Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

1 Şubat 2020 Cumartesi

Sinema: 12 Maymun - Twelve Monkeys - 5 Milyar İnsanın Ölümüne Neden Olan Bir Virüsün Kaynağını Bulmak İçin Geçmişe Gönderilen James'in Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

12 Maymun - Twelve Monkeys

Oyuncular; Bruce Willis, Madeleine Stowe, Christopher Plummer, Brad Pitt 
Yönetmen; Terry Gilliam
Tür; Dram, Gerilim, Bilim Kurgu

Konusu; Film, 5 milyar insanın ölümüne neden olan bir virüsün ortaya çıkış anını bulmak ve bunun önüne geçmek için zamanda geçmişe gönderilen James Cole'un yaşadığı olayları konu almaktadır.

Özeti; Dünya üzerinde 1996 yılında bir virüs salgını yüzünden 5 milyar insan hayatını kaybetmiştir ve geriye kalan çok az sayıdaki insanlar yerin altında özel kapalı alanlarda yaşamaya başlamışlardır. Yeryüzü tamamen bu virüsün etkisindedir ve virüsün ortaya çıkış anına ulaşmak isteyen bilim insanları, icat ettikleri zaman makinesi ile geçmişe insan göndermeye karar verirler ve bunun için bulundukları zamanda ( 2035 ) suçlu olarak addedilen James Cole'u seçerler. James, diğer suçlulara göre çok daha dikkatli ve gözlem yeteneği güçlü biridir ve gereken incelemeler yapıldıktan sonra James'i zaman makinesi ile geçmişe göndereceklerdir.






Ancak 1996 yerine 1992 yılına giden James, burada bulunduğu hal itibarı ve bir kaç polisi darp ettiği için akıl hastanesine alınacaktır ve akıl hastanesinde belirli bir zaman konaklamak zorunda kalacaktır. Bu sırada hastanede Jeffrey Goines isimli bir akıl hastası ile tanışacak ve O'nunla birlikte hastaneden kaçma planları yapacaktır.

James, hastane yetkililerine gelecekten geldiğini ve ileri bir tarihte virüs saldırısı yüzünden 5 milyar insanın yok olacağını söylese de O'nu deli sanacaklar ve hastaneye kapatacaklardır. Ancak Jeffrey sayesinde kaçmayı başaran James, kaçmış olmasına rağmen güvenlik görevlileri tarafından yakalanacak ve yüksek dozda uyuşturucu verilerek hastane hücresine elleri de bağlanarak kapatılacaktır. 

Ancak kısa bir süre sonra doktorlar geldiğinde James'i yerinde bulamayacaklardır. James, kendi zamanına geri dönmüştür ve bunu kendi zamanındaki bilim insanları yapmıştır. Geri döndüğünde yanlış bir zamana gittiğini söyleyen James'i yeniden geçmişe göndereceklerdir ancak bu seferde 1920 yılındaki 2. dünya savaşına giden James, burada bacağından bir kurşun yiyecek ve yeniden 1996 yılına gidecektir. Buraya geldiğinde 1992 yılında hastene de karşılaştığı psikiyatrist doktor Kathryn Railly'i kaçıracak ve O'nunla birlikte On İki Maymun Ordusu ismi verilen topluluğu aramaya başlayacaklardır.





Virüsü dünyaya yayanların bu gizli örgüt olduğunu düşünen James ve gelecekteki bilim insanları, virüsün en son görüldüğü merkezlere James'in gitmesini istemişlerdir ve James, On İki Maymun örgütünün sembollerinden onların çalışma alanlarını bulmuş ve bunun sonucunda virüsü yapan kişinin mikro biyolog Dr. Leland Goines olduğunu öğrenmiştir.

Aynı zamanda 1992 yılına geldiğinde hastanede tanıştığı akıl hastası Jeffrey, Dr. Leland'ın oğludur ve virüsü Jeffrey'in insanlığa bulaştıracağından şüpheleneceklerdir. 1992 yılına geldiği zaman Jeffrey ile konuşurken dünya insanlığını virüs ile yok etme fikrini kendisinin aşıladığını ve bu yüzden aslında insanlığın ölümünden kendisinin sorumlu olduğunu düşünen James, Dr. Kathryn ile polislerden kaçtıkları sırada yeniden gelecekteki zamana alınacaktır ve burada öğrendikleri ile ilgili bilgi alındıktan sonra yeniden 1996 yılına gönderilecektir. 

Ancak bu sırada Dr. Kathryn, James'in 1920 yılında çekilmiş bir resmi ile karşılaşmış, James'in kaçırılan bir çocuk hakkında söylediği şeylerin gerçekliğini öğrenmiş ve James'in bacağından çıkardığı merminin de 1920 yılından kalmış olduğunu öğrenmesi ile artık James'e inanacak ve yakın bir zamanda dünyada virüs yüzünden büyük bir yok oluş olacağını düşünerek mücadele etmeye başlayacaktır. Öncelikle 12 maymun olarak adlandırılan örgütün bulunduğu yere gidecek ve burada James ile karşılaşacaklardır.





Ancak James, artık tüm bu olanlardan çok yorulmuştur ve geldiği 1996 yılında yaşamak istemektedir. Oysaki şimdide Dr. Kathryn, O'nun söylediklerine inanmaktadır ve mücadele etmeleri gerektiğini söylemektedir. Bu sırada Dr. Kathryn, Dr. Leland ile de telefonda görüşmüştür ve oğlunun kendisinden çaldığı virüs ile insanlığı yok edeceğini söylemiştir.

Buna göre kendince önlemler alan Dr. Leland, oğlu tarafından kaçırılacak ancak anlaşılacak ki oğlunun derdi sadece hayvanlar üzerinde deneyler yapan Dr. Leland'ı protesto etmektir ve Leland'ı hayvanat bahçesinde bir kafese kapatarak bütün hayvanları da serbest bırakacaklardır. Bu durumdan anlaşılacak ki 12 maymun örgütü sadece hayvanlar üzerinde yapılan deneyleri protesto eden bir örgüttür ve asıl virüsün yayılmasını sağlayan kişi Dr. Leland'ın yanında çalışan asistanı Dr. Peters'dır. 

James ve Dr. Kathryn'in hava yolunu kullanarak James'e okyanusu göstermek için seyahat etmeyi düşündükleri bir sırada hava alanında Dr. Peters'ı elinde virüslerin olduğu çanta ile görecekler ve bu sırada gerçeklerle ilgili gelecekteki bilim insanlarına bilgi veren James, sonrasında Dr. Peters'a engel olmak isterken polisler tarafından vurularak öldürülecektir. James'in sürekli rüyasında gördüğü bu olay aslında kendisinin ölümüdür ve hava alanında James'in henüz çocuk hali de kendi ölümünü izlemiştir. Tüm bu yaşananlara rağmen Dr. Peters, virüsü polis kontrolü sırasında havaya karıştırmıştır. Ancak Dr. Peters, uçağa bindikten sonra yanında oturan gelecekten gelmiş olan bilim insanı ile amaçlarına ulaştıkları anlaşılacaktır.







Yani virüsün kaynağı ve nereden yayıldığı bulunmuştur ve buna göre gelecekte bir antidot üretip geçmişe göndereceklerdir ve virüsün yayılmasına bu şekilde engel olacaklardır. Tüm bu yaşanan olayların amacıda budur. Böylelikle filmde son bulur.

İki ünlü yıldız oyuncunun ( Bruce Willis, Brad Pitt ) birbirinden başarılı oyunculuklarına tanık olacağınız, biyolojik bir silah olarak kullanılan bir virüsü yok etmek için geçmişe gelen James'in hikayesinin anlatıldığı, oldukça başarılı ve sürükleyici bir dram, gerilim ve bilim kurgu filmidir.