Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

14 Şubat 2020 Cuma

Sinema: Küp - Cube - Ölümcül Tuzaklarla Dolu Bir Küpün İçinde Yaşam Mücadelesi Veren İnsanların Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Küp - Cube

Oyuncular; Maurice Dean Wint, Nicole de Boer, Nicky Guadagni
Yönetmen; Vincenzo Natali
Tür; Gizem, Gerilim, Bilim Kurgu

Konusu; Film, nasıl geldiklerini bilmedikleri bir şekilde, her tarafı kapalı ve sadece yandaki küp şeklindeki odalara geçiş imkanı bulunan başka bir küpte gözlerini açan insanların yaşadıkları gizem ve gerilim dolu anları konu almaktadır.

Özeti; Film, renkli ışıklarla donatılmış ve her köşesinden yandaki küp şeklindeki odaya geçiş imkanı bulunan bir küpte gözlerini açan bir insanın yandaki küpe geçmesi sonrasında buradaki tuzağa yakalanarak ölmesi ile başlamaktadır. Küplerin bazılarının içerisinde ölümcül tuzaklar vardır ve içeri giren insanları çeşit çeşit uygulamaları ile öldürmektedir. 





Bu olay sonrasında bir küpün içinde uyanan ve bir araya gelen 5 kişi, polis Quentin, matematik öğrencisi Leaven, doktor Helen, hapishane kaçkını Rennes ve tasarımcı David, bir küpün içinde buluşmuşlardır ve buraya nasıl geldiklerini anlamaya çalışmaktadırlar.

Küp şeklindeki odaların altı köşesinden de yandaki küp şeklindeki odalara girişler vardır ve bu beş kişi artık bazı odaların tuzaklarla dolu olduğunu anlamışlardır ve içlerinden Rennes, diğer odaların güvenli olup olmadığını anlamak için botlarını kullanacak, kapağını açtığı odaya önce botunu atacak, her hangi bir tuzak yoksa odaya gireceklerdir. Diğerleri de bu yöntemle Rennes'i takip edecekler ancak bir sonraki oda canlı organizma algısı ile çalıştığı için Rennes'in yüzüne asit gelecek ve ölecektir.

Bu olay sonrasında ne yapacağını düşünen ekip, başka bir odadan gelen insan sesini duyacaklar ve akıl hastası olan Kazan'da aralarına katılacaktır. Nasıl ilerlemeleri gerektiğini düşünen ekipten herkes kendi yeteneklerinin ve işlerinin ne olduğunu anlatmaya başlayacak ve odaların girişlerinde yazılmış olan sayılardan asal ve asal olmayanlara göre bir ilerleme sistemi oluşturacaklardır. Buna göre asal sayılar güvenli oda olarak çıkmaktadır ve her geçtikleri odanın numaralarının asal olmasına göre ilerlemeye devam edeceklerdir.





Ancak son olarak bütün çıkışların tuzaklı olduğu bir odaya gelecekler ve bir tanesinin sese duyarlı olarak tuzaklı olduğunu anlayıp herkes ses çıkarmadan diğer odaya geçeceklerdir.

Böylece yollarına devam eden ekip, bu sırada David'in aslında bu küpün dış tasarımını yaptığını öğrenecekler ve sonrasında dev bir küp şeklindeki yapının içinde olan minik oda şeklindeki küplerde olduklarını anlayacaklardır. 

Öğrendiklerinin ardından bir çıkış, sınır bölgesi arayan ekip sonunda bir sınır bölgesine gelecekler ve burada karanlık bir boşluk göreceklerdir. Bu boşluktan elbiselerini birbirine bağlayarak çıkmayı düşünen ekip, dr. Helen'ı aşağı sarkıtacaklar ancak bir sonuç çıkmayınca, herkese güvenini kaybetmiş olan Quentin, Helen'ı boşluğa bırakarak öldürecektir. Bu olay sonrasında umutlarını kaybeden ekip, Quentin'in baskısı altında kalacaklar ve O'nu bir odada kapatarak kaçmaya başlayacaklardır. Bu sırada Leaven, sayılar üzerinde düşünmüştür ve permütasyon yöntemi ile çıkışın olduğu köprü alanını bulabileceğini ve dev bir küp şeklinde olan yapının içindeki küp şeklindeki odaların sürekli yer değiştirdiğini fark etmiştir. Ancak sayılar astronomik düzeydedir, çarpanlarına ayrılması gerekmektedir ve onların çarpanlara ayrılması çok zordur. 




Bunun için bir bilgisayar sistemi gereklidir ancak akıl hastası olduğunu düşündükleri Kazan, bu sayıları çarpanlarına ayırmayı başarabilmektedir ve Kazan sayesinde bir çok odadan güvenle geçmeyi başaracaklardır.

Ve sonunda köprünün, yani çıkışın olduğu odaya geleceklerdir. Ancak peşlerindeki Quentin, onları bu odada bulacak ve Leaven'i öldürüp David'i darp edecek ve bu sırada kaçmayı başaran Kazan, küpten tek başına çıkabilen kişi olacaktır. 

Quentin, çıkarken O'nu David tutacak ve hareket eden küpler sayesinde Quentin ölecektir. Kazan ise ışıklar içinde bir mekana girdikten sonra film son bulacaktır.

Neden ve nasıl geldikleri bilinmeyen bir şekilde küpün içinde gözlerini açan insanların buradan çıkmak için verdikleri yaşam mücadelesinin konu edildiği, filmin sonunda da neden ve nasıllar ile ilgili cevapları olmayan ve yer yer ürkütücü sahneleri de bulunan, iki devam filmi ile gizem, gerilim ve bilim kurgu filmidir.