Asya, yolda Samet'in doğum gecesinde İlyas'ın dolmuşlarına yardım ettiği
Cemşit isimli adamla aynı arabaya bineceklerdir ve tanışmış olacaklardır. Cemşit'te gördüğü gibi Asya'dan hoşlanacaktır ve Asya ile çocuğunu
istedikleri yerde bırakacaklardır. Ancak kısa bir süre sonra Asya ve çocuğunun sokaklarda kaldığına tanık olunca onlara yardım edecek ve kendi evini açacaktır. Oldukça iyi niyetli ve temiz duyguları olan Cemşit, kendi evinde Asya ve oğlunu güvenle barındıracak ve bu sırada Samet hastalanınca, bir hafta daha Asya ve Samet, Cemşit'in evinde kalmak zorunda kalacaklardır. Samet, iyileştikten sonra yeniden evine dönmeye karar veren Asya, evde İlyas'ı bulamayacak ve yine Dilek ile birlikte olmaya devam ettiğini öğrenince Cemşit'e geri dönecektir ve geçen zaman içinde Samet büyüyüp Cemşit'i babası sanmaya başlayınca Asya ve Cemşit, evleneceklerdir. 





Artık İlyas'ı unuttuğunu düşünen ve Cemşit ile iyi bir aile ortamını bulan Asya, yıllar sonra Cemşit'e bir yaralının gelmesi ile her şeyi yeniden hissetmeye başlayacaktır. Gelen yaralı İlyas'tır ve birbirlerini gören Asya ve İlyas, çok şaşırmışlardır. Akabinde Samet'inde ortama gelmesi ile oğlunu gören İlyas, artık Asya ve Samet'i yeniden kazanmak için uğraşmaya başlayacak ancak Asya, çok zor bir kararsızlığın ortasında kendisini bulacaktır. 

Samet'in biyolojik babası olan İlyas'mıydı onları gerçekten seven, yoksa Samet'i büyüterek O'na emek veren miydi onları gerçekten seven? 

Aynı zamanda Cemşit'de İlyas'ın Asya'nın eski kocası olduğunu anlamıştır ama anlayışlı yapısı sayesinde bu kararı Asya'ya bırakmıştır. Asya, bu düşünceler içindeyken İlyas'ın Samet'i kaçırma ve bu sayede Asya'nın da kendisine geri dönmesini sağlamaya çalıştığı sıralarda, artık Asya'nın bir karar vermesi gerekecek ve Asya, çocuğu Samet'i de alarak Cemşit'i seçecektir ve İlyas, sevdiği kadına son kez bakarak yeniden kamyonu ile yollara düşecektir. Böylelikle film son bulur.

Sevgi neydi? Sevgi iyilikti... Sevgi dostluktu... Sevgi emekti...

1977 yılı yapımı Türk filmi klasiklerinin arasında yer alan yapım, yıllar geçmesine rağmen her izlendiğinde yine aynı duyguları seyircisine vermeyi başarmaktadır. Baş rollerinde Türkan Şoray ve Kadir İnanır'ın rol aldığı, yılların eskitemediği ve ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un öyküsünün senaryolaştırıldığı bir Türk romantik dram filmidir.