Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

12 Şubat 2020 Çarşamba

Sinema: Akıl Defteri - Memento - Karısının Katilini Arayan Ve Kısa Süreli Hafıza Kaybı Yaşayan Bir Adamın Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Akıl Defteri - Memento

Oyuncular; Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano
Yönetmen; Christopher Nolan
Tür; Dram, Suç, Psikoloji, Gerilim

Konusu; Film, kısa süreli hafıza kaybı yaşayan bir adamın karısının katilini bulmaya çalışması ile gelişen olayları konu almaktadır.

Özeti; Film, tersten başlamaktadır. Yani olaylar geriye doğru gitmektedir ve aslında filmin başında karısının katilini bulmuş ve O'nu öldürmüş olmasına rağmen geriye doğru ilerleyen senaryo yüzünden, sürekli hafızasını kaybeden Leonard Shelby'in karısının katilini bulduğunu ve O'nu öldürdüğünü unuttuğunu izleyici ancak filmin sonunda anlayabilecektir. Bu unutma olayından sonra ilerleyen olaylar sırasında sürekli olarak yaşadığı şeyleri yazarak hatırlamaya çalışan Leonard, aynı zamanda vücuduna da anıları ile ilgili yazılar yazmaktadır ve bunları hatırlamadığı zamanlarda okuyarak hayatına yön vermektedir.








Eşinin katilini bulan ve O'nu öldüren Leonard, öldürdüğü adamın elbiseleri ve arabası ile her şeyi unuttuğu için yeniden aramaya başlayacaktır ve bu sırada katilin sevgilisi olan Natalie ile tanışacaktır. 

Leonard, eşine tecavüz edilip öldürülürken buna engel olmak istediği sırada yaşanan arbede yüzünden kafasından sert bir şekilde darbe aldığı için bu kısa süreli hafıza kaybı hastalığına yakalanmıştır ve bu olay olana kadar yaşadığı her şeyi hatırlamaktadır. Sadece bu olayın sonrasında kısa süreli hafıza kayıpları yaşamaya başlamıştır. 

Natalie ile tanıştıktan sonra her yeni anını unutan Leonard, yine katili aramaya başlamıştır ve Natalie'nin oyuncağı haline gelmiştir. Bir otel odasında yaşamaya başlayan ve çevresindeki herkesten şüphelenen Leonard, bu arayışı hiç bitmeden ve sürekli olarak yeniden yeniden unutarak yaşamaya devam edecektir. Leonard'ın kendi yarattığı olaylardan, kendisini kandırmaya çalışan insanların yaşattığı olaylara kadar yaşadıkları tam bir trajedi şeklindedir ve film, Leonard'ın katilini bulmasına yardımcı olan polisi öldürmesi ile başlamıştır ancak bu sahne aslında filmin son sahnesidir.

Kısa süreli hafıza kaybı yaşayan bir adamın aslında yaptığını unuttuğu bir olayın peşinden yeniden yeniden gitmesinin konu edildiği, sondan başlayarak ilk sahnelerine doğru ilerleyen film, dram, suç ve psikolojik gerilim filmidir.